logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 2721/1999 - Προσθήκη και τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/06/1999

Κωδικοποιημένο
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στο εδάφιο Α' του άρθρου 114 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με την παράγραφο 4α του άρθρου 2 του ν. 2408/1996, προστίθεται περίπτωση δ', που έχει ως εξής:

"δ. εκείνα των άρθρων 259 και 397 του Ποινικού Κώδικα".

2. Από την περίπτωση ε' του εδαφίου Β' του ως άνω άρθρου του Κ.Π.Δ., όπως προστέθηκε με την παράγραφο 4β του ίδιου άρθρου 2 του πιο πάνω νόμου, απαλείφονται οι διατάξεις των άρθρων 314 και 372 παρ. 1 εδ. α' του Ποινικού Κώδικα και η διάταξη παραμένει ως εξής:

"ε' του άρθρου 179 του Ποινικού Κώδικα".

3. Οι διατάξεις των πιο πάνω παραγράφων δεν εφαρμόζονται στις υποθέσεις για τις οποίες είχε γίνει κλήτευση του κατηγορουμένου στο ακροατήριο, κατά το άρθρο 320 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

4. Στο άρθρο 248 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 4 που έχει ως εξής:

"4. Ο ανακριτής οφείλει να περατώσει την κύρια ανάκριση μέσα σε ένα έτος και τη συμπληρωματική ανάκριση μέσα σε τρεις μήνες αφότου η δικογραφία περιέλθει σε αυτόν.

Οι προθεσμίες αυτές μπορούν να παραταθούν τμηματικά μέχρι έξι (6) μήνες και δύο (2) μήνες, με αιτιολογημένη σε κάθε περίπτωση απόφαση του οικείου δικαστικού συμβουλίου, στο οποίο ο ανακριτής απευθύνεται πριν από τη συμπλήρωση των πιο πάνω προθεσμιών. Κατ' εξαίρεση για τα Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, η παράταση μπορεί να δοθεί με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, για ένα (1) έτος και έξι (6) μήνες, αντίστοιχα."

5. Στο άρθρο 502 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 6 που έχει ως εξής:

"6. Αν το δικαστήριο κρίνει ότι η έφεση είναι τυπικώς δεκτή και αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης για κρείσσονες αποδείξεις ή κατ' εφαρμογή των άρθρων 59 και 61, δεσμεύεται από την απόφασή του για το τύποις παραδεκτό της εφέσεως, στη μετ' αναβολή συζήτηση αυτής."

6. Το άρθρο 19 παρ. 2 του ν. 2172/1993 {ΦΕΚ 207 Α') τροποποιείται ως ακολούθως:

α. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου μετά τη φράση "στο Δικαστήριο αυτό" προστίθεται η φράση "εκτός εκείνων που είχαν κληρωθεί κατά την έναρξη της αμέσως προηγούμενης διετίας ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη και άσκησαν τα καθήκοντά τους για δεκαοκτώ τουλάχιστον μήνες".

β. Στο τέταρτο, έκτο και όγδοο εδάφιο της ίδιας παραγράφου διαγράφεται η λέξη "όλων" και προστίθεται μετά τις λέξεις Εφετών, Προέδρων Εφετών, Εφετών στα ίδια εδάφια η φράση "του πρώτου εδαφίου".

γ. Στο τέλος του τελευταίου εδαφίου μετά τη λέξη "κωλύονται" προστίθεται η φράση "ανεξάρτητα από τη διάρκεια της έλλειψης, της απουσίας ή του κωλύματος".

7. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 155 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται η φράση "ή τον υπάλληλο του Δήμου ο οποίος έχει οριστεί για το σκοπό αυτόν με απόφαση του Δημάρχου".

8. Το εδάφιο δ' του άρθρου 556 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"δ) αν η ποινή δεν υπερβαίνει τα δύο έτη για αποδεδειγμένες οικογενειακές ή επαγγελματικές ανάγκες και έως έξι το πολύ μήνες".

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ