logo-print

Άρθρο 24 - Νόμος 2339/1995

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

25/09/1995

Υπό κωδικοποίηση
Πολιτειολογία
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1. Βιομηχανικές μεταποιητικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επεξεργασίας υγρών καυσίμων και υγραερίων, καθώς και επιχειρήσεις εναποθήκευσης εύφλεκτων τοξικών ή εκρηκτικών υλών που υποχρεούνται από την κείμενη νομοθεσία στην πραγματοποίηση έργων για την αντιμετώπιση Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (Β.Α.Μ.Ε.) και οι οποίες προβαίνουν σε:

α) δαπάνες για τη δημιουργία τεχνολογικής υποδομής και διαδικασιών για την αντιμετώπιση Β.Α.Μ.Ε.,,

β) δαπάνες για ανάπτυξη - εφαρμογή εναλλακτικών, χαμηλού κινδύνου, παραγωγικών λειτουργιών,

γ) δαπάνες για ανάπτυξη - εφαρμογή συστημάτων ανίχνευσης και προειδοποίησης κινδύνων,

δ) δαπάνες για ανάπτυξη - εφαρμογή ή βελτιστοποίηση, μετά από αξιολόγηση, κατασταλτικών τεχνολογιών, δύνανται να επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στις ανωτέρω δαπάνες συμπεριλαμβάνεται και το κόστος της σχετικής μελέτης που προηγήθηκε της εφαρμογής, οι δαπάνες που θα αφορούν στις ανάγκες εκπαίδευσης του προσωπικού, που μπορεί να δημιουργηθούν από τις ανωτέρω εφαρμογές, καθώς και οι δαπάνες μεταφοράς τεχνολογίας, αποτελεσμάτων έρευνας και γνώσεων, που μπορεί να απαιτηθούν.

2. Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των δαπανών.

3. Η υπαγωγή των δαπανών των επιχειρήσεων της παρ. 1 στις διατάξεις του παρόντος άρθρου γίνεται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, που εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Β.Α.Μ.Ε. της παρ. 4 του παρόντος άρθρου.

Η Επιτροπή αυτή γνωμοδοτεί βάσει ειδικών κριτηρίων, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην ίδια απόφαση καθορίζεται ο τόπος και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής, οι επιλέξιμες δαπάνες, οι προϋποθέσεις υπαγωγής, τα δικαιολογητικά, ο τρόπος ελέγχου και εκταμίευσης, καθώς και κάθε συναφής λεπτομέρεια που δεν αναφέρεται στο παρόν άρθρο, με γνώμονα την υποστήριξη δράσεων για την πρόληψη, τον περιορισμό και την καταστολή κινδύνων από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης.

4. Με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας Γνωμοδοτική Επιτροπή Β.Α.Μ.Ε. και ορίζεται η σύνθεσή της.

Η Επιτροπή αυτή γνωμοδοτεί στον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, για την υπαγωγή ή μη στις διατάξεις του παρόντος άρθρου των υποβαλλόμενων αιτήσεων επιχορήγησης και για κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με όμοια απόφαση συγκροτείται η ανωτέρω Επιτροπή και ορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας της. Στα μέλη της Επιτροπής καταβάλλεται αποζημίωση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 18 του ν. 1505/1984 και 8 του ν. 1810/1988. Το ύψος της αμοιβής καθορίζεται με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

5. Για την υποβοήθηση του έργου της η Γνωμοδοτική Επιτροπή Β.Α.Μ.Ε. μπορεί να αναθέτει σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα, ειδικό σε Β.Α.Μ.Ε., το έργο της γνωμοδότησης ή της αξιολόγησης της πληρότητας αίτησης επιχορήγησης και της καταλληλότητας των προτεινόμενων σε αυτήν έργων.

Με υπουργική απόφαση δύναται να καθορίζονται τα ειδικά προσόντα, οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρεί ο εμπειρογνώμονας αυτός, οι όροι ανάθεσης, το είδος της σύμβασης, ο χρόνος που θα διαρκεί, η αμοιβή του, καθώς και ο τρόπος καταβολής της.

Η αμοιβή που θα προβλεφθεί θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας