logo-print

Άρθρο 15 - Νόμος 3146/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/05/2003

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

α. i) Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 236 του Π.Δ. 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α') αντικαθίστανται ως εξής:

"1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ύστερα από γνώμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ρυθμίζονται τα θέματα τα σχετικά με την κατάρτιση και την τροποποίηση του προϋπολογισμού, τον τρόπο διάθεσης των πιστώσεων, την ανάληψη υποχρεώσεων, την εκκαθάριση των δαπανών, την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων ή άλλων τίτλων πληρωμής και τον έλεγχο που ασκείται σε αυτά, την πληρωμή των δαπανών, τη βεβαίωση και την είσπραξη των εσόδων, τη λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας, τον καθορισμό των υπολόγων και την ευθύνη αυτών, καθώς και των άλλων προσώπων που ασκούν διαχειριστικά καθήκοντα, τη λογοδοσία των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, τα προς δημοσίευση στοιχεία του προϋπολογισμού και του απολογισμού και γενικά την οικονομική διοίκηση και το λογιστικό των δήμων και των κοινοτήτων."

ii) Η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου αναριθμείται σε 2.

iii) Στο ανωτέρω άρθρο προστίθεται παρ. 3 ως ακολούθως:

"3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που εκδίδεται κάθε έτος, παρέχονται οδηγίες για την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α.".

β) Η παράγραφος 3 του άρθρου 222 του Π.Δ. 410/1995 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"3. Ο τύπος του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α. καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και  Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης."

γ) Στην παρ. 2 του άρθρου 223 του Π.Δ. 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1α του άρθρου 9 του Ν. 2880/2001 (ΦΕΚ 9 Α'), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

"Ο Ορκωτός Ελεγκτής - Λογιστής για τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμού, Λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσεως, Πίνακα Διαθέσεως Αποτελεσμάτων και Προσαρτήματος) του Ο.Τ.Α. εφαρμόζει τις αρχές και τους κανόνες ελεγκτικής, που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών και συμφωνούν με τις βασικές αρχές των Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων. Στο χορηγούμενο πιστοποιητικό ελέγχου του αναφέρει αν ο Ο.Τ.Α. εφάρμοσε ορθά το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων και εάν τηρήθηκαν οι διατάξεις του ΔΚΚ και των αντίστοιχων κανονιστικών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν το οικονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό σύστημα των δήμων. Περιλαμβάνει επίσης και όλες τις παρατηρήσεις που αφορούν σε σημαντικές ανεπάρκειες που έχουν ουσιώδη επίδραση στην ακρίβεια ή ορθότητα κονδυλίων του Ισολογισμού ή των Αποτελεσμάτων Χρήσεως.

Εκτός από το Πιστοποιητικό Ελέγχου, ο Ορκωτός Ελεγκτής - Λογιστής υποχρεούται να καταρτίζει και Έκθεση Ελέγχου, στην οποία θα περιλαμβάνει τα όσα προέκυψαν από τον έλεγχό του, παραθέτοντας επιπροσθέτως και τις αναγκαίες υποδείξεις του για κάθε θέμα. Η Έκθεση Ελέγχου υποβάλλεται από τον Ορκωτό Ελεγκτή - Λογιστή στο Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους."

δ) Στο άρθρο 223 του Π.Δ. 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α') προστίθεται παράγραφος με αριθμό 4 ως εξής:

"4. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης , οι οποίοι δεν υποχρεούνται κατά το νόμο στην εφαρμογή του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, συντάσσουν στη λήξη κάθε οικονομικού έτους οικονομική κατάσταση, στην οποία εμφανίζονται οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις τους. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 1 του άρθρου 236 του παρόντος καθορίζονται τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης.

Ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης ο οποίος εφαρμόζει προαιρετικά το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 315/199 (ΦΕΚ 302 Α') δεν υποχρεούται στη σύνταξη της οικονομικής κατάστασης της παραγράφου αυτής."

 ε) Στην παράγραφο 3 του άρθρου 268 του Π.Δ. 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α') προστίθεται εδάφιο ως εξής:

"Οι μελέτες μεταφορών και εργασιών, για την εκτέλεση των οποίων δεν απαιτούνται, λόγω της φύσης τους, τεχνικές γνώσεις ή τεχνική εμπειρία, μπορεί να συντάσσονται από υπάλληλο της υπηρεσίας που διαχειρίζεται την πίστωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και να θεωρούνται από τον προϊστάμενο της αντιστοίχως αρμόδιας κατά περίπτωση υπηρεσίας του Ο.Τ.Α., τηρουμένων κατά τα λοιπά των ισχυουσών διατάξεων.

Η επίβλεψη εκτέλεσης των ανωτέρω συμβάσεων γίνεται από τις αντίστοιχες καθ' ύλη αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Τ.Α., τηρουμένων με ανάλογη εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων.

Για τις ανωτέρω μεταφορές ή εργασίες που η δαπάνη τους δεν υπερβαίνει το ποσό μέχρι του οποίου γίνεται απευθείας ανάθεση, η ανάθεση γίνεται με βάση την προϋπολογιζόμενη δαπάνη, την περιγραφή της μεταφοράς ή εργασίας και τα τυχόν λοιπά στοιχεία που περιέχονται στη σχετική απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής ή του κοινοτικού συμβουλίου που υποκαθιστούν τη μελέτη."

στ) Η περίπτωση ζ' της παρ. 1 του άρθρου 100 του Π.Δ. 410 /1995 (ΦΕΚ 231 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

"ζ. Συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των δαπανών, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από τις υπηρεσίες της κοινότητας."

ζ) Η περίπτωση ε' της παρ. 1 του άρθρου 114 του Π.Δ. 410 /1995 (ΦΕΚ 231 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

"ε. Συνυπογράφει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των δαπανών , οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου."

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ