logo-print

Άρθρο 26 - Νόμος 2339/1995

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

25/09/1995

Υπό κωδικοποίηση
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στο άρθρο 4 του κωδ. ν. 2190/1920 προστίθεται παράγραφος 5, η οποία έχει ως εξής:

"5. Η απόρριψη από τον Υπουργό Εμπορίου αίτησης για την παροχή άδειας σύστασης ανωνύμου εταιρείας ή για την έγκριση τροποποίησης καταστατικού ή για την εγκατάσταση υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα, κατά το άρθρο 50 και επόμενα του παρόντος νόμου, γίνεται μετά από γνώμη της Επιτροπής Ανωνύμων Εταιρειών, που αποτελείται από:

α) το νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Εμπορίου ή το νόμιμο αναπληρωτή του,

β) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανωνύμων Εταιρειών και Πίστεως ή τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής του Υπουργείου Εμπορίου, κατά περίπτωση, αναπληρούμενους από τους νόμιμους αναπληρωτές τους,

γ) έναν καθηγητή εμπορικού δικαίου που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εμπορίου και

δ) ένα δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, ειδικευμένο σε θέματα εμπορικού δικαίου, υποδεικνυόμενο με τον αναπληρωτή του από το Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Ε.Π.Ε.,

ε) ένα δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω ειδικευμένο σε θέματα εμπορικού δικαίου, υποδεικνυόμενο από το Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων.

Ο πρόεδρος με τον αναπληρωτή του ορίζεται από τον Υπουργό Εμπορίου.

Χρέη γραμματέως εκτελεί υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανωνύμων Εταιρειών και Πίστεως του Υπουργείου Εμπορίου, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εμπορίου.

Ο Υπουργός Εμπορίου δικαιούται να ζητά γνωμοδότηση της Επιτροπής αυτής και για άλλα θέματα που αφορούν τις ανώνυμες εταιρείες.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου καθορίζεται κάθε φορά το ποσό του παραβόλου, που υποχρεούται ο ενδιαφερόμενος να καταβάλλει στο Δημόσιο Ταμείο, για όλες τις περιπτώσεις που ζητείται η γνώμη της Επιτροπής, καθώς και η αποζημίωση που καταβάλλεται στον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 18 του ν. 1505/1984 και 8 του ν. 1810/1988.

Η Επιτροπή Ανωνύμων Εταιρειών βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται τρία (3) τουλάχιστον μέλη της".

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send