logo-print

Άρθρο 7 - Νόμος 1250/1982

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/04/1982

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5

1. Γάμοι που έγιναν στο εξωτερικό, πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ανάμεσα σε πρόσωπα που το ένα τουλάχιστον ήταν Έλληνας και σύμφωνα με τον τύπο που προβλεπόταν από τη νομοθεσία της χώρας όπου έγινε ο γάμος, θεωρούνται υποστατοί από στην στιγμή που έγιναν, εκτός αν ο ένας από τους συζύγους ετέλεσε νέο γάμου έγκυρο

2. Αν στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση από τρία τουλάχιστον χρόνια ή αν εξαιρετικές περιστάσεις κάνουν ιδιαίτερα σκληρή για τον έναν από τους συζύγους την αναδρομική αναγνώριση του γάμου ως υποστατού, ο γάμος θεωρείται άκυρος.

3. Σε κάθε περίπτωση, έστω κι αν ο γάμος δε θεωρείται υποστατός, εφαρμόζεται το άρθρο 1382 του Αστικού Κώδικα και τα παιδιά από το γάμο θεωρούνται γνήσια.

4. Αποφάσεις ξένων δικαστηρίων που έλυσαν γάμου θεωρούμενο ως ανυπόστατο κατά το προηγούμενο δίκαιο δημιουργούν δεδικασμένο κατά το άρθρο 323 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

5. Γάμοι που τελέστηκαν παρά την ύπαρξη των κωλυμάτων που καταργούνται με τον παρόντα νόμο θεωρούνται έγκυροι εφ' όσον η ακυρότητά τους δεν έχει αναγνωρισθεί με αμετάκλητη απόφαση πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Δίκες που εκκρεμούν για την αναγνώριση της ακυρότητας αυτών των γάμων καταργούνται. 

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Η Διαμεσολάβηση
send