logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 3204/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Άρθρο 2

Θέματα ανασυγκρότησης οργάνων και ανακατανομής αρμοδιοτήτων.

1. Η διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο διοικητής έχει τη νόμιμη εκπροσώπηση, δικαστική και εξώδικη, των ανωτέρω αποκεντρωμένων και αυτοτελών μονάδων των νοσοκομείων, για όλα τα θέματα που

ανήκουν στην αρμοδιότητα αυτού ή στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Διοίκησης.»

2. Α. Οι περιπτώσεις α' και β' του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν. 2889/2001 αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Το Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π. είναι εννεαμελές και αποτελείται από: α) Τον Πρόεδρο του Πε.Σ.Υ.Π.

β) Τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Πε.Σ.Υ.Π. και τρία πρόσωπα, με ιδιαίτερη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, δύο από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας και έναν από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας. Ένα τουλάχιστον από τα πρόσωπα που προτείνει ο Υπουργός ή ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερη επιστημονική κατάρτιση και δραστηριότητα στον τομέα της Πρόνοιας.»

Β. Η θητεία των μη αιρετών μελών πλην του Προέδρου και Αντιπροέδρου των Δ.Σ. των Πε.Σ.Υ.Π. λήγει από τη δημοσίευση αυτού του νόμου. Μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αποφάσεων του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας περί ανασυγκρότησής τους, τα Δ.Σ. των Πε.Σ.Υ.Π. εξακολουθούν να λειτουργούν για το υπόλοιπο της θητείας τους με την υφιστάμενη σύνθεσή τους.

3. Η περίπτωση ιθ' της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 2889/ 2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«ιθ. Αποφασίζει, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 109 του Συντάγματος, για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Κέντρων Υγείας και των μονάδων κοινωνικής φροντίδας και εγκρίνει τη σκοπιμότητα των αποφάσεων των Συμβουλίων Διοίκησης των νοσοκομείων, που αφορούν την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων με αξία από 150.000 μέχρι 300.000 ευρώ.»

4. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 του Ν. 2889/2001 (ΦΕΚ 37 Α') προστίθεται περίπτωση ι', ως εξής:

«ι. Διορίζει τους υπαγόμενους στον Υπαλληλικό Κώδικα υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας, των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας του Πε.Σ.Υ.Π. και προσλαμβάνει το προσωπικό των υπηρεσιών αυτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου.»

5. Η περίπτωση ια' της παρ. 6 του άρθρου 2 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«Έναν επιστήμονα της ιατρικής υπηρεσίας, εκτός των ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με βαθμό τουλάχιστον Α', που εκλέγεται από όλους τους επιστήμονες της ιατρικής υπηρεσίας, κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ με βαθμό τουλάχιστον Α', εκτός από ιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς.»

6. Στο άρθρο 2 του Ν. 2889/2001 προστίθενται παράγραφοι 10 έως 14, ως εξής:

«10. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.) μπορεί με πράξη του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π., στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Πε.Σ.Υ.Π., στους Διοικητές των Νοσοκομείων, στα Συμβούλια Διοίκησης των Νοσοκομείων και στους Προϊσταμένους των Κέντρων Υγείας.

11. Ο Πρόεδρος του Πε.Σ.Υ.Π. μπορεί με πράξη του να μεταβιβάζει στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, στους Διοικητές των Νοσοκομείων, στους Αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων και σε ιεραρχικά υφιστάμενά του

όργανα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Πε.Σ.Υ.Π. και των αποκεντρωμένων και ανεξάρτητων υπηρεσιακών του μονάδων, την εξουσία να υπογράφουν με εντολή του, πράξεις ή άλλα έγγραφα της αρμοδιότητάς του και γενικά να ασκούν αρμοδιότητες που αυτός έχει από ισχύουσες διατάξεις ή που του έχουν μεταβιβασθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10.

12. Οι Διοικητές των Νοσοκομείων και οι Προϊστάμενοι των Κέντρων Υγείας μπορούν με πράξεις τους να εξουσιοδοτούν ιεραρχικά υφιστάμενά τους όργανα να υπογράφουν, με εντολή τους, πράξεις ή άλλα έγγραφα της αρμοδιότητάς τους και γενικά να ασκούν αρμοδιότητες που αυτοί έχουν από τις ισχύουσες διατάξεις ή που τους έχουν μεταβιβαστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10.

13. Το Συμβούλιο Διοίκησης του Νοσοκομείου μπορεί με πράξη του να μεταβιβάζει αρμοδιότητες, τις οποίες αυτό έχει από ισχύουσες διατάξεις ή που του έχουν μεταβιβασθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10, στο Διοικητή του Νοσοκομείου, στον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου και σε Προϊσταμένους οργανικών μονάδων του Νοσοκομείου.

14. Οι κατά τις παραγράφους 10 έως 13 πράξεις δημοσιεύονται με τοιχοκόλληση στον πίνακα ανακοινώσεων του καταστήματος των οργάνων που τις εξέδωσε, καθώς και στους πίνακες ανακοινώσεων των καταστημάτων των οργάνων στα οποία γίνεται μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ή εξουσιοδότηση για υπογραφή. Για τις τοιχοκολλήσεις αυτές συντάσσονται αυθημερόν αποδεικτικά που υπογράφονται από δύο (2) υπαλλήλους, ενώπιον των οποίων έγινε η τοιχοκόλληση. Τα αποδεικτικά αυτά πρωτοκολλούνται στα οικεία βιβλία πρωτοκόλλου των αρμόδιων υπηρεσιών την ίδια ημέρα που έγινε η πρωτοκόλληση και φυλάσσονται μαζί με επίσημο αντίγραφο των ανωτέρω πράξεων σε ειδικό φάκελο της αρμόδιας υπηρεσίας, που είναι προσιτός στο κοινό. Οι κατά τα ανωτέρω πράξεις ισχύουν από την ημέρα της πρωτοκόλλησής τους στις υπηρεσίες των οργάνων στα οποία έχουν μεταβιβαστεί οι αρμοδιότητες ή έχουν εξουσιοδοτηθεί για την άσκησή τους.»

7. Στην παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 2889/2001, προστίθενται περιπτώσεις κα', κβ', κγ', κδ' και κε' ως εξής:

«κα. Εκδίδει τις αποφάσεις ή εντολές μετακίνησης των Προέδρων των Πε.Σ.Υ.Π. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 2685/1999.

κβ. Χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123 Α'), σε ιατρούς του Ε.Σ.Υ. και νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς Ν. Π.Δ.Δ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

κγ. Χορηγεί τις εκπαιδευτικές άδειες σε ιατρούς του Ε.Σ.Υ. και νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και επανα-προκηρύσσει τις θέσεις ιατρών του Ε.Σ.Υ. για το προσωπικό των νοσοκομείων της παρ. 10 του άρθρου 13 αυτού του νόμου. Αρμόδιο είναι το Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π. στην περιφέρεια του οποίου εδρεύουν τα παραπάνω νοσοκομεία.

κδ. Η απόσπαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2946/2001 (ΦΕΚ 224 Α'), τακτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μεταξύ υπηρεσιών του ίδιου Πε.Σ.Υ.Π. ή των διασυνδεόμενων με αυτά νομικών προσώπων της παρ. 10 του άρθρου 13 αυτού του νόμου, καθώς και η απόσπαση υπαλλήλων σε υπηρεσίες άλλου Πε.Σ.Υ.Π. ή διασυνδεόμενων με αυτά

νομικών προσώπων της παρ. 10 του άρθρου αυτού του νόμου.

Οι αποφάσεις των παραπάνω αποσπάσεων εκδίδονται από το Δ.Σ. του οικείου Πε.Σ.Υ.Π., όταν πρόκειται για υπαλλήλους υπηρεσιών του Πε.Σ.Υ.Π. ή των διασυνδεό-μενων με αυτό νομικών προσώπων της παρ. 10 του άρθρου 13 και με κοινή απόφαση των Δ.Σ. των αρμόδιων Πε.Σ.Υ.Π., όταν πρόκειται για απόσπαση υπαλλήλου από υπηρεσίες του Πε.Σ.Υ.Π. ή από τα διασυνδεόμενα με αυτό νοσοκομεία της παρ. 10 του άρθρου 13 σε υπηρεσίες άλλου Πε.Σ.Υ.Π. ή διασυνδεόμενου με αυτό νομικού προσώπου της παρ. 10 του άρθρου 13. Σε περίπτωση διαφωνίας αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

κε. Η επαναπροκήρυξη πλήρωσης θέσεων ιατρών του Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 11 αυτού του νόμου.»

8. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 2889/2001 προστίθεται παρ. 5Α, ως εξής:

«5Α. Μεταβιβάζονται στους Προέδρους των Πε.Σ.Υ.Π. οι αρμοδιότητες του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, για την έκδοση των παρακάτω αποφάσεων:

α. Απόσπασης υπαλλήλων υπηρεσιών ενός Πε.Σ.Υ.Π. ή των διασυνδεόμενων με αυτό νομικών προσώπων της παρ. 10 του άρθρου 13 αυτού του νόμου, προς το σκοπό της συνυπηρέτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 287/1976 (ΦΕΚ 78 Α').

β. Εντολών μετακίνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 2685/1999 (ΦΕΚ 35 Α'), των αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών των Πε.Σ.Υ.Π., των Διοικητών των Νοσοκομείων και των Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων.

γ. Παράτασης παραμονής ιατρών, που ειδικεύονται σε νοσοκομεία, πλην των Νοσοκομείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 1609/1986 (ΦΕΚ 86 Α'), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 28 του Ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236 Α') και σε εκτέλεση των διατάξεων αυτών εκδοθείσης κανονιστικής απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας με αριθμό πρωτ. Α9γ/ 39040/20.11.1998 (ΦΕΚ 1249 Β').»

9. Στο τέλος του άρθρου 3 του Ν. 2889/2001 προστίθεται παρ. 16, ως εξής:

«16. Με απόφαση του Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π., που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστάται ενιαία νομική υπηρεσία, που αποτελείται από όλους τους δικηγόρους που υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία και τις αποκεντρωμένες μονάδες του.

O προϊστάμενος της ενιαίας νομικής υπηρεσίας επιλέγεται με απόφαση του Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π. και διορίζεται στην οργανική θέση δικηγόρου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Πε.Σ.Υ.Π.. Ο προϊστάμενος συντονίζει τη λειτουργία της ενιαίας νομικής υπηρεσίας και μπορεί να αναθέτει στους δικηγόρους των αποκεντρωμένων μονάδων οποιαδήποτε υπόθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας ή των αποκεντρωμένων μονάδων του Πε.Σ.Υ.Π.. Με απόφαση του Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, θεσπίζεται η οργάνωση και ο κανονισμός λειτουργίας της ενιαίας νομικής υπηρεσίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να συνιστάται ενιαία νομική υπηρεσία δύο ή περισσότερων Πε.Σ.Υ.Π., μετά από πρόταση των Δ.Σ. αυτών, και να θεσπίζεται η οργάνωση και ο κανονισμός λειτουργίας της.»

10. Η περίπτωση β' της παρ. 5Α του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Το Διευθυντή της Διοικητικής Υπηρεσίας, αναπληρούμενο από τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού. Εάν στον οργανισμό του νοσοκομείου δεν προβλέπεται Υποδιεύθυνση Οικονομικού το Διευθυντή της Διοικητικής Υπηρεσίας αναπληρώνει ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Διοικητικού ή ο προϊστάμενος του τμήματος Οικονομικού όπου δεν προβλέπεται υποδιεύθυνση διοικητικού.»

11. Η περίπτωση δ' της παρ. 5Α του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«Το Διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, αναπληρούμενο από τον τομεάρχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που έχει τον περισσότερο χρόνο στο βαθμό ή τον προϊστάμενο τμήματος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όπου δεν προβλέπονται τομείς επίσης με τον περισσότερο χρόνο στο βαθμό.»

12. Στο τέλος της παρ. 5Α του άρθρου 5 του Ν. 2889/ 2001 προστίθεται νέο εδάφιο, ως εξής:

«Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης είναι εισηγητές για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.»

13. Η περίπτωση θ' της παρ. 5Β του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«θ. Αποφασίζει για την αποδοχή δωρεών και κληροδοτημάτων υπέρ του νοσοκομείου. Εάν πρόκειται για αποδοχή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας ή της δαπάνης ανάπτυξης νέων τμημάτων η σχετική απόφαση εγκρίνεται από το Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π.. Το Δ.Σ. αποφασίζει και για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 109 του Συντάγματος. Για την εκποίηση κινητών και ακινήτων πραγμάτων απαιτείται και έγκριση του Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π. όταν πρόκειται για αντικείμενο αξίας μεγαλύτερης των 150.000,00 ευρώ ή του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας όταν πρόκειται για αντικείμενο αξίας μεγαλύτερης των 300.000,00 ευρώ.»

14. Μετά την παρ. 5Β του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 προστίθεται παρ. 5Γ ως εξής:

«5Γ. Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης περιλαμβάνεται και η έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων για τα παρακάτω θέματα του προσωπικού που υπάγεται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Κ.Κ.Δ. Π.Δ.Υ.), καθώς και τα αντίστοιχα θέματα του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου:

1) Περιουσιακής κατάστασης, κατά το άρθρο 28 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

2) Κατάταξης σε μισθολογικά κλιμάκια και χορήγησης επιδομάτων.

3) Δοκιμαστικής υπηρεσίας - μονιμοποίησης, κατά το άρθρο 40 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

4) Ένταξης σε βαθμό με βάση το χρόνο υπηρεσίας.

5) Άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, κατά το άρθρο

31 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

6) Συμμετοχής σε εταιρείες, κατά το άρθρο 32 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

7) Αξίωσης μισθού, κατά τα άρθρα 41-43 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

8) Όρων υγιεινής και ασφάλειας, κατά το άρθρο 44 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

9) Χρόνου και συστήματος προαγωγών, κατά τα άρθρα

81- 91 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

10) Υπερωριακής εργασίας.

11) Αποζημιώσεων συμβουλίων και επιτροπών.»

15. Μετά την παράγραφο 7Α του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 προστίθεται παρ. 7Β, ως εξής:

«7Β. Στις αρμοδιότητες του Διοικητή περιλαμβάνεται η έκδοση των πράξεων, που αφορούν τα παρακάτω θέματα του προσωπικού που υπάγεται στον Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ., καθώς και τα αντίστοιχα θέματα του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου:

1) Κατάρτισης και λύσης της υπαλληλικής σχέσης, κατά το άρθρο 18 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

2) Κανονικών αδειών και αδειών διευκολύνσεων, αδειών μητρότητας και αδειών χωρίς αποδοχές, καθώς και θεμάτων αναρρωτικών και ειδικών αδειών, κατά τα άρθρα

48 - 56 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

3) Αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης, αδειών για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους και αδειών εξετάσεων, κατά τα άρθρα 58 - 60 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

4) Θέσης σε αυτοδίκαιη ή δυνητική αργία, κατά τα άρθρα 103 - 104 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

5) Αναστολής άσκησης καθηκόντων, κατά το άρθρο 104 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

6) Τοποθέτησης σε οργανικές μονάδες των προϊσταμένων τμημάτων και αυτοτελών γραφείων, κατά το άρθρο 85 του Κ.Κ.Δ.Π.Δ.Υ.

7) Υπηρεσιακής εκπαίδευσης.

8) Υγειονομικής περίθαλψης.

9) Τοποθέτησης του υπαλλήλου σε θέση, μετά το διορισμό του.

10) Κατάρτισης των πινάκων προακτέων υπαλλήλων. Στα νοσοκομεία που διαθέτουν πάνω από 400 κλίνες, οι

αρμοδιότητες αυτής της παραγράφου με αριθμό 3, 4, 8, 9 και 10 ασκούνται από τον Αναπληρωτή Διοικητή. Στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία οι αρμοδιότητες με αριθμό 3 και 7 ασκούνται από τον Αναπληρωτή Διοικητή Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.»

16. Η περίπτωση ε' της παρ. 11 Α του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. Έναν επιστήμονα της Ιατρικής Υπηρεσίας, μη ιατρό, κατηγορίας ΠΕ και έναν επιστήμονα της Ιατρικής Υπηρεσίας, μη ιατρό, κατηγορίας ΤΕ με βαθμό τουλάχιστον Α', που εκλέγονται από όλους τους μη ιατρούς υπαλλήλους, κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα που υπάγονται στην Ιατρική Υπηρεσία.»

17. α. Το έκτο εδάφιο της παρ. 11 Α του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο μεταξύ των Διευθυντών ιατρών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο Διοικητής του νοσοκομείου καλεί τα εκλεγμένα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση και διενεργεί κλήρωση.»

β. Ειδικά στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ορίζεται ο Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος εκλέγεται, όπως ορίζεται στην παρ. Β 2.β του άρθρου 20 του Ν. 3172/2003. Στην περίπτωση αυτή ο Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων είναι επιπλέον μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο, ο οποίος εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου μεταξύ των τριών Διευθυντών Πανεπιστημιακών Ιατρών που συμμετέχουν σε αυτό.

γ. Μέχρι την ανασυγκρότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, μετά την εκλογή του Αναπληρωτή Διοικητή Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και του Αντιπροέδρου, το Επιστημονικό Συμβούλιο εξακολουθεί να λειτουργεί με την υφιστάμενη σύνθεσή του.

18. Το στοιχείο στ' της παρ. 11. Α του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«στ. Ένα (1) νοσηλευτή ή μαία ή επισκέπτη υγείας κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με βαθμό τουλάχιστον Α', που εκλέγεται από όλους τους νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτες υγείας κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ.»

19. Μετά την παράγραφο 11Β του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 προστίθεται παρ. 11Γ, ως εξής:

«11Γ. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται η Επιστημονική Επιτροπή των νοσοκομείων νοείται, από την έναρξη της ισχύος του Ν. 2889/2001, το Επιστημονικό Συμβούλιο των νοσοκομείων. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 1397/1983 καταργούνται.»

20. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 2889/ 2001 προστίθεται εδάφιο, ως εξής:

«Εάν το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν υποβάλει τον πίνακα αξιολόγησης των υποψηφίων στο Δ.Σ. του Πε.Σ.Υ.Π. μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων, για τον ορισμό του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας εφαρμόζεται η ίδια όπως και στο προηγούμενο εδάφιο διαδικασία. Τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναπληρώνει ο Διευθυντής τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας, που είναι αρχαιότερος ως Διευθυντής τμήματος σε σύγκριση με άλλους Διευθυντές τομέων.»

21. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 7 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε κάθε τμήμα προΐσταται ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, που κατέχει οργανική θέση με βαθμό Διευθυντή ή άλλος επιστήμονας της Ιατρικής Υπηρεσίας με βαθμό Διευθυντή. Προκειμένου δε για το Φαρμακευτικό Τμήμα, φαρμακοποιός που υπηρετεί στο τμήμα με βαθμό Διευθυντή. Σε περίπτωση που υπηρετούν δύο ή περισσότεροι ιατροί ή φαρμακοποιοί διευθυντές σε οργανική θέση, ο προϊστάμενος ορίζεται με απόφαση του διοικητή μετά από πρόταση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Για την επιλογή και αναπλήρωση των προϊσταμένων, εκτός ιατρών και φαρμακοποιών, ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 2683/1999, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά, σε συνδυασμό με τις οικείες οργανικές διατάξεις.»

22. Η παρ. 19 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 2955/2001 (ΦΕΚ 256 Α') καταργείται.

23. Τα τρία τελευταία εδάφια της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001, όπως συμπληρώθηκε με τη διάταξη της παρ. 26 του άρθρου 13 του Ν. 2955/2001, αντικαθίστανται, ως εξής:

« Η οργάνωση και διοίκηση των ανωτέρω νοσοκομείων διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 5, 6, 7 και 8 αυτού του νόμου. Οι αρμοδιότητες που ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πε.Σ.Υ.Π. και το Συμβούλιο Διοίκησης των νοσοκομείων, περιλαμβανομένων και των πειθαρχικών αρμοδιοτήτων του άρθρου 12, ανήκουν στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων αυτής της παραγράφου, για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν και οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 2519/1997. Οι διατάξεις του άρθρου 12 εφαρμόζονται ανάλογα και στα παραπάνω νοσοκομεία. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει τις αρμοδιότητες που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Ν. 2519/1997 πλην της αρμοδιότητας της υποπαραγράφου στ'.

Το Δ.Σ. των παραπάνω νοσοκομείων συγκροτείται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ιδρυτική τους πράξη και προστίθενται ως μέλη: α) Ένας εκπρόσωπος των ιατρών και των άλλων επιστημόνων της ιατρικής υπηρεσίας. β) Ένας εκπρόσωπος των λοιπών, πλην των επιστημόνων της ιατρικής υπηρεσίας, εργαζομένων στο νοσοκομείο. Εάν η ιδρυτική πράξη ή το καταστατικό που βασίζεται στην ιδρυτική πράξη ορίζει ότι πρέπει να συμμετέχουν στη διοίκηση ορισμένα πρόσωπα αλλά δεν αναθέτει τη διοίκηση του νοσοκομείου αποκλειστικά στα πρόσωπα αυτά ούτε προβλέπει άλλο τρόπο ανάδειξης του Δ.Σ. , το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 2519/1997 και προστίθενται στη σύνθεσή του τα πρόσωπα που ορίζει η ιδρυτική πράξη, με την ιδιότητα που προβλέπεται στην πράξη αυτή. Στην τελευταία περίπτωση ο Διοικητής ορίζεται και Πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, εκτός εάν η ιδιότητα αυτή επιφυλάσσεται σε άλλο πρόσωπο από την ιδρυτική πράξη ή το καταστατικό που βασίζεται στην ιδρυτική πράξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης των παραπάνω νοσοκομείων και ο διοικητής υπόκειται στην εξουσία και τον έλεγχό του. Οι αρμοδιότητες που ασκούνται από τον Διοικητή, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 7Α, καθώς και τις λοιπές διατάξεις αυτού του νόμου που αφορούν τη διοίκηση των νοσοκομείων και τη διαχείριση της περιουσίας τους, νοούνται ως εισηγητικές προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο αυτού, που λαμβάνουν την τελική απόφαση επί των σχετικών θεμάτων, ανάλογα με την αρμοδιότητά τους.

Στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ» οι αρμοδιότητες που προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 2889/2001 για τον Διοικητή ασκούνται από τον Διευθυντή του νοσοκομείου που προβλέπει η διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού και καταργείται η θέση του Διοικητή.»

24. Η παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Διατηρούν την ονομασία τους ως «Πανεπιστημιακά» τα Γενικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, «ΑΤΤΙΚΟΝ», «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας και Πατρών.»

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
send