logo-print

Κανονισμός Λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης

Όπως δημοσιεύθηκε με την υπ' αριθμ. 11536/3.8.2016 Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (ΦΕΚ Α΄146/5.8.2016)

Με την παρ. 4 του άρθρου 175 του Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ Α' 94/27-5-2016) τροποποιήθηκε η παρ. 6 του άρθρου 3Α' του Ν. 3212/2003, όπως είχε προστεθεί με το άρθρο 225 του Ν. 4281/2014 και ορίστηκε ότι: «όλα τα θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση και την λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου και της Ειδικής Υπηρεσίας ρυθμίζονται με Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος εκδίδεται από την Επιτροπή και εγκρίνεται από την Ολομέλεια της Βουλής».

Ενόψει της ρυθμίσεως αυτής, η Επιτροπή Ελέγχου, συγκροτούμενη από τον/την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας, ως Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του, Αρεοπαγίτη, ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, Σύμβουλο της Επικρατείας, ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, το Συνήγορο του Πολίτη, ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, Βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας, που μετέχει στην κυβέρνηση, ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του και Βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας, που δεν μετέχει στην κυβέρνηση, ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, προβαίνει στην κατάρτιση και έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας της, ο οποίος στη συνέχεια τίθεται υπό την κρίση της Ολομέλειας της Βουλής για την έγκριση του κατά τα οριζόμενα ανωτέρω.

ΑΡΘΡΟ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου, αποτελεί οργανική Μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης, της οποίας η διάρθρωση καθορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3Α του Ν. 3213/2003, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Η Ειδική Υπηρεσία οργανώνεται σε τρία τμήματα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, τα οποία είναι τα εξής:

α) Τμήμα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης,

β) Τμήμα Ελέγχου Δαπανών των Κομμάτων και Συνασπισμών Κομμάτων, Υποψηφίων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών και

γ) Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης.

ΑΡΘΡΟ 2 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

1. Η λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας συνίσταται στην υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής.

2. Ειδικότερα στα καθήκοντα της Ειδικής Υπηρεσίας ανήκουν:

Α) Η γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του Ν. 3213/2003 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και συγκεκριμένα:

α) εισήγηση για τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης των Συνεδριάσεων της Επιτροπής.

β) σύνταξη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, και διανομή της ημερήσιας διάταξης.

γ) τήρηση και πρακτικών των συνεδριάσεων και μέριμνα για την υπογραφή αυτών.

Β ) Η παραλαβή και πρωτοκόλληση καταγγελιών.

Γ) Η διεκπεραίωση εξερχομένων εγγράφων.

Δ) Η αρχειοθέτηση και φύλαξη αρχείου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης προηγούμενων ετών.

Ε) Η παραλαβή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων.

ΣΤ) Η τήρηση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.

Ζ) Η ενημέρωση και διαχείριση βάσης δεδομένων.

ΑΡΘΡΟ 3 ΛΟΙΠΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1) Η Ειδική Υπηρεσία συνεργάζεται με ορκωτούς λογιστές και ειδικούς επιστήμονες, στους οποίους η Επιτροπή αναθέτει τη διενέργεια ελεγκτικών πράξεων για την εκπλήρωση της αποστολής της.

2) Επιμελείται της συνεχούς ενημέρωσης και παρακολούθησης τροποποιήσεων νομοθεσίας για πληροφόρηση υπόχρεων.

3) Συμμετέχει διά υπαλλήλου της που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής, κατόπιν προτάσεως του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας, σε Ειδική Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (Group of States Against Corruption - GRECO), υπεύθυνης για τη σύνταξη απαντήσεων σε ερωτηματολόγιο σε σχέση με τη πρόληψη της διαφθοράς σε βουλευτές.

4) Είναι υπεύθυνη για την παραλαβή ισολογισμών, προϋπολογισμών, απολογισμών κομμάτων/συνασπισμών ως και αναλυτικών καταστάσεων εσόδων/εξόδων υποψηφίων ή/και αιρετών αντιπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

5) Είναι υπεύθυνη για τη θεώρηση ονομαστικών κουπονιών.

6) Συνεργάζεται με το Τμήμα Βουλευτών και Κομμάτων και οποιαδήποτε δημόσια Αρχή ή Υπηρεσία ή άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, όταν κρίνεται απαραίτητη η αρωγή τους.

7) Διεκπεραιώνει κάθε άλλο θέμα που της ανατίθεται γραπτώς ή προφορικώς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send