logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 4407/2016 - Τροποποίηση διατάξεων σταδιοδρομικής φύσης του Ν. 3883/2010, του Ν. 2439/1996 και του Ν. 324/1976

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2016

Υπό κωδικοποίηση
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

1. Στην περίπτωση β´ του άρθρου 2 του Ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθενται υποπεριπτώσεις 6 και 7, ως εξής:

«6) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους Υπαξιωματικούς, που μετατάσσονται στο Σώμα, ως απόφοιτοι ΑΣΣΥ και πτυχιούχοι ΑΕΙ.

7) Οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές που έχουν μεταταγεί στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 9.»

2. H παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 12.»

3. Μετά το άρθρο 13 του Ν. 3883/2010, προστίθεται άρθρο 13Α, ως εξής:

«Άρθρο 13Α Ειδικές κατηγορίες μετατάξεων της Πολεμικής Αεροπορίας

1. Αξιωματικοί Ειδικοτήτων του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης, του Σώματος Ραδιοναυτίλων και του Σώματος Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ μπορούν να αλλάζουν την κατεχόμενη ειδικότητα και να λαμβάνουν την ειδικότητα ΈρευναςΠληροφορικής του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης. Με τη λήψη της νέας ειδικότητας οι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ραδιοναυτίλων και Υπηρεσιών Υποστήριξης μετατάσσονται στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισήγησης του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα όργανα, η διαδικασία για την αλλαγή της ειδικότητας και τη μετάταξη στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης, η στελέχωση του Σώματος αυτού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη στελέχωσή του.

2. Αξιωματικοί του Σώματος Ραδιοναυτίλων μπορούν να μεταταγούν στα λοιπά Σώματα της Πολεμικής Αεροπορίας (πλην Υγειονομικών και Μουσικών), καθώς και στο Σώμα Τεχνικής Υποστήριξης, εντασσόμενοι σε λοιπές ειδικότητες του Σώματος αυτού. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισήγησης του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα όργανα, η διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη μετάταξη αυτή.»

4. Το άρθρο 14 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 14 Σύστημα Αξιολόγησης

1. Τα ουσιαστικά προσόντα και τα κριτήρια προαγωγής των στελεχών των ΕΔ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των ΕΔ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των ΕΔ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, η εξειδίκευση των προϋποθέσεων εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 35 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από την έναρξη ισχύος του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη ουσιαστικού ή τυπικού νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.»

5. Η πρώτη περίοδος της παρ.1 του άρθρου 15 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Αρμόδια Συμβούλια για τις κρίσεις των Αξιωματικών είναι:».

6. Η παρ. 9 του άρθρου 15 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Το ΣΑΓΕ κρίνει για πλήρωση κενών θέσεων τους Υποναυάρχους και Υποπτεράρχους με εισηγητή τον Αρχηγό του οικείου Κλάδου και τους Ταξιάρχους του Κοινού Νομικού Σώματος με εισηγητή το νεότερο μέλος.»

7. Η περίπτωση δ´ της παρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Για τα ΚΣ ο αρχαιότερος Αξιωματικός του οικείου Σώματος.»

8. Η υποπερίπτωση 2 της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«2) Ταξίαρχος για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

9. Η υποπερίπτωση 3 της περίπτωσης δ´ του άρθρου 23 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς Δικαστικούς Γραμματείς και τους Στρατιωτικούς Ιερείς, εφόσον δεν είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ.»

10. Στο άρθρο 24 του Ν. 3883/2010 προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:

«8. Οι αξιωματικοί της κατηγορίας της υποπερίπτωσης 6 της περίπτωσης β´ του άρθρου 2, που λόγω της υπαγωγής τους στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 91 κρίνονται με τις διατάξεις του Ν. 2439/1996 και οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα τυπικά προσόντα για κρίση και προαγωγή στον επόμενο βαθμό, συμπεριλαμβάνονται στους ονομαστικούς πίνακες κρινόμενων αξιωματικών και εφόσον κριθούν προακτέοι, προάγονται ανεξάρτητα από τη μη προαγωγή αρχαιοτέρων ομοιοβάθμων τους αξιωματικών που κρίνονται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Για τους εν λόγω αξιωματικούς η προαγωγή στον επόμενο βαθμό ανατρέχει στην ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων προαγωγής.»

11. Η πρώτη περίοδος της περίπτωσης β´ της παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Ανώτατοι Αξιωματικοί, για να κριθούν προακτέοι κατ’ απόλυτη εκλογή, πρέπει, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων Κρίσεων, να συγκεντρώνουν, όπως προκύπτει από τον ατομικό τους φάκελο, τα παρακάτω προσόντα:».

12. Η περίπτωση στ΄ της παρ. 3 του άρθρου 27 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό και τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.»

13. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 28 του Ν. 3883/ 2010 προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια, ως εξής:

«Κατ’ εξαίρεση, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται να συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υποπεριπτώσεις 4 και 5 της περίπτωσης γ´ της παρ. 12, είναι δυνατό να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς να έχουν συμπληρώσει τον εν λόγω χρόνο, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή εκδίδεται μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αφού ληφθούν συνδυαστικά υπόψη η αντικειμενική δυνατότητα για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 27 χρόνου προαγωγής, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων, οι εκάστοτε ισχύουσες υπηρεσιακές ανάγκες και τα στοιχεία των ατομικών φακέλων των ανωτέρω Αξιωματικών.»

14. Η υποπερίπτωση 5 της περίπτωσης γ´ της παρ. 12 του άρθρου 28 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«5) Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης ως ανώτερος Αξιωματικός.»

15. Η παρ. 14 του άρθρου 28 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικώνκέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία τους.»

16. Η πρώτη περίοδος του άρθρου 31 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«Αξιωματικοί που συμπληρώνουν κατά το ημερολογιακό έτος που διενεργούνται οι κρίσεις το χρόνο του άρθρου 27, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 25 κρίνονται ως ακολούθως:».

17. Η περίπτωση β΄ του άρθρου 31 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Ανώτεροι Αξιωματικοί:

1) «Προακτέοι κατ’ εκλογή».

2) «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό»: Παραμένουν στο βαθμό τους μέχρι τις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, οπότε κρίνονται εκ νέου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης β´. Αν κριθούν σε τρεις διαδοχικές κρίσεις ή τρεις φορές συνολικά ως Αξιωματικοί, ως «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό», κρίνονται, σύμφωνα με τις παρακάτω υποπεριπτώσεις 3 και 4.

3) «Ευδοκίμως τερματίσαντες»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.

4) «Αποστρατευτέοι»: Όπως οι κατώτεροι Αξιωματικοί.»

18.α. Η παρ. 13 του άρθρου 36 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«13. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:

α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.

β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος αξιωματικοί.

γ. Οι Αξιωματικοί της περίπτωσης 5 της παραγράφου β´ του άρθρου 2 είναι νεότεροι των ομοιοβάθμων τους που προέρχονται από ΑΣΕΙ.

δ. Οι μόνιμοι εξ εφεδρείας Αξιωματικοί είναι νεότεροι όλων των υπηρετούντων ομοιοβάθμων τους, μονίμων εν ενεργεία Αξιωματικών, η δε μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

ε. Οι Αξιωματικοί που τίθενται εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ) είναι νεότεροι όλων των ομοιοβάθμων τους, της αντίστοιχης κατηγορίας και προέλευσης, όπως αυτές καθορίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3, καθώς και του παρόντος άρθρου.»

β. Μετά την παρ. 13 του άρθρου 36 του Ν. 3883/2010 προστίθεται παράγραφος 13Α, ως εξής:

«13Α. Πέραν των καθοριζομένων στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 13, οι Αξιωματικοί της περίπτωσης 5 της παραγράφου β´ του άρθρου 2 είναι και νεότεροι των ομοιοβάθμων τους, που προέρχονται από ΑΣΣΥ και απέκτησαν το βαθμό κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος.»

19. Η παρ. 16 του άρθρου 36 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«16. Η σειρά αρχαιότητας για τους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης που προέρχονται από τη Σχολή Ικάρων, επανακαθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας τους, κατά την έξοδό τους από τη Σχολή Ικάρων, υπολογιζόμενης στο διπλάσιο και του αθροίσματος της βαθμολογίας που επιτυγχάνεται σε κάθε στάδιο της πτητικής εκπαίδευσης που υλοποιείται μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, διαιρούμενου με τον αριθμό των εκάστοτε τελεσθέντων σταδίων της πτητικής εκπαίδευσης. Το συνολικό αποτέλεσμα διαιρούμενο με το τρία (3), αποδίδει την τελική βαθμολογία. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας καθορίζονται η διαδικασία επανακαθορισμού της αρχαιότητας, τα αρμόδια όργανα και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.»

20. Στην παρ. 18 του άρθρου 36 του Ν. 3883/2010 προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:

«Η εγγραφή των Αξιωματικών αυτών σε πίνακες κρίσεων και προαγωγών, καθώς και η προαγωγή τους αναδρομικά από την ημερομηνία συμπλήρωσης των απαιτούμενων για αυτούς τυπικών προσόντων, ρυθμίζεται από το κατά περίπτωση για αυτούς εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και είναι ανεξάρτητη της κατάταξής τους στη σειρά της μεταξύ τους αρχαιότητας.»

21. Η παρ. 2 του άρθρου 37 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για τους Αξιωματικούς ΠΝ, ΠΑ και ΚΣ τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα. Κατ’ εξαίρεση, για τους Αξιωματικούς ΠΝ και ΠΑ, που προέρχονται από την κατηγορία της περίπτωσης 5 της παραγράφου β´ του άρθρου 2 τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού. Ειδικότερα, για τους Αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα, ανάλογα με την προέλευσή τους (απόφοιτοι ΑΣΣΥ – μονιμοποιηθέντες εθελοντές του N.δ. 445/1974) για κάθε ειδικότητα, στην οποία εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας προαγωγής τους σε βαθμό Αξιωματικού.»

22. Η παρ. 4 του άρθρου 59 του Ν. 3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Τα Συμβούλια Κρίσεων για τους Αξιωματικούς των ΚΣ είναι αρμόδια για εκκρεμείς υποθέσεις των Αξιωματικών που μετατάσσονται στο Κοινό Νομικό Σώμα, καθώς και για υποθέσεις τους που αναπέμπονται ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων.»

23. Στο άρθρο 91 του Ν. 3883/2010 προστίθεται παράγραφος 8, ως εξής:

«8. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 2439/1996 εφαρμόζονται και για όσα στελέχη των ΕΔ συμπληρώνουν τον καθοριζόμενο από το άρθρο 27 του παρόντος νόμου, χρόνο προαγωγής στον επόμενο βαθμό, εφόσον κρίνονται για προαγωγή στον ίδιο ανώτερο βαθμό στις ίδιες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, με τα στελέχη που μέχρι τις 31.12.2012 συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.»

24. Στην παρ. 9 του άρθρου 6 του Ν. 2439/1996 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, ως εξής:

«Ειδικότερα, οι μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ που υποχρεούνται στη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης, ως Κυβερνήτες πλοίων, κατά τα ειδικότερον καθοριζόμενα στην περίπτωση ε´ της παραγράφου 19, είναι δυνατόν να κριθούν για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και χωρίς τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αφού ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη η αντικειμενική δυνατότητα για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού, εντός του καθοριζόμενου στο άρθρο 5 ελάχιστου χρόνου παραμονής στο βαθμό που φέρουν, σε σχέση με την υφιστάμενη διαθεσιμότητα των πλοίων, οι εκάστοτε ισχύουσες υπηρεσιακές ανάγκες και τα στοιχεία των ατομικών φακέλων των ανωτέρω Αξιωματικών.»

25. Η περίπτωση ε´ της παρ. 19 του άρθρου 6 του Ν. 2439/1996, όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της με την παρ. 2 του άρθρου 76 του Ν. 3421/2005 (Α´ 302), αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. Αντιπλοίαρχος: δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας ή δύο (2) έτη υπηρεσίας στο Επιτελείο Στόλου ή Ανωτέρου Κλιμακίου Διοικήσεως και ένα (1) έτος ως Κυβερνήτης, ως ανώτερος αξιωματικός.»

26. Με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10,11, πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του N. 2439/1996 ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιω τικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του N. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του N. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31.12.2014. Ειδικά, για τους αξιωματικούς Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας που συμπλήρωσαν μέχρι 31.12.2014 είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας ισχύουν επιπλέον και οι διατάξεις της υποπαρ. 8δ του άρθρου 3 του N. 2439/1996. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από ΑΣΣΥ, ο χρόνος των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ της παρ. 8 του άρθρου 5 του N. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μόνιμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Ειδικά, για τους αξιωματικούς που προέρχονται από ΑΣΣΥ και συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31.12.2012, το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 110 του N. 3978/2011 (Α΄ 137). Για τους αξιωματικούς που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του N. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του N. 705/1977, που συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο χρονικό διάστημα από 1.1.2013 μέχρι 31.12.2014, δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του N. 2439/1996.

27. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 και στην υποπερίπτωση 1 της περίπτωσης β´ της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 324/ 1976 (Α´ 127) οι λέξεις «δεκαοκταεούς υποχρέωσης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «εικοσιεπταετούς υποχρέωσης».

28. Η παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 324/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού ορίζεται κατ’ έτος o αριθμός των κατατασσόμενων αξιωματικών Ειδικής Μονιμότητας.»

29. Η πρώτη περίοδος του άρθρου 2 του Ν. 324/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι ανωτέρω εξελίσσονται βαθμολογικώς μέχρι το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, με την επιφύλαξη των άρθρων 8 και 8Α, προαγόμενοι ως εξής:».

30. Το εδάφιο ε´ του άρθρου 2 του Ν. 324/1976 αντικαθιστάται ως εξής:

«ε. Στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη μετά έξι (6) έτη παραμονής στο βαθμό του Ταγματάρχη και εφόσον έχουν συμπληρώσει είκοσι τέσσερα (24) έτη υπηρεσίας, υπολογιζόμενα από τη λήξη της κανονικής θητείας, οπότε και αποστρατεύονται με το βαθμό αυτό, με τη συμπλήρωση της εικοσιεπταετούς υπηρεσίας, με την επιφύλαξη του άρθρου 8Α.»

31. Η παρ.1 του άρθρου 4 του Ν. 324/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι αξιωματικοί αεροπορίας στρατού ειδικής μονιμότητας με την υπεύθυνη δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στο Στράτευμα για χρονικό διάστημα είκοσι επτά (27) ετών υπολογιζόμενο από τη λήξη της κανονικής τους θητείας, εκτός αν γίνει δεκτή αίτηση παραίτησής τους και με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 7.»

32. Η πρώτη περίοδος της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 324/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι κατά τις διατάξεις του παρόντος κατατασσόμενοι αξιωματικοί που απολύονται κατόπιν αίτησής τους, πριν από την εκπλήρωση τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) ετών από το σύνολο της αναληφθείσας εικοσιεπταετούς υποχρέωσης, υφίστανται τις παρακάτω συνέπειες:».

33. H παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 324/1976, όπως αυτή ισχύει μετά την αντικατάστασή της με την παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 2109/1992 (Α´ 205), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Οι κρινόμενοι οριστικά, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ως ακατάλληλοι για πτήσεις για λόγους υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας, οι οποίοι διανύουν την Β´ περίοδο (τελική) παραπέμπονται εκ νέου στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή του Στρατού Ξηράς και εφόσον κρίνονται κατάλληλοι από πλευράς υγείας για υπηρεσία εδάφους, τίθενται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε υπηρεσία και θέσεις εδάφους στις Μονάδες Αεροπορίας Στρατού ή σε άλλες θέσεις του όπλου ή σώματος από το οποίο προέρχονται, μέχρι να συμπληρώσουν την εικοσιεπταετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4. Οι αναφερόμενοι στο προηγούμενο εδάφιο, εφόσον κατά την ημερομηνία θέσεώς τους σε υπηρεσία εδάφους έχουν συμπληρώσει πλήρη συντάξιμη υπηρεσία, αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν. Όσοι από τους αναφερόμενους στο πρώτο εδάφιο δεν συμπληρώνουν πλήρη συντάξιμη υπηρεσία, μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι να συμπληρώσουν πλήρη συντάξιμη στρατιωτική υπηρεσία, εκτός αν καταληφθούν από το όριο ηλικίας του βαθμού τους, εφόσον αυτό προβλέπεται, οπότε και αποστρατεύονται. Αυτοί τίθενται σε θέσεις εδάφους με το βαθμό που φέρουν και εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Ταγματάρχη, παραμένοντες στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού έξι (6) έτη, του Υπολοχαγού έξι (6) έτη , του Λοχαγού έξι (6) έτη και του Ταγματάρχη μέχρι να αποστρατευτούν.»

34. Μετά το άρθρο 8 του Ν. 324/1976 προστίθεται άρθρο 8Α, ως εξής:

«Άρθρο 8Α Ειδικές διατάξεις

1. Ιπτάμενοι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας βαθμού Αντισυνταγματάρχη, που συμπληρώνουν είκοσι έξι (26) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, κατά τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 4, μπορούν να υποβάλλουν στις Μονάδες όπου υπηρετούν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών πριν από τη συμπλήρωση εικοσιεπταετούς πραγματικής υπηρεσίας, αίτηση παραμονής τους στην ενέργεια, μέχρι τις τακτικές κρίσεις του έτους που συμπληρώνονται τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατά τις ως άνω διατάξεις του άρθρου 4 ή τις τακτικές κρίσεις του έτους που συμπληρώνεται το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον η συμπλήρωση του ως άνω ηλικιακού ορίου επέρχεται νωρίτερα, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων του παρόντος άρθρου.

2. Η αίτηση αυτή εξετάζεται πριν από τη συμπλήρωση της εικοσιεπταετούς υπηρεσίας τους από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με απόφασή του, τους διατηρεί στην ενέργεια, εφόσον το συμβούλιο γνωμοδοτήσει με βάση τα στοιχεία του ατομικού τους φακέλου, ότι οι αιτούντες είναι κατάλληλοι για παραμονή στην ενέργεια ως ιπτάμενοι. Αυτοί για τους οποίους απορρίπτεται η αίτηση αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση εικοσιεπταετούς πραγματικής υπηρεσίας με το βαθμό που φέρουν.

3. Οι παραμένοντες στην ενέργεια κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 2 κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις από το αρμόδιο συμβούλιο κρίσεων κατά περίπτωση ως διατηρητέοι, μη διατηρητέοι και προακτέοι. Όσοι κρίνονται ως διατηρητέοι και συμπληρώνουν κατά το έτος κρίσης τους δέκα (10) έτη στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη προάγονται στο βαθμό του Συνταγματάρχη από την ημερομηνία συμπλήρωσης του χρόνου αυτού. Αν κριθούν, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ως ακατάλληλοι για πτήσεις για λόγους υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας, καθώς και μη διατηρητέοι, αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν, πλην των κριθέντων ως ακατάλληλων για πτήσεις για λόγους υγείας Αντισυνταγματαρχών, που έχουν συμπληρώσει τριάντα ένα (31) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4, οι οποίοι προάγονται στον επόμενο βαθμό εντός μηνός από την κρίση τους και αποστρατεύονται ένα μήνα μετά την προαγωγή τους. Οι αξιωματικοί της παραγράφου αυτής, εφόσον υποβάλουν αίτηση αποστρατείας, αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν. Κατ’ εξαίρεση, Αντισυνταγματάρχες που έχουν συμπληρώσει τριάντα ένα (31) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4, και διατηρούν την πτητική τους επάρκεια κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αποστρατείας, κρίνονται για προαγωγή στον ανώτερο σε αποστρατεία βαθμό, με δυνατές κρίσεις προακτέοι ή μη προακτέοι, πριν από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους. Για την εφαρμογή του ανωτέρω εδαφίου, ως προακτέοι στον ανώτερο σε αποστρατεία βαθμό κρίνονται όσοι με βάση τα στοιχεία του ατομικού τους φακέλου σε όλη τους τη σταδιοδρομία και ιδιαίτερα στον κατεχόμενο και στον αμέσως προηγούμενο βαθμό και με βάση την προσωπική αντίληψη των μελών του Συμβουλίου, είναι ικανοί να προαχθούν στο βαθμό αυτό.

4. Αντισυνταγματάρχες που συμπληρώνουν, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνονται οι κρίσεις, πραγματική στρατιωτική υπηρεσία τριάντα πέντε (35) ετών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4, ή το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον η συμπλήρωση αυτή επέρχεται νωρίτερα, κρίνονται υποχρεωτικά στις τακτικές ετήσιες κρίσεις, ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους ή αποστρατευτέοι. Όσοι εκ των ανωτέρω κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και έχουν συμπληρώσει οπωσδήποτε τριάντα ένα (31) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4, προάγονται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και ακολούθως με άλλο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μέσα σε ένα μήνα από την προαγωγή τους αποστρατεύονται.

5. Οι προαγόμενοι στο βαθμό του Συνταγματάρχη κατ’ εφαρμογή του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 3 κρίνονται στις τακτικές ετήσιες κρίσεις από το αρμόδιο συμβούλιο κρίσεων ως διατηρητέοι ή μη διατηρητέοι. Αν κριθούν, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ως ακατάλληλοι για πτήσεις για λόγους υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας, καθώς και μη διατηρητέοι, αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν. Οι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας βαθμού Συνταγματάρχη αποστρατεύονται σε κάθε περίπτωση με το βαθμό που φέρουν, κατά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις του έτους που συμπληρώνουν πραγματική στρατιωτική υπηρεσία τριάντα πέντε (35) ετών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4 ή τις τακτικές ετήσιες κρίσεις του έτους που συμπληρώνεται το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον η συμπλήρωση του ως άνω ηλικιακού ορίου επέρχεται νωρίτερα.

6. Οι προαγόμενοι στο βαθμό του Συνταγματάρχη υπηρετούν σε συγκροτήματα, σχολές, σχηματισμούς, διοικήσεις και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις όπου μπορεί να αξιοποιηθεί επιχειρησιακά η αποκτηθείσα πτητική τους εμπειρία. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με απόφασή του, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζει τις θέσεις αυτές. Με όμοια απόφασή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί να καθορίσει τις θέσεις όπου υπηρετούν και οι ιπτάμενοι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, πέραν των θέσεων των μονάδων αεροσκαφών ή ελικοπτέρων.

7. Οι διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2838/2000 ,όπως εκάστοτε ισχύουν, ισχύουν και για τους αξιωματικούς του άρθρου αυτού.»

35. Η παρ. 3 του άρθρου 12 του Ν. 324/1976 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων προέλευσης, κατάταξης και των διαδικασιών επιλογής για την κατάταξη, ισχύουν αναλόγως και για τους αντίστοιχους αξιωματικούς ειδικής μονιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτός από την παράγραφο 8 του άρθρου 1 που ισχύει αποκλειστικά για τους αξιωματικούς ειδικής μονιμότητας χειριστές ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού.»

Σημειώσεις επί του άρθρου

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου δεύτερου του Ν. 4433/2016, η παρ. 26 του παρόντος άρθρου αντικαταστάθηκε από τότε που ίσχυσε.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
send