logo-print

Άρθρο Πρώτο Παρ. Δ.3 - Νόμος 4093/2012 - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΤΗΣΙΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΑ Ν.Π.Ι.Δ. ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α' ΤΟΥ Ν. 3429/2005

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

12/11/2012

Υπό κωδικοποίηση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

1. Οι ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 υποβάλλουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους στη Δ/νση ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του ν. 3429/2005. Πέραν όσων ορίζονται στο εν λόγω άρθρο, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των ανωτέρω φορέων εξειδικεύονται σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση (τρίμηνο, εξάμηνο, εννεάμηνο, έτος) από τη Δ/νση ΔΕΚΟ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των φορέων, και κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες των εποπτευόντων Υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι διοικήσεις των ανωτέρω φορέων πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις, καθώς και να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτό το σκοπό. Η εκτέλεση των ετήσιων εγκεκριμένων προϋπολογισμών των προαναφερόμενων φορέων παρακολουθείται σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση από τη Δ/νση ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών και για το σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς, πρέπει να υποβάλλουν μηνιαία οικονομικά στοιχεία στην προαναφερόμενη υπηρεσία.

2. Στην περίπτωση αρνητικών αποκλίσεων ακολουθούνται οι παρακάτω διαδικασίες:

α. Για τις ΔΕΚΟ και τα Ν.Π.Ι.Δ. του Κεφ. Α' του ν. 3429/2005 που είναι φορείς Γενικής Κυβέρνησης:

Σε περιπτώσεις αρνητικής απόκλισης στα οικονομικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και προβλέψεων, η Δ/νση ΔΕΚΟ υποχρεούται να προσδιορίζει το ποσό της μηνιαίας απόκλισης, το οποίο θα κοινοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες των εποπτευόντων Υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και θα αφαιρείται για κάθε φορέα από την επιχορήγηση που δικαιούται να λάβει κατά τον επόμενο μήνα από τον μήνα που διαπιστώθηκε η απόκλιση. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, πέρα από την μείωση των επιχορηγήσεων, το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού θα μειώνεται ισόποσα από την ίδια Δ/νση, η οποία υποχρεούται επίσης να ενημερώσει σχετικά την 25η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που είναι αρμόδια για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Εάν, βάσει των απολογιστικών στοιχείων τριμήνου, εξαμήνου και έτους, ο προϋπολογισμός εξισορροπηθεί και αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις, τότε το ύψος της επιχορήγησης του Κρατικού Προϋπολογισμού και το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού για το εν λόγω τρίμηνο, εξάμηνο ή έτος, αναπροσαρμόζονται στα αρχικά εγκεκριμένα όρια και τυχόν ποσά που έχουν παρακρατηθεί από την εγκεκριμένη επιχορήγηση αποδίδονται στον φορέα με την επόμενη μηνιαία δόση.

β. Για τις ΔΕΚΟ και τα Ν.Π.Ι.Δ. του Κεφ. Α' του ν. 3429/2005 που δεν είναι φορείς Γενικής Κυβέρνησης

Για τους φορείς που λαμβάνουν επιχορηγήσεις, η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ακολουθεί τις διατάξεις της ανωτέρω περίπτωσης α' της παρούσας παραγράφου.

Για τους φορείς που δεν λαμβάνουν επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης στα οικονομικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και προβλέψεων, η Δ/νση ΔΕΚΟ υποχρεούται να μειώσει ισόποσα το εγκεκριμένο ποσό δανειοδότησης και να ενημερώσει την 25η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εάν, βάσει των απολογιστικών στοιχείων τριμήνου, εξαμήνου και έτους, ο προϋπολογισμός εξισορροπηθεί και αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις, το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού αποκαθίσταται σε εκείνο που είχε αρχικά εγκριθεί για το αναφερόμενο διάστημα (τρίμηνο, εξάμηνο, έτος).

3. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον διαπιστωθεί αρνητική απόκλιση σε τριμηνιαία βάση (τρίμηνο, εξάμηνο, έτος) στα οικονομικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και προβλέψεων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, σε κάποιον εκ των φορέων της προηγούμενης παραγράφου, η καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αναστέλλεται έως την εξισορρόπηση του αρχικώς εγκεκριμένου προϋπολογισμού και την αντιστάθμιση τυχόν αρνητικών αποκλίσεων. Εάν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και προβλέψεων, αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με αυτά που έχουν εγκριθεί στον προϋπολογισμό του φορέα, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα, λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα από την διαπίστωση της εν λόγω απόκλισης.

4. Στην περίπτωση κατά την οποία η διοίκηση κάποιου φορέα διαπιστώσει αδυναμία εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού που οφείλεται αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και εκτός του πεδίου δράσης της, οφείλει να υποβάλει άμεσα στη Δ/νση ΔΕΚΟ, αίτημα αναθεώρησης του ετήσιου εγκεκριμένου προϋπολογισμού με σχετική τεκμηριωμένη έκθεση για την αναγκαιότητα και τους λόγους αναθεώρησης του αρχικώς εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Η ανωτέρω Δ/νση εξετάζει το αίτημα εντός 15 ημερών και προβαίνει, εάν κρίνει σκόπιμο, στην αναθεώρηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού ενημερώνοντας άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες των εποπτευόντων Υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

5. Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία παρακολούθησης της εκτέλεσης των εγκεκριμένων προϋπολογισμών και την επιβολή των όσων προβλέπονται στην παρ. 2 του παρόντος, τα υποβαλλόμενα από τους φορείς στοιχεία, καθώς και τυχόν κριτήρια για την εξαίρεση φορέων από τη μηνιαία παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους, εάν δεν επιβαρύνουν σημαντικά τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ