logo-print

Άρθρο 33 - Προεδρικό Διάταγμα 237/1986

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/07/1986

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

1. Όργανα διοίκησης του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης είναι η Συνέλευση των μελών και η Διαχειριστική Επιτροπή.

2. Η Διαχειριστική Επιτροπή αποτελείται από δέκα μέλη. Από αυτά, ένα μέλος χωρίς ψήφο ορίζει ο Υπουργός Εμπορίου και τα υπόλοιπα εκλέγει η Συνέλευση. Η Διαχειριστική Επιτροπή εκλέγει μεταξύ των αιρετών μελών τον Πρόεδρο της.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Συνέλευσης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθορίζονται οι εισφορές που κάθε μέλος του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης υποχρεούται να καταβάλει σε αυτό, σύμφωνα με τα οριζόμενα παρακάτω:

α) Για την κάλυψη των εξόδων ίδρυσης και λειτουργίας του Γραφείου καταβάλλεται εφάπαξ εισφορά 200.000 δρχ. για το πρώτο έτος. Για τα επόμενα έτη η εισφορά κάθε μέλους υπολογίζεται ανάλογα με την παραγωγή ασφάλιστρων του στον κλάδο αυτοκινήτου κατά την προηγούμενη χρήση.

β) Για την κάλυψη των υποχρεώσεων του γραφείου από την κυκλοφορία ανασφάλιστων αυτοκινήτων και από τον άμεσο διακανονισμό ζημιών από ατυχήματα προκαλούμενα στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή από αυτοκίνητα που έχουν τόπο συνήθους στάθμευσης αντίστοιχα στην αλλοδαπή ή στην ημεδαπή, καταβάλλεται εφάπαξ εισφορά που υπολογίζεται για κάθε μέλος ανάλογα με την παραγωγή ασφάλιστρων του στον κλάδο αυτοκινήτου κατά την προηγούμενη χρήση. Το συνολικό ποσό των παραπάνω εισφορών δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 50.000.000 δρχ. ετησίως. Αν στο τέλος οποιασδήποτε χρήσης τα κεφάλαια που διαθέτει το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, μετά την αφαίρεση των προβλέψεων για εκκρεμείς ζημίες, υπερβαίνουν το ποσό των εκατό εκατομμυρίων δραχμών, αναστέλλεται η καταβολή εισφορών μέχρις ότου τα κεφάλαια αυτά μειωθούν στα εβδομήντα πέντε εκατομμύρια. Αν η Διαχειριστική Επιτροπή εκτιμήσει ότι τα κεφάλαια που διαθέτει οποιαδήποτε στιγμή το Γραφείο δεν επαρκούν για την εκπλήρωση εκκρεμών υποχρεώσεών του, κάθε μέλος υποχρεούται να καταβάλει συμπληρωματική αναλογική εισφορά μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 24 εφαρμόζονται αναλόγως σε περίπτωση που μέλος παραβαίνει τις υποχρεώσεις της προηγούμενης παραγράφου.

5. Κατά τα λοιπά, για το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 20, 21 και 22.

6. Την πρώτη Συνέλευση των μελών του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης, συγκαλεί ο Υπουργός Εμπορίου.

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send