logo-print

Άρθρο 63 - Εισαγωγικός Νόμος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/10/1971

Υπό κωδικοποίηση
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

1. Το Δημόσιο μπορεί να ζητήσει να διαταχθεί η αποβολή κατά την παρ. 3 του άρθρου 7 του β.διατάγματος της 29/30 Απριλίου 1953 "περί κωδικοποιήσεως των κειμένων διατάξεων περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων", κατά τη διαδικασία των άρθρων 682 επ. του Κωδ. Πολ. Δικ.

2. Η διαδικασία κατά τα άρθρα. 10 έως 16 του ίδιου β.διατάγματος για τον προσδιορισμό προσωρινής τιμής μονάδας ή για την έκδοση προσωρινής διάταξης για να οριστεί η αποζημίωση που αναλογεί στην έκταση που θα καταλάβει εκείνος υπέρ τού οποίου κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση καθώς και η διαδικασία για τη δικαστική αναγνώριση των δικαιούχων, σύμφωνα με τα άρθρα 31 έως 33 του ίδιου β. διατάγματος γίνονται από την εισαγωγή του Κωδ.Πολ.Δικ., ενώπιον του μονομελούς πρωτοδικείου, κατά τη διαδικασία των άρθρων 682 επ. του Κωδ.Πολ.Δικ· οι άλλες δικονομικές διατάξεις αυτών των άρθρων εξακολουθούν να ισχύουν.

3. Η παρ. 2 του άρθρου 16 του ίδιου β. δ/ματος αντικαθίσταται ως εξής:

"Μέσα σε ένα μήνα το αργότερο από την κοινοποίηση της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου, που προσδιορίζει την προσωρινή τιμή μονάδας, οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν με προσφυγή τους να προσδιοριστεί οριστικά από το πολυμελές πρωτοδικείο της περιφέρειας η αποζημίωση του ακινήτου που πρόκειται να εκτιμηθεί ".

4. Η παρ. 3 του άρθρου 16 του ίδιου β.διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής: "Αν κάποιος από τους ενδιαφερομένους είναι κάτοικος εξωτερικού είναι άγνωστη η διαμονή του, η προθεσμία της παρ. 2 είναι εξήντα ημέρες για όλους τους ενδιαφερομένους" .

5. Η πρώτη φράση της παρ. 4 του άρθρου 16 του ίδιου β. διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής: "Αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, που ορίζεται στις παρ. 2 και 3, η προσωρινή αποζημίωση που ορίστηκε θεωρείται οριστική ως προς τον ενδιαφερόμενο που αμέλησε.

6. Οι λέξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του ίδιου β.διατάγματος "εντός της παρεκτεινομένης υπέρ αυτού μηνιαίας προθεσμίας προέβη εις την κατά το άρθρον 495 Πολ.Δικ. κατάθεσιν παρά τω γραμματεί του δικαστηρίου" αντικαθίστανται με τις λέξεις: "μέσα στις προθεσμίες που ορίζουν οι παρ. 2 και 3 έκανε την κατάθεση".

7. Η παρ. 1 του άρθρου 17 του ίδιου β. δ/γματος αντικαθίσταται ως εξής: "Κατά την ειδική διαδικασία του νόμου αυτού γίνεται ο οριστικός προσδιορισμός της αποζημίωσης. Το άρθρο 226 παρ. 2 Κωδ. Πολ. Δικ. δεν εφαρμόζεται. Τα άρθρα 744, 754, 759 παρ. 1, 3 και 4 του Κωδ. Πολ. Δικ. εφαρμόζονται στην προκείμενη περίπτωση. Στη συζήτηση καλούνται υποχρεωτικά ο υπόχρεως για αποζημίωση, όσοι έχουν παραστεί στη συζήτηση ενώπιον του μονομελούς πρωτοδικείου και κάθε άλλος που ισχυρίζεται μεταγενέστερα ότι είναι δικαιούχος. 0 εισηγητής ενεργεί υποχρεωτικά αυτοψία και διατάζει υποχρεωτικά πραγματογνωμοσύνη".

8. Τα άρθρα 18 έως 20"και 22 τού ίδιου β.διατάγματος καταργούνται.

9. Η πρώτη φράση του άρθρου 1 του ίδιου β.διατάγματος αντικαθίσταται ως εξής: "Το δικαστήριο κατά τη διαδικασία του προσδιορισμού της αποζημίωσης περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό της τιμής μονάδας χωρίς να αναγνωρίσει δικαιούχους, ούτε να καταδικάσει τον υπόχρεο, ακόμη δε και χωρίς να επιδικάσει τόκους".

10. Οι λέξεις "κατά το άρθρο 19 τού παρόντος νόμου" στην παρ. Γ του άρθρου 23 του ίδιου β.διατάγματος διαγράφονται.

11. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του νομ. διατάγματος 3979 της 15/18 Σεπτεμβρίου 1939 "περί τροποποιήσεως ενίων διατάξεων του ν. δ/γματος 1731/1939 "περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων" αντικαθίσταται ως εξής:

" Όταν πρόκειται για απαλλοτρίωση για να εκτελεστούν έργα επικοινωνιακά, λιμενικά, εγγειοβελτικά, τουριστικής αξιοποίησης και υδροηλεκτρικά, ο προσωρινός προσδιορισμός της αποζημίωσης γίνεται από την εισαγωγή του Κωδ. Πολ. Δικονομίας, ύστερα από αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, από το μονομελές πρωτοδικείο της τοποθεσίας του απαλλοτριωμένου κτήματος, κατά τη διαδικασία των άρθρων 682 επ. του Κωδ. Πολ. Δικ.. Ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου μπορεί να παραπέμψει τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης στον αρμόδιο κατά τόπο ειρηνοδίκη και εφαρμόζονται στην περίπτωση αυτή οι διατάξεις του άρθρου 733 του Κωδ. Πολ. Δικονομίας".

12. Από την.εισαγωγή του Κωδ.Πολ.Δικ. οπουδήποτε στις διατάξεις του β. διατάγματος της 29/30 Απριλίου 1953 "περί κωδικοποιήσεως των κειμένων διατάξεων περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων" και του νόμου 3979 της 13/18 Σεπτεμβρίου 1959 "περί τροποποιήσεως εν ίων διατάξεων του α.ν. 1731/1939 "περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων", προκειμένου να οριστεί προσωρινή τιμή μονάδας, αναφέρεται ο πρόεδρος πρωτοδικών, εννοείται το μονομελές πρωτοδικείο προκειμένου για οριστικό προσδιορισμό τιμής μονάδας, οπουδήποτε αναφέρεται το πρωτοδικείο, εννοείται το πολυμελές πρωτοδικείο.

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -