logo-print

Άρθρο - Εγκύκλιος 6707/2016

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/02/2016

Κωδικοποιημένο
Πολιτειολογία
Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρα 1 και 2

Με το άρθρο 1 της υπόψη κ.υ.α. καθιερώνεται νέα κατηγορία άδειας διαµονής, η οποία θα χορηγείται, με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης σε πολίτες τρίτων χωρών, που κατείχαν άδειες παραµονής ή δελτία ταυτότητος αλλοδαπού, τα οποία είχαν εκδοθεί:

α) από τα Τµήµατα Αλλοδαπών, για τους διαµένοντες στην περιοχή δικαιοδοσίας των Γενικών Αστυνοµικών ∆ιευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης και

β) από τις Υπηρεσίες που χειρίζονται θέµατα αλλοδαπών στις έδρες των ∆ιευθύνσεων Αστυνοµίας των Γενικών Περιφερειακών Αστυνοµικών ∆ιευθύνσεων.

Οι ανωτέρω τίτλοι διαµονής χορηγούνταν από τις Αστυνοµικές Αρχές, βάσει των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 1975/1991, σε πολίτες τρίτων χωρών µε οµογενειακή ιδιότητα οι οποίοι προέρχονταν από άλλες χώρες, πλην Αλβανίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως Τουρκία, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Κύπρο, ΗΠΑ, Νότιος Αφρική κ.λ.π. καθώς και σε πολίτες τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι των αναγνωρισµένων από τη χώρα μας «British overseas citizen passport» διαβατηρίων και φέρουν μια εκ των ακολούθων ενδείξεων:

• «British Nationals (Overseas)»,

• «British Overseas Territories Citizens»,

• «British Overseas Citizens»,

• «British Subjects» ή

• «British Protected Persons».

οι οποίοι αντιµετωπίζονται ως πολίτες τρίτης χώρας και όχι ως πολίτες της Ένωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των ενδιαφερόµενων στις διατάξεις του άρθρου 1 είναι.

• η προηγούµενη κατοχή αδειών παραµονής ή δελτίων ταυτότητας αλλοδαπού τα οποία έληξαν ή δεν ανανεώθηκαν μέχρι την ηµεροµηνία έναρξης της απόφασης, ήτοι την 18η Ιανουαρίου 2016,

• η συνεχής παραµονή των ενδιαφεροµένων στην Ελλάδα μέχρι την ανωτέρω ηµεροµηνία.

Στις ρυθµίσεις της εν λόγω κ.υ.α, για χορήγηση άδειας διαµονής, υπάγονται και τα αλλογενή ή μη μέλη της οικογένειας του αιτούντος, δηλαδή οι σύζυγοι, οι ενήλικοι (άνω του 18ου έτους ηλικίας) κατιόντες σε ευθεία γραµµή, καθώς και οι απευθείας ανιόντες του αιτούντος, εφόσον διέµεναν στη χώρα έως την 18η Ιανουαρίου 2016 και ανεξαρτήτως εάν κατείχαν αυτοτελώς έναν εκ των παραπάνω τίτλων διαµονής.

Σε ό,τι αφορά στους ανήλικους κατιόντες των ανωτέρω δικαιούχων της υπόψη κυα, χορηγείται άδεια διαµονής για οικογενειακή επανένωση κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 70 του ν. 4251/2014, ανεξαρτήτως εάν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή όχι και εφόσον διέµεναν στη χώρα έως την 18η Ιανουαρίου 2016.

Η αίτηση για αρχική χορήγηση και ανανέωση της άδειας διαµονής κατατίθεται από τους ενδιαφερόµενους στην υπηρεσία μιας στάσης της αρµόδιας ∆ιεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης του τόπου διαµονής τους και συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που περιλαµβάνονται στο άρθρο 2 της κ.υ.α..

Εφόσον πληρούνται οι προβλεπόµενες προϋποθέσεις και δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος λόγοι δηµόσιας τάξης και ασφάλειας, εκδίδεται άδεια διαµονής με διάρκεια ισχύος ενός έτους η οποία ανανεώνεται ανά διετία, για τον ίδιο λόγο.

Η άδεια διαµονής παρέχει πρόσβαση στην μισθωτή εργασία, στην παροχή υπηρεσιών ή έργου, καθώς και σε επιχειρηµατική δραστηριότητα.

Επισηµαίνουµε ότι τόσο στους αιτούντες όσο και στα ενήλικα μέλη των οικογενειών τους, χορηγείται αυτοτελώς ο συγκεκριµένος τύπος άδειας διαµονής, ο οποίος θα αναγράφεται ως κατηγορία στην άδεια διαµονής που θα εκδίδεται.

Με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 1 της κυα δίνεται η δυνατότητα, να ανανεωθεί η ανωτέρω άδεια διαµονής και για έναν από τους λόγους του ν.4251/2014, εφόσον πληρούνται οι αντίστοιχες προϋποθέσεις (π.χ. άδεια διαµονής επί μακρόν διαµένοντος, άδεια διαµονής δεκαετούς διάρκειας, κά).

Άρθρο 3

Με τις ρυθµίσεις του άρθρου 3 προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρµογής της εν θέµατι κυα για τη χορήγηση άδειας διαµονής υπάγονται και πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται νοµίµως στη χώρα και αποδεικνύουν οµογενειακή ιδιότητα.

Από το ρυθµιστικό πεδίο της υπόψη κυα, εξαιρούνται ρητά, οµογενείς που προέρχονται από την Αλβανία, την Τουρκία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣ∆ για τους οποίους ισχύουν επιµέρους ειδικότερες διατάξεις .

Για τη χορήγηση άδειας διαµονής στους υπαγοµένους στο άρθρο 3 της κυα, θα υποβάλλονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α. Έντυπο αίτησης.

β. ∆ύο (2) έγχρωµες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες µε αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.

γ. Επικυρωµένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισµένου από την χώρα.

δ. Παράβολο με τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου σύµφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του Ν. 4251/2014.

ε. Βιβλιάριο υγείας σε ισχύ ή βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας ή βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήµατος ή ασφαλιστήριο συµβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης.

στ. Πιστοποιητικό Προξενείου για την οµογενειακή ιδιότητα, ή Πιστοποιητικό βάπτισης ή άλλα έγγραφα ελληνικών αρχών ή αρχών του εξωτερικού, όπως εγγραφές σε δηµοτολόγια ή προξενικά μητρώα, καθώς και κάθε άλλο δηµόσιο έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται οµογενειακή ιδιότητα καταγωγή του.

Τα ενήλικα αλλογενή ή μη μέλη της οικογένειας του αιτούντος, θα συνυποβάλλουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γάµου ή ληξιαρχική πράξη γέννησης ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο πιστοποιεί την απόδειξη της ιδιότητας του μέλους οικογένειας του αιτούντος.

Για την ανανέωση της ανωτέρω άδειας διαµονής, θα προσκοµίζονται τα οριζόµενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της κυα.

Για την διακρίβωση της οµογενειακής ιδιότητας και τον έλεγχο των υπό στοιχείο στ. εγγράφων, οι υπηρεσίες σας έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τις ∆/νσεις Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και τα Τµήµατα Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων.

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send