logo-print

Άρθρο 11 - Νόμος 3204/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Άρθρο 11 Θέματα αποσπάσεων - μετατάξεων μη ιατρικού προσωπικού.

1. Υπάλληλοι των αποκεντρωμένων μονάδων των Πε.Σ.Υ.Π., του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο αυτό Ν. Π.Δ.Δ., οι οποίοι έχουν επιλεγεί ως προϊστάμενοι διεύθυνσης ή τμήματος ή αντίστοιχων επιπέδων οργανικής μονάδας των ανωτέρω φορέων, επιτρέπεται να αποσπώνται για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των κεντρικών υπηρεσιών των Πε.Σ.Υ.Π. και νοσοκομείων που λειτουργούν για πρώτη φορά, με τη διαδικασία της παρ. 11 του άρθρου 3 του Ν. 2889/2001.

2. Οι υπάλληλοι που αποσπώνται στις κεντρικές υπηρεσίες υγείας ή πρόνοιας των Πε.Σ.Υ.Π. δικαιούνται κατά το χρόνο της απόσπασής τους να λαμβάνουν πλήρεις τις τακτικές αποδοχές μαζί με όλα τα με οποιαδήποτε ονομασία επιδόματα, καθώς και οποιεσδήποτε λοιπές παροχές και πάγιες αποζημιώσεις που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων της οργανικής τους θέσης.

3. Οι διατάξεις της παρ.12 του άρθρου 13 του Ν. 2955/2001 (ΦΕΚ 256 Α') εφαρμόζονται και για την πλήρωση κενών θέσεων με βαθμό διευθυντή των Κεντρικών Υπηρεσιών του Πε.Σ.Υ.Π., με μετάταξη υπαλλήλων με βαθμό διευθυντή των αποκεντρωμένων υπηρεσιακών μονάδων του ίδιου ή άλλου Πε.Σ.Υ.Π.. Η απόφαση της μετάταξης

εκδίδεται από τον πρόεδρο του οικείου Πε.Σ.Υ.Π. ή τους προέδρους των οικείων Πε.Σ.Υ.Π.

4. Οι διατάξεις των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 13 του Ν. 2955/2001 (ΦΕΚ 256 Α') εφαρμόζονται και για την απόσπαση ή μετάταξη των αναφερόμενων σε αυτές υπαλλήλων σε διασυνδεόμενα με το οικείο Πε.Σ.Υ.Π. νοσοκομεία της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001 (ΦΕΚ 37 Α') και αντίστροφα για την απόσπαση ή μετάταξη των υπαγόμενων στον Υπαλληλικό Κώδικα υπαλλήλων των διασυνδεόμενων με το Πε.Σ.Υ.Π. νοσοκομείων σε υπηρεσίες των φορέων των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 13 του Ν. 2955/2001. Η απόσπαση ή μετάταξη διενεργείται με κοινή απόφαση του Προέδρου του οικείου Πε.Σ.Υ.Π. και του Προέδρου του Δ.Σ. του διασυν-δεόμενου νοσοκομείου, μετά από σύμφωνη γνώμη του Διοικητή, όταν πρόκειται για απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων από υπηρεσίες των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 13 του Ν. 2955/2001 σε διασυνδεόμενα με το Πε.Σ.Υ.Π. νοσοκομεία και αντίστροφα. Η απόσπαση ή μετάταξη διενεργείται με κοινή απόφαση των Προέδρων του Δ.Σ. των νοσοκομείων, μετά από σύμφωνη γνώμη των Διοικητών, όταν πρόκειται για απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλου από ένα νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001.

5. Οι διατάξεις των άρθρων 69, 71 και 73 του Ν. 2683/ 1999 (ΦΕΚ 19 Α') εφαρμόζονται και για τη μετάταξη των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα, σε αποκεντρωμένες μονάδες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.) και στα νοσοκομεία της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001 και αντίστροφα για τη μετάταξη των υπαλλήλων, που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα, των αποκεντρωμένων μονάδων των Πε.Σ.Υ.Π. και των νοσοκομείων της παρ. 10 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001 στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

6. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 13 του Ν. 2955/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

« Οι μετατάξεις διενεργούνται με αποφάσεις του αρμόδιου ή των αρμόδιων Προέδρων των οικείων Πε.Σ.Υ.Π. ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, που συνεκτιμούν και τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι αιτήσεις μετατάξεων, που υποβάλλονται τους μήνες Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο κάθε έτους στην αρμόδια υπηρεσία προσωπικού στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι και κοινοποιούνται στην υπηρεσία υποδοχής, συνεξετάζονται από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο εντός των επόμενων μηνών Μαρτίου και Οκτωβρίου, αντίστοιχα. Η σχετική γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου διαβιβάζεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των επόμενων μηνών Απριλίου και Νοεμβρίου, αντίστοιχα, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην υπηρεσία υποδοχής, που φροντίζει για τη λήψη της γνωμοδότησης του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου και την προώθηση του σχεδίου της σχετικής απόφασης. Σε περίπτωση διαφωνίας των Προέδρων των οικείων Πε.Σ.Υ.Π. αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας. Οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 71 και της παρ. 2 του άρθρου 73 του Ν. 2683/1999 εφαρμόζονται στις μετατάξεις της παρούσας παραγράφου.»

7. Η διάταξη της παρ. 17 του άρθρου 19 του Ν. 3106/ 2003 (ΦΕΚ 30 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

ΦΕΚ296

«17. Α. Το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» που είναι αποσπασμένο σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή άλλο δημόσιο φορέα, δύναται, με απόφαση των αρμόδιων για την απόσπαση οργάνων, να αποσπάται κατ' εξαίρεση πέραν από το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες κατά περίπτωση διατάξεις χρονικό διάστημα.

Η ανωτέρω διάταξη έχει εφαρμογή και για το προσωπικό του οποίου έληξε ο χρόνος απόσπασης και εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο φορέα που είχε αποσπασθεί.

Β. Ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας ορίζει με αποφάσεις του τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των τμημάτων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», καθώς κα τα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού των τμημάτων του ως άνω νοσοκομείου, που έχουν προσωρινά μετεγκατασταθεί σε άλλα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Διοίκησης και γνώμη του Β' Πε.Σ.Υ.Π. Αττικής, για όσο χρόνο διαρκούν οι συνέπειες του καταστρεπτικού σεισμού της 7.9.1999.

Γ. Οι προσωρινές ρυθμίσεις που γίνονται με βάση τις διατάξεις των εδαφίων Α' και Β' αυτής της παραγράφου παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν με την ολοκλήρωση των εργασιών ανοικοδόμησης του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου στους χώρους του.»

8. Επιτρέπεται η μετάταξη ή η μεταφορά στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας του προσωπικού, μόνιμου ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου και κατά τη δημοσίευση του Ν. 3106/2003 (ΦΕΚ 30 Α') υπηρετούσε στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με απόσπαση.

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου αφορά το προσωπικό που, κατά τη δημοσίευση του Ν. 3106/2003, ανήκε οργανικά:

α) στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Ο.Κ.Φ.) και προέρχεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.),

β) στο Ίδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών

(Ι.Β.Σ.Α.),

γ) στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων

(Ε.Ι.Α.Α.), και

δ) στον Κοινωνικό Ξενώνα Ενηλίκων Καρέα ανεξάρτητα αν, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για μετάταξη ή μεταφορά στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, το προσωπικό αυτό είχε μεταταγεί ή μεταφερθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3106/2003, σε άλλες υπηρεσίες, όπως της Περιφέρειας ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Για τη μετάταξη ή μεταφορά απαιτείται αίτηση των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων, που υποβάλλεται στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση αυτού του νόμου. Η μετάταξη ή μεταφορά γίνεται με την ίδια εργασιακή σχέση που έχει ο υπάλληλος κατά τη χρονολογία υποβολής της αίτησης, σε κενή ομοιόβαθμη θέση της ίδιας κατηγορίας και κλάδου ή ειδικότητας, για την κατάληψη της οποίας ο μετατασσόμενος ή μεταφερόμενος υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα προσόντα. Σε περίπτωση έλλειψης κενής θέσης

ή μη πρόβλεψης στον οργανισμό του Υπουργείου θέσης αντίστοιχου κλάδου η ειδικότητας, συνιστάται προσωποπαγής ομοιόβαθμη θέση ή θέση της ίδιας ειδικότητας, με την απόφαση της μετάταξης ή μεταφοράς, η οποία καταργείται με την αποχώρηση του υπαλλήλου.

Η μετάταξη ή μεταφορά γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ή κοινή απόφαση αυτού και του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όταν πρόκειται για υπαλλήλους Περιφερειών, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Δήμων και Κοινοτήτων, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της υπηρεσίας στην οποία ανήκει οργανικά ο υπάλληλος και, αν δεν υπάρχει ή δεν λειτουργεί, του ανώτατου μονομελούς οργάνου διοίκησης ή του Προέδρου του συλλογικού οργάνου διοίκησης, γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και, προκειμένου για υπαλλήλους που έχουν μεταταγεί σε δήμο ή κοινότητα, γνώμη του οικείου δημάρχου ή προέδρου κοινότητας, που συνεκτιμούν τις υπηρεσιακές ανάγκες. Η απόφαση για τη μετάταξη ή μεταφορά δημοσιεύεται περιληπτικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

9. Οι διατάξεις της παρ. 8 αυτού του άρθρου εφαρμόζονται και για το προσωπικό που ανήκει σε αποκεντρωμένες μονάδες των Πε.Σ.Υ.Π. και Ν. Π.Δ.Δ., που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και κατά τη δημοσίευση του Ν. 3106/2003 υπηρετούσε με απόσπαση στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, στο οποίο εξακολουθεί να υπηρετεί και κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

10. Επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλων που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν αποσπαστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 3 του Ν. 2889/2001 (ΦΕΚ 37 Α') και υπηρετούν σε Κεντρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε.Σ.Υ.Π.). Η μετάταξη διενεργείται μετά από αίτηση των υπαλλήλων, που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, που εκδίδεται μετά από συνεκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Πε.Σ.Υ.Π.. Η μετάταξη γίνεται σε ομοιόβαθμη κενή θέση για την κατάληψη της οποίας ο μετατασσόμενος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και, σε περίπτωση έλλειψης κενής θέσης ή μη πρόβλεψης στον οργανισμό του Πε.Σ.Υ.Π. θέσης αντίστοιχου κλάδου και ειδικότητας, η μετάταξη γίνεται σε προσωρινή προσωποπαγή ομοιόβαθμη θέση, που συνιστάται αυτοδικαίως με την απόφαση της μετάταξης και η οποία καταργείται με την καθ' οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου από την Υπηρεσία.

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ