logo-print

Άρθρο 42 - Νόμος 5960/1933

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/01/1934

Κωδικοποιημένο
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση

Ο κομιστής ειδοποιεί περί της ελλείψεως της πληρωμής τον οπισθογράφον αυτού και τον εκδότην εντός των τεσσάρων εργασίμων ημερών, των επομένων της ημέρας του διαμαρτυρικού ή της ισοδυνάμου βεβαιώσεως και εν περιπτώσει της ρήτρας «ανέξοδος επιστροφή», των επομένων της ημέρας της εμφανίσεως.

Πας οπισθογράφος, εντός των δύο εργασίμων ημερών, των επομένων της ημέρας, καθ΄ ην έλαβε την ειδοποίησιν, γνωστοποιεί εις τον οπισθογράφον αυτού την υπ' αυτού ληφθείσα ειδοποίησιν, σημειών τα ονόματα και τας διευθύνσεις των ενεργησάντων τας προηγουμένας ειδοποιήσεις και είναι καθ΄ εξής αναδρομικώς μέχρι του εκδότου. Αι ανωτέρω σημειωθείσαι προθεσμίαι τρέχουσιν από της λήψεως της προηγουμένης ειδοποιήσεως.

Όταν συμφώνως τω προηγουμένω εδαφίω γίνεται ειδοποίησις εις υπογραφέα της επιταγής, η αυτή ειδοποίησις γίνεται, εντός της αυτής προθεσμίας, προς τον τριτεγγυητή αυτού.

Εάν οπισθογράφος δεν εσημείωσε την διεύθυνσίν του ή εσημείωσεν αυτήν κατά τρόπον δυσανάγνωστον, αρκεί η ειδοποίησις προς τον προηγούμενον οπισθογράφον.

Ο υπόχρεως προς ειδοποίησιν δύναται να πράξη τούτη υφ' οιονδήποτε τύπον και δ' απλής επιστροφής της επιταγής.

Οφείλει ν' αποδείξη ότι ενήργησε την ειδοποίησιν εντός της προθεσμίας. Η προθεσμία αυτή θεωρείται αυτή θεωρείται τηρηθείσα, εάν επιστολή, περιέχουσα την ειδοποιήσιν, εδόθη εις το ταχυδρομείον εντός της ειρημένης προθεσμίας.

Ο μη ειδοποιήσας εντός της ανωτέρω προθεσμίας, δεν υπόκειται εις έκπτωσιν· ευθύνεται ενδεχομένως διά την προξενηθείσαν εκ της αμελείας του ζημίαν, της αποζημιώσεως μη δυναμένης να υπερβή το ποσόν της επιταγής.

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

send