logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 4427/2016 - Διοικητής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/10/2016

Υπό κωδικοποίηση
Πολιτειολογία
Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023

1. Ο Διοικητής, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτηςπροΐσταται των υπηρεσιών της Α.Π.Α. και εποπτεύει τη λειτουργία της, σύμφωνα με τους νόμους του Κράτους, τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς αλλά και τις αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων, ιδίως για εθνικά θέματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Διοικητής της Α.Π.Α. εκπροσωπεί αυτή στο εσωτερικό και διεθνώς, εγκρίνει διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας και συνεργασίας των Διευθύνσεων και των Γραφείων της, παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων, των πορισμάτων και οποιωνδήποτε άλλων πράξεων της και την εκπροσωπεί ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής. Ο Διοικητής δεσμεύεται από το νόμο και τη συνείδηση του, υποχρεούται δε να τηρεί τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα. Η διάρκεια της θητείας του Διοικητή ορίζεται πενταετής.

2. Ο Διοικητής επιλέγεται μετά από ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες πριν την εκπνοή της θητείας του υπηρετούντος Διοικητή. Στην ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται ρητή αναφορά στα κριτήρια επιλογής και αναφέρονται τα καθή κοντα και οι αρμοδιότητες του Διοικητή. Ως κριτήρια επιλογής του Διοικητή αναφέρονται, ενδεικτικά, η υψηλή ακαδημαϊκή συγκρότηση και οι ικανότητες διαχείρισης, ε πιχειρησιακού σχεδιασμού, διοίκησης, η εμπειρία σε αντίστοιχη θέση και καθήκοντα, αλλά και το επαγγελματικό κύρος και τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας.

Για την επιλογή του Διοικητή απαιτείται αιτιολογημένη γνώμη από πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που υπο βάλλεται στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δι κτύων. Η Επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με απο κλειστικό έργο την αξιολόγηση των υποψηφίων. Τα μέλητης ως άνω Επιτροπής Αξιολόγησης χαίρουν ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης. Η Επιτροπή Αξιολόγησης απαρτίζεται από τρία (3) μέλη που επιλέγονται από την ελληνική κυβέρνηση και δύο μέλη που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA - European Aviation Safety Agency).

3. Κατόπιν της διαδικασίας της παραγράφου 2, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υποβάλει σχετική πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τη διατύπωση της γνώμης της. Κατόπιν διατύπωσης γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο Διοικητής διορίζεται με προεδρικό διάταγμα, η έκδοση του οποίου προτείνεται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ