logo-print

Άρθρο 9 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ. 400/34/292616/Σ4753 - Άδεια ακτινοπροστασίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/09/2016

Κωδικοποιημένο
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Στα στελέχη των ΕΔ, καθώς και στους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, οι οποίοι εργάζονται σε Μονάδες- Υπηρεσίες Υγείας των ΕΔ, εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό ακτινοπροστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος:

α. Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται, μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα χορηγείται υποχρεωτικά άδεια ακτινοπροστασίας διάρκειας είκοσι μίας (21) συνεχών ημερών, με αποδοχές, πλέον της κανονικής άδειας.

β. Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται, μετρηθεί στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα χορηγείται υποχρεωτικά επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας διάρκειας είκοσι μίας (21) συνεχών ημερών, με αποδοχές, πλέον της κανονικής άδειας.

γ. Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται, μετρηθεί στο 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα χορηγείται υποχρεωτικά επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας διάρκειας σαράντα δύο (42) συνεχών ημερών, με αποδοχές, πλέον της κανονικής άδειας.

2. Ειδικά για τους υπηρετούντες σε Μονάδες- Υπηρεσίες Υγείας των ΕΔ, που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται με επιπλέον δοσίμετρο χειρός ή δακτύλων, οι άδειες ακτινοπροστασίας χορηγούνται κατά τα προαναφερόμενα, λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα και τα αντίστοιχα όρια αθροιστικών δόσεων για την άκρα χείρα.

3. Διευκρινίζεται ότι η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας της παρ. 1, αντιστοιχεί στη δόση, η οποία εκτιμάται με βάση τη μέτρηση και τη χρήση προστατευτικών μέσων, ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο δόσης είναι τα 20 mSv/έτος.

4. Η άδεια ακτινοπροστασίας χορηγείται από το όργανο που έχει το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ