logo-print

Άρθρο 21 - Νόμος 4440/2016 - Ασυμβίβαστα άσκησης καθηκόντων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

02/12/2016

Υπό κωδικοποίηση
Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23

1. Κατά τη διάρκεια της θητείας των προσώπων που διορίζονται σε θέσεις κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 6, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο της περίπτωσης α΄ και στα εδάφια πρώτο και δεύτερο της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4369/2016 αναστέλλεται η άσκηση εκ μέρους τους οποιουδήποτε δημοσίου λειτουργήματος, όπως και η άσκηση καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα. Αναστέλλεται επίσης η εκ μέρους τους άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

2. Τα πρόσωπα που διορίζονται στις θέσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4369/2016 απαγορεύεται, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, να ασκούν οποιουδήποτε είδους επαγγελματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα όμοια ή παρεμφερή με τη δραστηριότητα του φορέα στον οποίο επιλέγονται ή να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με όμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα με εκείνη του φορέα στον οποίο επιλέγονται. Απαγορεύεται επίσης να κατέχουν παράλληλα άλλες θέσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4369/2016 ή θέση προϊσταμένου οποιασδήποτε οργανικής μονάδας στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα.

3. Δεν διορίζονται στις θέσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4369/2016 πρόσωπα, των οποίων οι σύζυγοι ή οι συμβιούντες κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 4356/2015 (Α΄ 181) ή τα τέκνα αυτών συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση ή απασχολούνται σε θέση ευθύνης σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με όμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα με εκείνη του φορέα στον οποίο επιλέγονται.

4. Τα ως άνω πρόσωπα δηλώνουν υπευθύνως ήδη με την υποβολή της υποψηφιότητάς τους ότι:

α) Δεν ασκούν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, όμοια ή παρεμφερή με τη δραστηριότητα του φορέα στον οποίο ανήκει η προκηρυσσόμενη θέση ή, εφόσον ασκούν τέτοια επαγγελματική δραστηριότητα κατά το χρόνο υποβολής υποψηφιότητας, ότι θα τη διακόψουν, εφόσον επιλεγούν για τη θέση αυτή, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά κατά το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων τους.

β) Δεν συμμετέχουν οι ίδιοι, οι σύζυγοι ή οι συμβιούντες κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 4356/2015 (Α΄ 181) ή τα τέκνα αυτών με οποιονδήποτε τρόπο στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με όμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα με εκείνη του φορέα στον οποίο ανήκει η προκηρυσσόμενη θέση ή, εφόσον συμμετέχουν κατά το χρόνο υποβολής υποψηφιότητας, ότι θα παύσουν να συμμετέχουν, εφόσον επιλεγούν για τη θέση αυτή, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά μεταβίβασης, απαλλαγής ή παραίτησής τους κατά τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων τους.

γ) Δεν απασχολούνται οι σύζυγοι ή οι συμβιούντες κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 4356/2015 και τα τέκνα αυτών σε θέση ευθύνης σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με όμοια ή παρεμφερή δραστηριότητα με εκείνη του φορέα στον οποίο ανήκει η προκηρυσσόμενη θέση ή, εφόσον απασχολούνται κατά το χρόνο υποβολής υποψηφιότητας, ότι θα παύσουν να απασχολούνται, εφόσον επιλεγούν για τη θέση αυτή, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά διακοπής ή παραίτησης κατά το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων τους.

δ) Δεν κατέχουν άλλες θέσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4369/2016 ή θέση προϊσταμένου οποιασδήποτε οργανικής μονάδας στο Δημόσιο ή σε νομικό πρόσωπο του δημοσίου τομέα ή, εφόσον κατέχουν κατά το χρόνο υποβολής υποψηφιότητας, ότι θα παραιτηθούν, εφόσον επιλεγούν για τις θέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά παραίτησης κατά το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων τους.

5. Η διαπίστωση των ασυμβιβάστων των παραγράφων 1 έως 3 οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας των ως άνω προσώπων, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωση αυτών από τη θέση τους με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του αρμόδιου Υπουργού ή του Υπουργού που εποπτεύει το φορέα.

Σημειώσεις επί του νόμου

Βλέπε και Άρθρο 85 - Νόμος 4483/2017 - Αποσπάσεις προσωπικού

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send