logo-print

Άρθρο 68Γ - Νόμος 4387/2016 - Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

19/12/2016

Υπό κωδικοποίηση
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης διαρθρώνεται ως εξής:

α. Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής

β. Διεύθυνση Μελετών.

2. Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

α. Τμήμα Στρατηγικού Προγράμματος και Επιχειρησιακής Δράσης

β. Τμήμα Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων.

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων ως εξής:

α. Τμήμα Στρατηγικού Προγράμματος και Επιχειρησιακής Δράσης

αα. Καταρτίζει το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Ε.Φ.Κ.Α., καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δράσεων/έργων, καθώς και τους απαιτούμενους πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς).

ββ. Συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, τεκμηριώνει και ενημερώνει συνεχώς τα γεωγραφικά, δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος και παρέχει κάθε αναγκαία τεκμηρίωση και πληροφόρηση.

γγ. Φροντίζει για τη συλλογή, εξαγωγή και τήρηση στατιστικών στοιχείων για την εφαρμοζόμενη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική πολιτική και αναπτύσσει και διαχειρίζεται σύστημα ανάλυσης πληροφοριών και δεδομένων.

δδ. Συγκεντρώνει, μελετά και επεξεργάζεται προτάσεις, εκθέσεις και πορίσματα Διεθνών/Διακρατικών Οργανισμών ή άλλων Φορέων, για θέματα σχετικά με τον τομέα αρμοδιοτήτων του Ε.Φ.Κ.Α. και μεριμνά για την αξιοποίησή τους.

εε. Επιμελείται το συντονισμό θεμάτων Διεθνών/Διακρατικών Οργανισμών ή άλλων Φορέων του τομέα αρμοδιότητας του Ε.Φ.Κ.Α. και προωθεί την συνεργασία με αυτούς. 

στστ. Αναλύει τις επιμέρους ενέργειες κάθε σχετικής διαδικασίας, με σκοπό τον εντοπισμό εναλλακτικών τρόπων επίτευξης του ίδιου ή καλύτερου αποτελέσματος (ποιότητα, ποσότητα) με μεγαλύτερη οικονομία πόρων και χρόνου.

ζζ. Παρέχει κάθε φύσης επιστημονική υποστήριξη στα Όργανα Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

β. Αρμοδιότητες του Τμήματος Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων.

αα. Μεριμνά για την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων των υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α. και την γενικότερη αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας αυτών, καθώς και την υποβολή προτάσεων, αρμοδίως, για την αναπροσαρμογή των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων,

ββ. Συλλέγει, αξιολογεί και καταγράφει τις μεθόδους, τα μέσα και τους τρόπους διάπραξης παραβάσεων της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, παρακολουθεί τις επικρατούσες τάσεις παραβατικότητας και υποβάλλει προτάσεις αντιμετώπισης αυτών, σύμφωνα και με τις διεθνείς πρακτικές.

γγ. Αξιολογεί τις μεθόδους και την ποιότητα των ελέγχων που ασκούνται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. και εισηγείται μέτρα για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των ελέγχων αυτών, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητάς τους.

δδ. Διενεργεί δειγματοληπτικό επανέλεγχο υποθέσεων για τη διακρίβωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς τους.

εε. Παρακολουθεί σε τριμηνιαία βάση την υλοποίηση του ετήσιου επιχειρησιακού προγραμματισμού δράσης των υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και των αποτελεσμάτων του προγραμματισμού δράσης, με τη χρήση συστήματος δεικτών μέτρησης, ώστε να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και υποβάλλει σχετική έκθεση στον Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

στστ. Εισηγείται για τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, βάσει των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων από τη δραστηριότητα των υπηρεσιών του Ε.Φ.Κ.Α..

ζζ. Συντάσσει και υποβάλλει στον Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. και στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ετήσια απολογιστική έκθεση των δράσεων του φορέα.

ηη. Παρέχει κάθε φύσης επιστημονική υποστήριξη στα Όργανα Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

4. Η Διεύθυνση Μελετών συγκροτείται από τα Τμήματα:

α. Τμήμα Αναλογιστικών Μελετών

β. Τμήμα Στατιστικών και Οικονομικών Αναλύσεων.

5. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Μελετών κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων ως εξής:

α. Τμήμα Αναλογιστικών Μελετών

αα. Η κατάρτιση αναλογιστικών και οικονομικών μελετών, σχετιζομένων προς την οικονομική πορεία του Ε.Φ.Κ.Α. γενικώς, καθώς και προς την κατά κλάδους ή τομείς δραστηριότητά του.

ββ. Η ειδική επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων των πάσης φύσεως παροχών του ασφαλισμένου πληθυσμού που χορηγεί ο Ε.Φ.Κ.Α., παρακολούθηση ασφαλιστικών μεγεθών, υπολογισμός σχετικών δεικτών.

γγ. Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις ασφαλιστικών μεγεθών και η σύνταξη συναφών εκθέσεων.

δδ. Η κατάρτιση μελετών και προβλέψεων με τη χρησιμοποίηση των στατιστικών στοιχείων του Ε.Φ.Κ.Α. και των πληροφοριών από ημεδαπά και αλλοδαπά κέντρα τεκμηρίωσης, καθώς και η διενέργεια ερευνών σχετικά με την επίτευξη των σκοπών και στόχων του Ε.Φ.Κ.Α..

εε. Η ανάπτυξη αναλογιστικού μοντέλου και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του σε ετήσια βάση.

β. Τμήμα Στατιστικών και Οικονομικών Αναλύσεων

αα. Μεριμνά για την εκπόνηση ερευνών, μελετών και αναλύσεων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος βάσει αρχών, όπως κόστους με σκοπό την επισήμανση προβλημάτων, τη διερεύνηση αιτιών, την ανάλυση δυνατοτήτων και προοπτικών ανάπτυξης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος.

ββ. Εκπονεί / επιβλέπει μελέτες που αφορούν στην ευθυγράμμιση του στρατηγικού προγράμματος του φορέα με την οργανωτική του διάρθρωση και επιβλέπει την εφαρμογή των οργανωτικών βελτιώσεων, που προκύπτουν από τις ως άνω μελέτες.

γγ. Η κατάρτιση μελετών και προβλέψεων με τη χρησιμοποίηση των στατιστικών στοιχείων απασχόλησης, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και σύνταξη συναφών εκθέσεων.

δδ. Η ειδική επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων δημογραφικής κίνησης, αναπαραγωγικότητας, νοσηρότητας, θνησιμότητας, εργατικών ατυχημάτων κ.λπ. του ασφαλισμένου πληθυσμού και η κατάρτιση συναφών εκθέσεων.

εε. Η επιμέλεια της συγκέντρωσης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και διανομής όλων των στοιχείων και των πληροφοριών που χρειάζονται για την παραγωγή του έργου των Κεντρικών Υπηρεσιών της Διοίκησης. 

στστ. Η συνεργασία με ημεδαπά και αλλοδαπά κέντρα τεκμηρίωσης και λοιπούς φορείς που ασχολούνται με τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων για θέματα συναφή με τα αντικείμενα του Ε.Φ.Κ.Α..

ζζ. Η κατάρτιση οικονομικών μελετών σχετιζομένων προς την οικονομική πορεία του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και προς την κατά κλάδους και τομείς δραστηριότητά του.

Σημειώσεις επί του άρθρου

Το παρόν άρθρο προστέθηκε με το άρθρο 37 του Νόμου 4445/2016

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Ανώνυμες Εταιρίες
send