logo-print

Άρθρο 4 - Προεδρικό Διάταγμα 26/2017 - Όργανα λειτουργίας, ειδικά καθήκοντα και ευθύνες

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

05/04/2017

Κωδικοποιημένο
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Όργανα του ΔΣΤ είναι ο Διευθυντής, οι Στρατιωτικοί Ταμίες και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό αυτού. Στον Πίνακα Οργανώσεως και Υλικού (Π.Ο.Υ.) των ΔΣΤ καθορίζεται ο αριθμός των Στρατιωτικών Ταμιών κάθε Ταμείου και η στελέχωσή τους από βοηθητικό προσωπικό, με βάση τις ανάγκες λειτουργίας.

2. Ο Διευθυντής:

α. Ασκεί τα καθήκοντα και υπέχει τις ευθύνες του Διοικητή μονάδας, οφείλει δε να μεριμνά για την ομαλή και κανονική λειτουργία του Ταμείου.

β. Ενεργεί ελέγχους στο ΔΣΤ.

γ. Συνυπογράφει όλα τα στοιχεία δοσοληψιών και απόδοσης λογαριασμού του Ταμία, τις προς την Τράπεζα της Ελλάδος εκδιδόμενες εντολές μεταφοράς και πίστωσης λογαριασμού και τα γραμμάτια, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο διοικητικής ή οικονομικής φύσης που εκδίδεται από το ΔΣΤ.

δ. Υποχρεούται να γνωστοποιεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα στοιχεία των Στρατιωτικών Ταμιών του ΔΣΤ, άμεσα με την ανάθεση των καθηκόντων τους.

3. Ο Στρατιωτικός Ταμίας:

α. Διενεργεί τις εισπράξεις και πληρωμές του ΔΣΤ, αποδίδει τις κρατήσεις στους δικαιούχους αυτών και εκτελεί τις προβλεπόμενες οικονομικές και λογιστικές πράξεις.

β. Ενημερώνει και τηρεί τα προβλεπόμενα λογιστικά βιβλία.

γ. Είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των τίτλων πληρωμής που του έχουν υποβληθεί.

δ. Αποδίδει λογαριασμό για τη διαχείρισή του, σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν για τη λογοδοσία των δημοσίων υπολόγων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

ε. Παρέχει τα απαιτούμενα απολογιστικά στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες.

4. Σε περίπτωση απουσίας του Στρατιωτικού Ταμία, δύναται να ανατίθενται προσωρινά τα καθήκοντα αυτού σε Αξιωματικό του βοηθητικού προσωπικού του ΔΣΤ, με την ημερήσια διαταγή της μονάδας, χωρίς να απαιτείται η διενέργεια παράδοσης - παραλαβής του άρθρου 5. Ο Αξιωματικός, στον οποίο ανατίθενται προσωρινά τα καθήκοντα του Στρατιωτικού Ταμία, υπέχει όλες τις προβλεπόμενες από το παρόν και την κείμενη νομοθεσία ευθύνες που προβλέπονται για τους δημοσίους υπολόγους, και αποδίδει λογαριασμό της διαχείρισής του για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

5. Τα όργανα του ΔΣΤ, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπέχουν, γενικά, τις ευθύνες που προβλέπονται κατά τις κείμενες διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού και οικονομικής μέριμνας των ΕΔ, ενώ ειδικά οι Στρατιωτικοί Ταμίες ευθύνονται ως δημόσιοι υπόλογοι για την εν γένει άσκηση της διαχείρισής τους.

6. Ο Διευθυντής και ο Στρατιωτικός Ταμίας, καθώς και το συμπράττον, κατά περίπτωση, στην όλη διαδικασία εξόφλησης των χρηματικών ενταλμάτων βοηθητικό προσωπικό, έχουν την αρμοδιότητα ειδικά:

α. Για τον έλεγχο πληρότητας των εξωτερικών στοιχεί- ων που περιλαμβάνονται στον εκάστοτε προς εξόφληση τίτλο πληρωμής.

β. Για τη διενέργεια κατασχέσεων, εκχωρήσεων απαιτήσεων, και συμψηφισμών κατά την υλοποίηση των αντίστοιχων πληρωμών, καθώς και την ορθή έκδοση, την πληρότητα, την εγκυρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών των εντολών μεταφοράς και πίστωσης λογαριασμού προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

γ. Για την ορθή μεταφορά και απόδοση των κρατήσεων και του φόρου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

7. Τα πρόσωπα της παρ. 6 ευθύνονται εις ολόκληρον έναντι του Δημοσίου μαζί με τους αχρεωστήτως λαβόντες για κάθε θετική ζημία, ως και για τις αποζημιώσεις στις οποίες υποβλήθηκε το Δημόσιο έναντι τρίτων, ένεκα παράνομης πράξης ή παράλειψής τους κατά την εξόφληση των σχετικών τίτλων πληρωμής που οφείλεται σε δόλο ή βαριά αμέλεια.

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send