logo-print

Άρθρο 20 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ. 400/34/292616/Σ4753 - Διευκολύνσεις στρατιωτικού προσωπικού με τέκνα στην πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/09/2016

Κωδικοποιημένο
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής

1. Στα στελέχη των ΕΔ, καθώς και στους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, που έχουν ή επιμελούνται τέκνα τα οποία παρακολουθούν μαθήματα σε δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χορηγείται ειδική άδεια απουσίας διάρκειας μίας (1) ημέρας ανά δίμηνο, με αποδοχές, από το όργανο που έχει το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας, για την επίσκεψή τους στο εκπαιδευτικό ίδρυμα των τέκνων τους και την ενημέρωσή τους για τη σχολική τους επίδοση. Για τη χορήγηση της παραπάνω άδειας ισχύουν τα εξής:

α. Σε περίπτωση που και οι δύο (2) γονείς είναι δικαιούχοι, η άδεια χορηγείται στον ένα από τους δύο.

β. Για την χορήγηση της άδειας, το στέλεχος ή ο Επαγγελματίας Οπλίτης μετά την ορκωμοσία του υποβάλλει κάθε φορά στη Μονάδα- Υπηρεσία, στην οποία υπηρετεί, σχετική αίτηση, δηλώνοντας ταυτόχρονα εάν ο άλλος γονέας είναι δικαιούχος (ιδιότητα, φορέας εργασίας), καθώς και ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας για το υπόψη δίμηνο. Η άδεια χορηγείται στο προσωπικό της παραγράφου 1 και στην περίπτωση που ο άλλος γονέας δεν εργάζεται.

γ. Το σύνολο των ημερών αυτής της άδειας δεν μπορεί να υπερβεί τις πέντε (5) ημέρες για κάθε σχολικό έτος.

δ. Η άδεια χορηγείται και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, των οποίων το τέκνο είναι εγγεγραμμένο σε παιδικό σταθμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο σταθμός εφαρμόζει πλήρες πρόγραμμα νηπιαγωγείου. Σε κάθε περίπτωση, το τέκνο πρέπει να έχει την προβλεπόμενη από το νόμο ηλικία για να παρακολουθεί την υποχρεωτική εκπαίδευση.

ε. Η άδεια δεν χορηγείται σε περιόδους που τα ιδρύματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν διακοπές εργασίας.

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αγωγή περί κλήρου