logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 2721/1999 - Διεύθυνση των δικαστηρίων και εισαγγελιών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/06/1999

Κωδικοποιημένο
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διεύθυνσης των Δικαστηρίων, καθώς και οι αναπληρωτές τους δεν επιτρέπεται να μετατεθούν από την εκλογή τους έως τη λήξη της θητείας τους, χωρίς αίτησή τους. Η άσκηση πειθαρχικής δίωξης και η όλη πειθαρχική διαδικασία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας των ανωτέρω εκτός εάν ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για τα αδικήματα τα οποία αναφέρονται στην περίπτωση ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 1756/1988 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

2. Στο εδάφιο α' της παραγράφου 3 του άρθρου 16 του ν. 1756/1988, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παράγραφος 3α του ν. 2479/1997 (ΦΕΚ 67 Α) μετά τη φράση "χωρίς αίτησή τους" τίθεται τελεία, απαλείφεται η φράση "εκτός αν υπέπεσαν σε βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη' και προστίθεται εδάφιο β' που έχει ως εξής:

"Η άσκηση πειθαρχικής δίωξης και η όλη πειθαρχική διαδικασία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας των ανωτέρω εκτός αν ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για τα αδικήματα τα οποία αναφέρονται στην περίπτωση ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 1756/1988 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών".

3. Μετά την πρώτη περίοδο του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών του ν. 1756/1988, όπως ήδη ισχύει και μετά τη φράση "Ειρηνοδίκη αντιστοίχως" προστίθεται περίοδος που έχει ως ακολούθως: "Δεν περιλαμβάνονται στους εκλόγιμους οι δικαστές που κατά το χρόνο της εκλογής έχουν ήδη προαχθεί σε βαθμό ανώτερο του απαιτούμενου για τη θέση του προέδρου ή του μέλους του συμβουλίου, με απόφαση του οικείου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως σε αυτούς, καθώς και εκείνοι οι οποίοι αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας κατά το έτος διενέργειας των αρχαιρεσιών".

4. Το τέταρτο και το πέμπτο από τα εδάφια της παραγράφου 5 του άρθρου 15 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών του ν. 1756/1988. όπως ισχύει, αντικαθίστανται και προστίθεται έκτο εδάφιο στην ίδια παράγραφο 5 ως ακολούθως:

"Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης, ή εξόδου από την υπηρεσία κατά οποιονδήποτε τρόπο του τακτικού προέδρου ή των τακτικών μελών του συμβουλίου ενεργείται αναπληρωματική εκλογή, για την οποία εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία της παραγράφου 4. Αυτοί που εκλέγονται γίνονται τακτικά μέλη χωρίς καμία άλλη διατύπωση και η θητεία τους λήγει μαζί με τη θητεία των λοιπών μελών.

Σε περίπτωση ελλείψεως για οποιονδήποτε λόγο του αναπληρωματικού προέδρου ή των αναπληρωματικών μελών του συμβουλίου, τη θέση τους καταλαμβάνουν αντίστοιχα οι αμέσως επόμενοι κατά σειρά ψήφων δικαστές".

5. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 16 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών του ν. 1756/1988, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

"H δεύτερη περίοδος του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 15 εφαρμόζεται αναλόγως".

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send