logo-print

Άρθρο 47 - Νόμος 4407/2016 - Μεταβατικές διατάξεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/11/2016

Υπό κωδικοποίηση
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

1. Διαδικασίες σύναψης συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών στον τομέα της Άμυνας του τρίτου Μέρους του Ν. 3978/2011, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τη ΓΔΑΕΕ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από την ίδια Γενική Διεύθυνση, η οποία παρακολουθεί και την εκτέλεσή τους, πλην της διενέργειας των παραλαβών.

2. Για τους αξιωματικούς Νοσηλευτικής που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν εγγραφεί ως φοιτητές στην Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική Σχολή ή σε Τμήμα Ψυχολογίας Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 26 του Ν. 1911/1990 (Α´ 166), όπως αυτές ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με το άρθρο 23. Το ίδιο ισχύει και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής Σχολής.

3. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αξιωματικοί των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ εγγράφονται στην επετηρίδα του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 37 του Ν. 3883/2010 (Α´ 167), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την υποπαράγραφο α´ της παραγράφου 21 του άρθρου 18, βάσει της θέσης που κατέχουν στην επετηρίδα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

4. Διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του Ν. 324/1976, όπως τροποποιείται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, οι εξής:

α) οι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας και των τριών κλάδων των ΕΔ που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εκπληρώνουν τη δεκαοκταετή υποχρέωση παραμονής τους κατά τις διατάξεις του Ν. 324/1976, όπως αυτός ίσχυε πριν την τροποποίησή του με τον παρόντα νόμο,

β) οι ιπτάμενοι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας και των τριών κλάδων των ΕΔ που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει τη δεκαοκταετή υποχρέωση παραμονής τους και συνεχίζουν να υπηρετούν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 14 του Ν. 324/1976,όπως το άρθρο αυτό ίσχυε πριν από την κατάργησή του με την περίπτωση η´ του άρθρου 48 του παρόντος νόμου,

γ) οι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 324/1976, όπως το άρθρο αυτό ίσχυε πριν από την τροποποίηση του με την παράγραφο 34 του άρθρου 18 .

5. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας που υπέβαλαν αίτηση παραμονής στην ενέργεια κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 324/1976, όπως το άρθρο αυτό ίσχυε πριν από την κατάργησή του με την περίπτωση η´ της παραγράφου 1 του άρθρου 48, και η αίτησή τους έχει απορριφθεί, συνεχίζουν να υπηρετούν, διεπόμενοι στο εξής από τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Εφόσον ο λόγος της απόρριψης τους δεν αφορά στην πτητική τους καταλληλότητα, συνεχίζουν να υπηρετούν ως ιπτάμενοι.

6. Οι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας που υπάγονται στις διατάξεις του N. 324/1976, όπως αυτός ίσχυε πριν από την τροποποίησή του με τον παρόντα νόμο, και κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για κρίση και προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 30 και 33 του άρθρου 18, κρίνονται εκτάκτως εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και, εφόσον κριθούν προακτέοι, προάγονται, της προαγωγής τους λογιζομένης αναδρομικά από την ημερομηνία που συμπλήρωσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. Οι ανωτέρω αξιωματικοί δεν αποκτούν δικαίωμα καταβολής αναδρομικών αποδοχών λόγω της αναδρομικής βαθμολογικής τους προαγωγής.

7. Αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού διανύουν το δεύτερο ήμισυ του εικοστού εβδόμου έτους πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 14 του Ν. 324/1976, όπως αυτές ίσχυαν πριν από την κατάργησή τους με την περίπτωση η´ της παραγράφου 1 του άρθρου 48, μπορούν μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου να υποβάλουν την αίτηση της παρ. 1 του άρθρου 8Α του Ν. 324/1976 για την παραμονή τους στην ενέργεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω άρθρου 8Α. Για αυτούς η ως άνω αίτηση εξετάζεται το αργότερο εντός μηνός από τη συμπλήρωση της εικοσιεπταετούς πραγματικής υπηρεσίας και παρατείνεται η παραμονή τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι την έκδοση διοικητικής πράξης απόρριψης της αίτησης αυτής ή, σε περίπτωση αποδοχής της, μέχρι τις τακτικές κρίσεις του έτους που συμπληρώνονται τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 324/1976 ή τις τακτικές κρίσεις του έτους που συμπληρώνεται το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους, εφόσον η συμπλήρωση του ως άνω ηλικιακού ορίου επέρχεται νωρίτερα, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων του άρθρου 8Α του ίδιου νόμου.

8. Διαδικασίες σύναψης συμβάσεων εκποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού, οι οποίες έχουν ξεκινήσει πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 107 του Ν. 3978/ 2011, όπως το άρθρο αυτό ίσχυε πριν από την τροποποίησή του με το άρθρο 34, συνεχίζουν και ολοκληρώνονται, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έναρξής τους. Το ίδιο ισχύει και για την εκτέλεση των συμβάσεων εκποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού που είχαν συναφθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 107 του Ν. 3978/2011, όπως το άρθρο αυτό ίσχυε πριν από την τροποποίησή του με το άρθρο 34.

9. Οι διατάξεις του άρθρου 17 καταλαμβάνουν και τους υπηρετούντες στη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

10. Οι διατάξεις των παραγράφων 18α και 21 του άρθρου 18 έχουν αναδρομική εφαρμογή για τους εν ενεργεία αξιωματικούς της περίπτωσης 5 της παρ. β´ του άρθρου 2 του Ν. 3883/2010, από την 24η Σεπτεμβρίου 2010. Οι ως άνω αξιωματικοί, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του, κρίνονται εκτάκτως εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της, και εκδίδονται τα προεδρικά διατάγματα και οι λοιπές διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου. Για το στρατιωτικό προσωπικό που κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω εδαφίων αποκτά δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, δεν γεννώνται δικαιώματα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.

11. Εν ενεργεία αξιωματικοί που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, καθώς και την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του N.δ. 45/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του N. 705/1977, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο χρονικό διάστημα από 1.1.2013 μέχρι 31.12.2014 και κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για κρίση και προαγωγή στον επόμενο βαθμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 2439/1996 στις οποίες υπάγονται κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 26 του άρθρου 18, κρίνονται εκτάκτως εντός τετραμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Η προαγωγή όσων εκ των ανωτέρω αξιωματικών κριθούν προακτέοι ανατρέχει στην ημερομηνία που συμπλήρωσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. Για τους αξιωματικούς που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής κατ’ εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ