logo-print

Άρθρο 25 - Νόμος 3229/2004 - Τροποποίηση του Ν. 936/1979 (ΦΕΚ 144 Α')

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/02/2004

Υπό κωδικοποίηση
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 9 του Ν. 936/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Αποκλείονται της εγγραφής με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου:

α) οι πτωχεύσαντες και μη αποκατασταθέντες,

β) οι αμετακλήτως καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών ή λαθρεμπορία ή πλαστογραφία ή υπεξαίρεση ή απάτη ή κλοπή ή απιστία και

γ) οι αμετακλήτως καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί επιταγών. Ο παραπάνω αποκλεισμός δεν ισχύει όταν από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά αποδεικνύεται ότι οι επιταγές αυτές έχουν με οποιονδήποτε τρόπο πληρωθεί.

Για τα νομικά πρόσωπα τις ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων, οι Διευθύνοντες και οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των Ανωνύμων Εταιρειών, οι Διαχειριστές των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, οι Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ομορρύθμων και Ετερορρύθμων Εταιρειών και οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών.»

2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 9 του Ν. 936/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η καταχώρηση της επωνυμίας ανανεώνεται ανά τριετία ύστερα από σχετική αίτηση του εξαγωγέα, που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωσή του ότι εξακολουθεί

να πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 περί εγγραφής, στην οποία εμπεριέχεται και η δήλωση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, επιπλέον και δήλωση ότι πραγματοποίησε εξαγωγές κατά τα αμέσως προηγούμενα τρία ημερολογιακά έτη.

Η αίτηση συνοδεύεται από γραμμάτιο κατάθεσης στο δημόσιο ταμείο των τελών ανανέωσης της επωνυμίας που προβλέπεται από την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Ν.Δ 3999/1959.»

3. Η παράγραφος 7 του άρθρου 9 του Ν. 936/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Κατά των αποφάσεων απόρριψης αίτησης καταχώρησης ή διαγραφής από το Μητρώο Εξαγωγέων της Διοικητικής Επιτροπής των Επιμελητηρίων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής της παραγράφου 8.»

4. Η παράγραφος 8 του άρθρου 9 του Ν. 936/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Συνιστάται Επιτροπή που εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελείται από τους:

α. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως Πρόεδρο.

β. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Ροών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως μέλος.

γ. Προϊστάμενο του Τμήματος Εξαγωγών της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Ροών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ως μέλος.

δ. Εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ως μέλος οριζόμενο από αυτήν και

ε. Εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ως μέλος οριζόμενο από αυτόν.

Χρέη Γραμματέως εκτελεί υπάλληλος του Τμήματος Εξαγωγών της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Ροών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από τον Γενικό Διευθυντή Σχεδιασμού και Διαχείρισης Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Όταν ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που ορίζεται από αυτό.

Η Επιτροπή μπορεί να επιτρέψει την εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο, εάν κρίνει από τα υπάρχοντα στοιχεία ότι ο ενδιαφερόμενος αφ' ενός πληροί από άποψη δυνατοτήτων, εγκατάστασης και οργάνωσης τις προϋποθέσεις άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων και αφ' ετέρου ότι διαθέτει το απαιτούμενο για την εν λόγω δραστηριότητα ήθος.

Αν ο ενδιαφερόμενος θέλει να προσφύγει κατά απόφασης απόρριψης ή διαγραφής του, λόγω αμετακλήτου καταδίκης του για τα περιγραφόμενα στην παράγραφο 4 αδικήματα, η προσφυγή αυτή πρέπει να γίνει και η Επιτροπή μπορεί να την εξετάσει μετά την έκτιση της ποινής.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών συγκροτείται η Επιτροπή της παραγράφου αυτής, καθορίζεται κάθε θέμα που έχει σχέση με την οργάνωση και τη λειτουργία της, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Οι απαραίτητες σχετικές δαπάνες για τη λειτουργία της Επιτροπής βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των οικείων Επιμελητηρίων.»

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ