logo-print

Πρόστιμο 1500 ευρώ σε ιστοσελίδα για δημοσίευση εγκλήσεως στο διαδίκτυο (ΑΠΔΠΧ)

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου των εγκλήσεων στο διαδίκτυο δεν εξυπηρετεί την ανάγκη ενημερώσεως του κοινού

18/03/2017

16/11/2017

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.500 Ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ιστοσελίδα για τη δημοσιοποίηση δεδομένων που αφορούν στην υποβολή εγκλήσεων.

Η υπόθεση αφορά σε προσφυγή του A, δημοσίου υπαλλήλου – ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, σχετικά με ηλεκτρονικό δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο αναφέρεται στο γεγονός της υποβολής εγκλήσεων μεταξύ του ίδιου  και του B, ιδιοκτήτη και διευθυντή σχολής εκπαιδεύσεως χειριστών.

Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα Α, το δημοσίευμα επανέλαβε αυτολεξεί τους ισχυρισμούς του εγκαλουμένου, Β, και λάμβανε σαφή θέση υπέρ της  δικής του εκδοχής σχετικά με το επίμαχο περιστατικό, ενώ κατά το διάστημα αυτό οι μεν εγκλήσεις τελούσαν υπό διερεύνηση, η δε διενεργηθείσα Ε.∆.Ε. είχε δικαιώσει τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας

 Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι «τα νομικά κείμενα της υπόθεσης είναι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει λόγο να ενημερωθεί».

Η ιστοσελίδα παραδέχθηκε την αναφορά στην ανταλλαγή εγκλήσεων , επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη αναφορά ήταν επιβεβλημένη, καθώς η διένεξη αφορούσε σε ζήτημα που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος και για το οποίο το σωματείο της δικαιούται να εκφράσει την άποψή του, ότι δηλαδή οι ενέργειες του εν λόγω ελεγκτή δεν ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία.

Με την απόφασή της, η Αρχή έκρινε ότι η δημοσιοποίηση του περιεχομένου των εγκλήσεων στο διαδίκτυο – συνυπολογιζομένης και της ευρείας δημοσιοποιήσεως των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου- δεν εξυπηρετεί την ανάγκη ενημερώσεως του κοινού, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού των δεδομένων αυτών ως απλών ή ευαίσθητων.

Και αν ήθελε θεωρηθεί ότι υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον του κοινού να ενημερωθεί ότι κάποιος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας φέρεται να τέλεσε παράνομη πράξη– γεγονός που δεν έχει ακόμα κριθεί δικαστικώς θα μπορούσε να γίνει αναφορά στην φερόμενη ως παράνομη πράξη χωρίς όμως να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο των εμπλεκομένων προσώπων και η εκατέρωθεν υποβολή μηνύσεων.

Δείτε την απόφαση 7/2017 της ΑΠΔΠΧ εδώ.

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση