logo-print

Άρθρο 20 - Προεδρικό Διάταγμα 237/1986

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/07/1986

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Οι αποζημιώσεις της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου καταβάλλονται από ειδικό λογαριασμό τον «Λογαριασμό Αρωγής Ασφαλισμένων» («ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΡΩΓΗΣ»), το οποίο τηρεί και διαχειρίζεται ξεχωριστά το Επικουρικό Κεφάλαιο.

2. Επιβάλλεται υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής εισφορά η οποία καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου και δεν δύναται να υπερβαίνει το 2% επί των καθαρών ασφαλίστρων του Κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα (Κλάδος 10 του άρθρου 12 του Π.Δ. 118/1985, ΦΕΚ 35). Το έσοδο της εισφοράς αυτής χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του Λογαριασμού Αρωγής.

3. Η εισφορά αυτή βαρύνει κατά 50% τους ασφαλισμένους και κατά 50% τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Η εισφορά των ασφαλισμένων εμφανίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και απαλλάσσεται παντός φόρου ή άλλης φορολογικής επιβάρυνσης εκτός των τελών χαρτοσήμου.

Η απόδοση του τέλους χαρτοσήμου γίνεται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Π .Δ. 160/1978' (ΦΕΚ 34).

4. Μέσα σε 15 μέρες από τη λήξη κάθε ημερολογιακού διμήνου οι ασφαλιστικές εταιρίες αποδίδουν στο Επικουρικό Κεφάλαιο τις εισφορές υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής οι οποίες αναλογούν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που σύναψαν ή ανανέωσαν κατά το δίμηνο που έληξε ανεξάρτητα από το αν οι εισφορές αυτές έχουν εισπραχτεί ή όχι.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής η εισφορά προσαυξάνεται κατά το επιτόκιο υπερημερίας που ισχύει.

5. Μετά δύο έτη από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, ο Υπουργός Εμπορίου μπορεί να μεταβάλλει το ποσοστό της εισφοράς υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής, χωρίς όμως να υπερβαίνει το όριο που ορίζεται στο άρθρο αυτό.

6. Για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Λογαριασμού Αρωγής, το Επικουρικό Κεφάλαιο μπορεί να συνάπτει δάνεια και να εκχωρεί σε ασφάλεια του δανείου, απαιτήσεις του, ληξιπρόθεσμες ή και μελλοντικές, από εισφορές υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ