logo-print

Άρθρο 21 - Νόμος 3204/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)

Άρθρο 21 Καταστήματα οπτικών ειδών.

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του Ν. 971/1979 (ΦΕΚ 223 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η διάθεση ομματοϋαλίων διορθωτικών των διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών (πλην των τυποποιημένων ομματοϋαλίων πρεσβυωπίας, τα οποία μπορούν να πωλούνται και από τα φαρμακεία), φακών επαφής πλην των υγρών φακών επαφής και γενικά όλων των συναφών προς την όραση ειδών, γίνεται αποκλειστικά από τα καταστήματα οπτικών ειδών, τα οποία ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.»

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 του Ν. 971/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Όσα καταστήματα οπτικών ειδών στεγάζονται εντός φαρμακείων, πολυκαταστημάτων, υπεραγορών ή ετέρων καταστημάτων κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου συνεχίζουν να λειτουργούν, εφόσον πληρούν τους όρους των παραγράφων 2, 4 και 5 του παρόντος άρθρου και διευθύνονται από οπτικό, ο οποίος διαθέτει σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.»

2.α. Η παράγραφος 6 του άρθρου 6 του Ν. 971/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου και της παραγράφου 2 του άρθρου 8, τα καταστήματα οπτικών ειδών διευθύνονται προσωπικώς από τους κατόχους της σχετικής άδειας λειτουργίας τους. Σε περίπτωση εκμετάλλευσης από φυσικό πρόσωπο περισσότερων του ενός καταστημάτων, καθώς και στις περιπτώσεις των εταιρειών, η διεύθυνση ανατίθεται σε οπτικό, ο οποίος διαθέτει σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ο υπεύθυνος οπτικός πέραν του ενός (1) μηνός, οφείλει, με δήλωσή του στην αρμόδια Διεύθυνση ή στο αρμόδιο Τμήμα Υγιεινής των Νομαρχιών, να ορίσει άλλον οπτικό ως υπεύθυνο του οπτικού του καταστήματος.»

3. Οι διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 971/1979 αντικαθίστανται ως εξής:

«Άρθρο 7

1. Τα καταστήματα οπτικών ειδών ιδρύονται από:

α) κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος οπτικού και

β) εταιρείες, με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση ότι: 1) Επί προσωπικής εταιρείας, η πλειοψηφία των εταίρων και ο διαχειριστής ή η πλειοψηφία των διαχειριστών είναι οπτικοί, κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. 2) Επί Ε.Π.Ε., περισσότεροι από τους μισούς εταίρους που εκπροσωπούν περισσότερο από το μισό του εταιρικού κεφαλαίου είναι οπτικοί, κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. 3) Επί Α.Ε., ποσοστό τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε οπτικούς, πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 971/1979 και των Π.Δ. 231/1998 (ΦΕΚ 178 Α'), 165/2000 (ΦΕΚ 149 Α'), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 373/2001 (ΦΕΚ 251 Α').

Το σύνολο των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών είναι υποχρεωτικά ονομαστικές και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 2214/1994.

2. Η άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας καταστήματος οπτικών ειδών χορηγείται από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων. Σε περίπτωση εταιρείας την αίτηση υποβάλλει ο νόμιμος εκ-πρόσωπός της. Η αίτηση πρέπει, εκτός των προσωπικών στοιχείων του ενδιαφερομένου, να αναφέρει και την ακριβή διεύθυνση του οικήματος όπου θα εγκατασταθεί το κατάστημα οπτικών ειδών.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας είναι να ορίζεται για κάθε κατάστημα υγειονομικός υπεύθυνος, αδειούχος οπτικός.

3. Μαζί με την αίτηση ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υποβάλει:

α) Επίσημο σχεδιάγραμμα του οικήματος. β) Κατάλογο των μηχανημάτων, εργαλείων και οργάνων.

γ) Επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου της σχολής οπτικών. Ο ενδιαφερόμενος, που είναι κάτοχος τίτλου προσωπικής ικανότητας οπτικού, μπορεί να υποβάλει τον τίτλο αυτόν ως δικαιολογητικό, αν, κατά τη δημοσίευση του νόμου, έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος οπτικού.

δ) Καταστατικό, επί εταιρείας.

4. Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των λοιπών δικαιολογητικών η αρμόδια Επιτροπή ελέγχου καταστημάτων οπτικών ειδών ελέγχει το οίκημα, στο οποίο ο ενδιαφερόμενος οπτικός ή η ενδιαφερόμενη εταιρεία επιθυμεί να εγκαταστήσει το κατάστημα οπτικών ειδών, καθώς και την ύπαρξη του τεχνικού εξοπλισμού και συντάσσει σχετική αίτηση ελέγχου.

5. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν ελλείψεις, αυτές γνωστοποιούνται εγγράφως στον ενδιαφερόμενο. Μετά τη συμπλήρωση των ελλείψεων αυτών γίνεται επανέλεγχος και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος συμμορφώθηκε με τις παρατηρήσεις της έκθεσης ελέγχου, χορηγείται η άδεια.

6. Η άδεια λειτουργίας χορηγείται μέσα σε προθεσμία ενός (1) μήνα από τη διενέργεια του ελέγχου.

7. Η άδεια λειτουργίας καταστήματος οπτικών ειδών χορηγείται για συγκεκριμένο οίκημα. Σε περίπτωση μεταστέγασης η άδεια λειτουργίας παύει αυτοδίκαια να ισχύει και ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ζητήσει νέα άδεια λειτουργίας για το οίκημα στο οποίο προτίθεται να μεταφέρει το κατάστημά του.

8. Στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας τηρείται μητρώο των οπτικών καταστημάτων όλης της χώρας. Για την τήρηση και συνεχή ενημέρωση του μητρώου, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κοινοποιούν στην ανωτέρω υπηρεσία του Υπουργείου και στην Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών όλες τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας οπτικών καταστημάτων που εκδίδουν.

9. Η παρ. 4 του άρθρου 27 του Ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236 Α') καταργείται.»

4. Το άρθρο 11 του Ν. 971/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

« Άρθρο 11

Στην έδρα κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνιστάται Επιτροπή Καταστημάτων Οπτικών Ειδών, η οποία αποτελείται από:

α. Έναν οφθαλμίατρο της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή έναν οφθαλμίατρο που υπηρετεί σε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ., που εδρεύει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σε περίπτωση έλλειψης οφθαλμίατρου συμμετέχει στην επιτροπή ιατρός με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας.

β. Έναν αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό, που υπηρετεί στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

γ. Έναν εκπρόσωπο του οικείου Συλλόγου Οπτικών, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται Σύλλογος Οπτικών σε κάποια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμμετέχει εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.»

5. Το άρθρο 12 του Ν. 971/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 12

Έργο των Επιτροπών Καταστημάτων Οπτικών Ειδών είναι:

α. Η γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων οπτικών ειδών.

β. Η εποπτεία και ο έλεγχος των καταστημάτων οπτικών ειδών.

γ. Η γνωμοδότηση για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας τμήματος φακών επαφής.

δ. Η εισήγηση για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας καταστημάτων οπτικών ειδών.

ε. Η εισήγηση για την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων στους παραβάτες της νομοθεσίας για τα καταστήματα οπτικών ειδών και σε βάρος όσων ασκούν χωρίς άδεια το επάγγελμα οπτικού.»

6. Το άρθρο 13 του Ν. 971/1979 αντικαθίσταται, ως

εξής:

«Άρθρο 13

Ο διορισμός των μελών των επιτροπών του άρθρου 11 γίνεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη και η αντικατά-στασή τους δεν υπόκειται σε περιορισμούς.»

7. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 16 του Ν. 971/1979 αντικαθίσταται, ως εξής:

«2. Ανεξάρτητα από την ποινική δίωξη του υπεύθυνου, το κατάστημα οπτικών ειδών το οποίο λειτουργεί χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και την παρουσία υπεύθυνου οπτικού κλείνεται με απόφαση του αρμόδιου Νομάρχη, σε δεκαπέντε ημέρες από την ημέρα που η αρμόδια υπηρεσία λαμβάνει γνώση της παράνομης λειτουργίας του. Η απόφαση εκτελείται από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του φορέα λειτουργίας του οπτικού καταστήματος στην απόφαση του Νομάρχη, με απόφαση του τελευταίου επιβάλλεται, πέραν των λοιπών κυρώσεων, πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε ημέρα παράνομης λειτουργίας του οπτικού καταστήματος.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας το ύψος του παραπάνω προστίμου μπορεί να αυξάνεται.»

8. Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του Ν. 971/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Άδεια άσκησης επαγγέλματος οπτικού χορηγείται μόνο στους πτυχιούχους του Τμήματος Οπτικών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, επίσημα αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος. Οι άδειες άσκησης επαγγέλματος οπτικού που έχουν χορηγηθεί νόμιμα με προηγούμενες διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν.»

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send