logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 1250/1982

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/04/1982

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.

1. Ο τίτλος του άρθρ. 16 του νόμου 344/1976 «περί ληξιαρχικών πράξεων» τροποποιείται και γίνεται ο ακόλουθος:

«Σύνταξη δήλωσης για το γάμο και τη βάπτιση»

2. Στην παράγρ. 1 του άρθρ. 16 του ίδιου νόμου προστίθεται το ακόλουθο δεύτερο εδάφιο:

«Την ίδια υποχρέωση έχει και ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας που δέχθηκε τη δήλωση για την τέλεση του γάμου».

3. Η παραγρ. 1 του άρθρ. 29 του ίδιου νόμου τροποποιείται και γίνεται η ακόλουθη:

«1. Ο γάμος δηλώνεται στο ληξίαρχο του τόπου της τελέσεώς του μέσα σε σαράντα μέρες από την τέλεσή του με την προσαγωγή αντιγράφου της πράξης που συνέταξε για την τέλεση ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας ή ο θρησκευτικός λειτουργός που ευλόγησε το γάμο. Αντίγραφο της πράξης αυτής είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στο ληξίαρχο, μέσα στην ίδια προθεσμία, ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας ή ο θρησκευτικός λειτουργός που τη συνέταξε».

4. Οι περιπτώσεις δ) και ζ) του άρθρ. 31 του ίδιου νόμου τροποποιούνται και γίνονται οι ακόλουθες:

«δ) Αν ο γάμος έχει τελεστεί με ιεροπραξία, το θρήσκευμα και το δόγμα της τέλεσης, το χώρο όπου έγινε και το όνομα και τα επώνυμο του θρησκευτικού λειτουργού».

«ζ) Τα στοιχεία της πράξης που συνέταξε για την τέλεση του γάμου ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας ή ο θρησκευτικός λειτουργός».

5. Το άρθρο 41 του ίδιου νόμου τροποποιείται και γίνεται το ακόλουθο:

«Οι ληξιαρχικές πράξεις για τη γέννηση, το γάμο ή το θάνατο Έλληνα υπηκόου που γίνονται στο εξωτερικό από ξένες αρχές έχουν αποδεικτική δύναμη και στην Ελλάδα, εφ' όσον τηρήθηκαν οι διατυπώσεις που ορίζει ο νόμος του τόπου της σύνταξής τους».

6. Η παραγρ. 2 του άρθρου 42 του ίδιου νόμου τροποποιείται και γίνεται η ακόλουθη:

«2. Ληξιαρχικά γεγονότα γέννησης, γάμου και θανάτου Ελλήνων υπηκόων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους είτε στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή είτε στις τοπικές ληξιαρχικές αρχές. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση αντίγραφο της σχετικής πράξης, μέσα σε τρεις μήνες από τη σύνταξή της πρέπει να υποβάλλεται από τους υποχρέους είτε στην αρμόδια ελληνική προξενικής αρχή είτε απευθείας στο ληξιαρχείο Αθηνών».

7. Τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από πατέρα ομογενή, Έλληνα του εξωτερικού και μητέρα Ελληνίδα μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική υπηκοότητα.

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας