logo-print

Άρθρο μόνο - Αναγκαστικός Νόμος 2134/1939

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/12/1939

Κωδικοποιημένο
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Προσωπικές Εταιρείες

Τα άρθρα 85 - 87 του Νόμου 5325 «περί συναλλαγματικές και γραμματίου εις διαταγήν» καταργούνται αντικαθιστάμενα δια των επομένων λαμβανόντων την αυτήν αρίθμησιν.

Άρθρον 85.

1. Η αίτησις σημειοί πλήρες, ει δυνατόν, το περιεχόμενον της συναλλαγματικής, εάν δε πρόκειται περί της κατά τους ορούς του άρθρου 10 εκδοθείσης συναλλαγματικής, επαρκή στοιχεία προς ασφαλή βεβαίωσιν της ταυτότητος αυτής.

2. Ο Πρόεδρος, αφού βεβαιωθή επαρκώς περί των περιστατικών της απώλειας της συναλλαγματικής και περί του δικαιώματος του απολέσαντος, δικαιούμενος να επιβάλη και βεβαιωτικόν όρκον εις τον αιτούντα, εκδίδει απόφασιν, μη υποκείμενην εις ένδικον μέσον, εκτός της κατωτέρω οριζόμενης ανακοπής.

3. Η απόφασις μνημονεύει τα στοιχεία της συναλλαγματικής, δημοσιεύεται δε εις το δελτίον των ανωνύμων εταιρειών της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως επιμέλεια και δαπάνη του αιτούντος. Η προεδρική απόφασις δύναται να επιτρέψη την εις τον αιτούντα πληρωμήν του ποσού της συναλλαγματικές μετά ένα μήνα, αρχόμενον α) από της χρονολογίας της εν τω δελτίο δημοσιεύσεως, αν κατά τον χρόνον της δημοσιεύσεως εν τω δελτίω έχη ήδη λήξη η συναλλαγματική, ή προκειμένου περί συναλλαγματικές εν όψει, αν έχη ήδη παρέλθη η κατά το άρθρον 34 προθεσμία εμφανίσεως, β) άλλως από της λήξεως αν τούτο είναι εφικτόν. Ο Πρόεδρος δύναται να ορίση προσθέτως και άλλο μέσον δημοσιότητος της αποφάσεως αυτού.

4. Η απόφασις του Προέδρου κοινοποιείται εις τον πληρωτήν της συναλλαγματικής και εις τους εκ της συναλλαγματικής υπευθύνους. Ο πληρωτής ή ο εξ αναγωγής υπεύθυνος, πληρώνων μετά την κοινοποίησιν της αποφάσεως, δεν απαλλάσσεται.

Άρθρον 86.

1. Διαρκούσης της κατά το προηγούμενον άρθρον μηνιαίας προθεσμίας, ο απολέσας την συναλλαγματικήν δύναται επί τη βάσει της αποφάσεως του Προέδρου α) να λάβη παν εξασφαλιστικόν του δικαιώματος αυτού μέτρον, β) ν' απαίτηση την είσπραξιν της συναλλαγματικής, εφ' όσον έληξε, παρέχων ανάλογον ασφάλειαν, γ) να αίτηση την δικαστικήν κατάθεσιν του ποσού της συναλλαγματικής.

2. Ο κάτοχος της συναλλαγματικής δύναται ν' ανακόψη εντός της ανωτέρω μηνιαίας προθεσμίας την απόφασιν του Προέδρου. Η άσκοπη κοινοποιείται εις τον απολέσαντα τον πληρωτήν και πάντα, ει δυνατόν, υπογραφέα της συναλλαγματικής, εκδικάζεται δε υπό του Πρωτοδικείου του τόπου της πληρωμής. Από τής κοινοποιήσεως της ανακοπής ο απολέσας δεν δύναται ν' απαιτήση την δυνάμει του προηγούμενου εδαφίου πληρωμήν της συναλλαγματικής μη απαλλασσομένου του μετά την κοινοποίησιν ταύτην πληρώνοντος. Το Πρωτοδικείον κρίνει επί τη βάσει του άρθρου 16 τελευταίον εδάφιον, περί του δικαιώματος του τρίτου ανακόπτοντος και είτε εξαφανίζει την απόφασιν του Προέδρου είτε απορρίπτει την ανακοπήν.

3. Κατά τής αποφάσεως του Πρωτοδικείου χωρούσι τα ένδικα μέσα της εφέσεως και αναιρέσεως.

4. Παρελθούσης της κατά το προηγούμενον άρθρον, εδαφ. 3 μηνιαίας προθεσμίας άνευ ασκήσεως ανακοπής ή απορριφθείσης τελεσιδίκως της γενημένης ανακοπής, η απολεσθείσα συναλλαγματική ουδέν έχει αποτέλεσμα έναντι παντός κομιστού, επιφυλασσομένων των εν τω άρθρω 87 οριζομένων, ο δε απολέσας δύναται ν' ασκήση τα εκ της συναλλαγματικής, δικαιώματα, ως εάν ήτο ο κομιστής αυτής.

Άρθρον 87.

1. Ο κατά το άρθρον 16 κομιστής, εάν δεν απέκτησε την συναλλαγματικήν κακή τη πίστει ή δεν διέπραξε κατά την κτήσιν αυτής βαρύ πταίσμα, δύναται ν' ασκήση κατά του επιτυχόντος την ακύρωσιν αυτής την αγωγήν του αδικαιολογήτου πλουτισμού.

2. Η αγωγή αυτή παραγράφεται μετά πέντε έτη από της τελεσιδικίας της κατά το άρθρον 86 παρ. 2 - 4, αποφάσεως.

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
send