logo-print

Άρθρο 11 - Νόμος 2741/1999 - Εμπόριο πετρελαιοειδών προϊόντων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/09/1999

Υπό κωδικοποίηση
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση

Τσ άρθρο 11 του v. 157V1935. ΐπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με τους νόονς 1765-'ί 968 κα: 2008/ 1992 και αντικαταστάθηκε σττ συνέχει την παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 2289/1935. αυπκαθίσταται ως εξής"1. Οι πμές των πετρελαιοειδών πριονιών που διατίθενται στην εσωτερική αγορ^ διαμορφώνονται σε όλη την επικράτεια της χώρας ελευβε" a~c τους ασκούντες την εμπορία των προιόνΐω\ οτων Για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού τα διυλιστήρια υποχρεούνται να γνωστοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον τρόπο με τον οποίο διαμορφωνοντα οι ex factory τιμές των πετρελαιοειδών ηροιό'.των Για τους ίδιους λόγους οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών υποχρεούνται νο γνωστοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις πραγματικές (συμπεριλαμβανομένων vjjov εκπτώσεων ή άλλων διακανονισμών) τιμές σ:ις οποίες διαθέτουν τα πετρελαιοειδή προϊόντα στους πρατηριούχους ανά περιοχή. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι λεπτομέρειες που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή των δυο προηγούμενων εδαφίων και ουθμί-ζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα τεχνικού, λεπτομερειακού ή τοπικού χαρακτήρα.

2. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης είναι δυνατόν για την ανπμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων σου μπορεί νο προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω ίων υψηλών διεθνών τιμών ιου opYou πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εσωτερικής αγοράς πετρελαιοειδών διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων, να επιβληθούν γενικά ή τοπικά ανώτατες τιμές πώλησης οτον καταναλωτή (Α.Τ.Κ ) για ολα ή ορισμένο από τα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Η ισχύς της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου διαρκεί όσο αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες της ογοράς και πάντως για διάστημα έως δύο (2) μηνών κάθε φορά. Μετά πιν πάροδο του διμήνου ο Υπουργός Ανάπτυξης επανεξετάζει τις συνθήκες και αποφασίζει για το εάν είναι αναγκαία η διατήρηση σε ισχύ της οπόφασης με ιην οποία ειιιβλήθηκαν οι ανώτατες τιμές πώληοης.

3. Για τον καθορισμό των ανώτατων τιμών πώλησης της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες της διεθνούς και εσωτερικής αγοράς και ιδίως

ί) η μεσοσταθμική λιανική τιμή πώλησης των προϊόντων αυτών οτα πρατήρια του λεκανοπεδίου Αττικής ή και οε άλλες περιοχές της χωράς όπου αναπτύσσεται ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός,

ιι} τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων, των ε-ιαιρειων εμπορίας πετρελαιοειδών κα; των πρατηριούχων,

ϋι) το διαφορικό κάατος μεταφοράς στις διάφορες περιοχές της χώρος κα; το τυχόν προσθετό κόστος τροφοδοσίας ορισμένων περιοχών στις οποίες επικρατούν για γεωγραφικούς ή συγκοινωνιακούς λόγους ειδικές συνθήκες,

ιν) π φορολογική επιβάρυνση των πετρελαιοειδών προϊόντων.

ν) τυχόν άλλοι παράγοντες ποιι επηρεάζουν τις τιμές στη διεθνή ή ιην εσωτερική αγορά.

4. Με την απόφαση γιο τον καθορισμό ανώτατης π-μής καταναλωτή καθορίζονται ε^δικό'ερα:

ι) γ, ex factory τιμή των πετρελαιοειδών προϊόντων και τα στοιχεία επί τη βάσει των οποίων αυτή διαμορφώνεται από τα εγχώρια διυλιστήρια. Ιε περίπτωση εισαγωγής πετρελαιοειδών προϊόντων οε τιμή μικρότερη από την ex factory, τότε ως τιμή βάσης λαμβάνεται η τιμή εισαγωγής.

ιϊ) τα ονώτοτα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων,

hi) διαφορικό κόστος μεταφοράς στις διάφορες περιοχές της χώρας κα: το τυχόν πρόσφατο κόστος τροφοδοσίας περιοχών στις οποίες ισχύουν ειδικές γεωγραφικές ή συγκοινωνιακές συνθήκες

Με ειδικότερες αποιρασεις του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδονται όταν μεταβάλλεται η ex factory τιμή ή άλλοι συντελεστές όπως η φορολογική επικύρωση, υπολογίζονται αριθμητικά οι ποραπάνω παράγοντες ανά περιοχή ή ομάδα περιοχών και καθορίζεται η ανώτατη λιανική τιμή για κάθε προϊόν (ανώτατη τιμή καταναλωτή)

5. Με ίΐιιόφαοη του Υπουργού Ανάτιιυξης είναι δυνατός ο καθορισμός ελάχιστης τιμής καταναλωτή προκειμένου να αντιμετωπισθούν ενέργειες ή συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

6. Στους παραβάτες του άρθρου αυτού και των υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται σύμφωνα με τις παρεχόμενες από αυτό εξουσιοδοτήσεις. επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις:

α) Στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών πρόστιμο από δέκα έως εκατό εκατομμύρια δραχμές ανάλογα με το μέγεθος της πορό^ασης, τον κύκλο εργασιών της παραβάτριας επιχείρησης, τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκε η παράβαση, το προσδοκώμενο από την παράβαση όφελος, τη γενικότερη συμπεριφορά της παραβάτριας επιχείρησης στην αγορά πετρελαιοειδών προϊόντων και στο σεβασμό των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής το πρόστιμο μπορεί να τριπλασιαστεί. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατό την παρούσα διάταξη εισπράττονται κοτά τον Κ Ε.Λ.Ε ^ε τίτλο τη οχετικη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Με απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη βεβαίωση και είσπραξη των προστί|ΐων.

β! Στους πρατηριούχους πετρελαιοειδών προϊόντων, με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες του προηγούμενου ε&αφιου, επιβάλλονται πρόστιμα απο ένα έως δέκα εκατομμύρια δραχμές, τα οποία αε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής μπορούν να διπλασιασθούν.

γ) Στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους μπορεί να επιβληθεί προσωρινή και σε περιπτωοη υποτροπής οριστική ανάκληση της άδειας με απόφαση ίου Υπουργού Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του εδαφίου c και εφόσον κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η επιβολή προστίμου δεν αρκεί.

7 Πέραν των διοικητικών κυρώσεων κοι ανεξάρτητο απο αυτές, οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου αυτής κοι των αποφάσεων που εκδίδονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από αυτήν εξουσιοδοτήσεις τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών !3ϊ μηνών και με χρηματική ποινή."

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
send