logo-print

Άρθρο 4 - Προεδρικό Διάταγμα 237/1986

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/07/1986

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση

I. Η κατά τα προηγούμενα άρθρα ασφάλιση συνάπτεται από ασφαλιστές οι οποίοι νόμιμα ασκούν στην Ελλάδα επιχείρηση ασφάλισης ευθύνης από αυτοκίνητα και είναι μέλη μιας από τις κατά το άρθρο 30 του Ν.Δ/τος 400/1970, «περί ιδιωτικής επιχείρησης ασφάλισης», όπως τούτο τροποποιήθηκε με το Π.Δ/γμα με αριθμ. 118/1985, Ενώσεις των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμα στην Ελλάδα επιχείρηση ασφάλισης ευθύνης από αυτοκίνητα γίνονται υποχρεωτικά με απλή αίτηση τους μέλη μιας των Ενώσεων αυτών, κατ' επιλογή τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εκπροσώπων των Ενώσεων έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 47 εδάφιο γ' του Ν.Δ/τος 400/1070.

Η ασφαλιστική σύμβαση καταρτίζεται σύμφωνα με τους εγκρινόμενους γενικούς και ειδικούς όρους και τιμολόγια και για τα προβλεπόμενα κάθε φορά ελάχιστα ασφαλιστικά ποσά κατά τις διατάξεις του Ν.Δ/τος 400/1970 όπως ισχύει.

2. Σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης ασφαλιστικού καλύμματος ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται προς τις σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.Δ. 400/70 Ενώσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι οποίες όταν διαπιστώνουν την αδυναμία αυτή, προβαίνουν μέσα σε ένα δεκαήμερο το βραδύτερο από την υποβολή της αίτησης στον καθορισμό των ασφαλίστρων και όρων ασφάλισης της συγκεκριμένης περίπτωσης και η απόφασή τους αυτή εγκρίνεται και δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.Δ. 400/70. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, ο ασφαλιστής, τον οποίο θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, υποχρεούται στην κατάρτιση της σύμβασης ασφάλισης.

3. Ασφάλιση, σύμφωνα με την έννοια αυτού του άρθρου αποτελούν και :

α) η κατά τις διατάξεις των άρθρων 5 παραγρ. 3 και 25 έως 32 του παρόντος διεθνής ασφάλισα (πράσινη κάρτα),

β) η κατά τις διατάξεις των άρθρων 33 έως 35 συνοριακή ασφάλιση και

γ) η ασφάλιση των μελών αλληλασφαλιστικών συνεταιρισμών κατά της αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.

4. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου καθορίζεται ειδικό ασφάλιστρο εγκρινόμενο κατά την διαδικασία του άρθρου 30 του Ν.Δ. 400/1970.

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send