logo-print

Άρθρο 34 - Νόμος 4407/2016 - Αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρα- τιωτικού εξοπλισμού των ΕΔ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2016

Υπό κωδικοποίηση
Πολιτειολογία
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Το άρθρο 107 του Ν. 3978/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 107 Αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού

1. Στρατιωτικός εξοπλισμός ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίος με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.ΓΕ.), η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Ανωτάτου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου, μπορεί να διατίθεται προς πώληση, ανταλλαγή ή χρηματοδοτική μίσθωση. Για την έγκριση της διάθεσης του ως άνω εξοπλισμού, την ακολουθητέα διαδικασία κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος και τον καθορισμό του ελάχιστου αποδεκτού ανταλλάγματος εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται υποχρεωτικά στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. για έγκριση, εφόσον αφορά σε αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω διακρατικής συμφωνίας και δυνητικά σε κάθε άλλη περίπτωση. Τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του ως άνω εξοπλισμού εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας πλέον του ανωτάτου ορίου των πιστώσεών του και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του ΓΕ στο οποίο ανήκει ο αξιοποιούμενος εξοπλισμός.

2. Η σύναψη των συμβάσεων που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1, μπορεί να γίνεται με τις εξής διαδικασίες:

α) με διακρατικές συμφωνίες,

β) βάσει ειδικών διαδικαστικών κανόνων διεθνών οργανισμών,

γ) με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό,

δ) με κλειστό πλειοδοτικό διαγωνισμό,

ε) με διαπραγμάτευση με προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης ή

στ) με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης.

3. Για την εφαρμογή των διαδικασιών της παραγράφου 2 εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του παρόντος νόμου, προσαρμοσμένες στη φύση και το σκοπό των συμβάσεων αυτών.

4. Στο πλαίσιο διακρατικών συμβάσεων ή συμβάσεων που συνάπτονται δυνάμει ειδικών διαδικαστικών κανόνων διεθνών οργανισμών, στρατιωτικός εξοπλισμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίος, μπορεί να δωρίζεται ή να παραχωρείται κατά χρήση για την εξυπηρέτηση της εξωτερικής αμυντικής πολιτικής της χώρας. H σχετική απόφαση λαμβάνεται με τη διαδικασία του άρθρου 76 του Ν. 3883/2010.

5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται για την αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού που χαρακτηρίζεται άχρηστος.

6. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζεται ο αρμόδιος φορέας για την υποβολή των εισηγήσεων αξιοποίησης του στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίος και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
send