logo-print

Υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα η έκδοση και διακίνηση πράξεων στο Δημόσιο από το 2018

Παράταση για 1 Ιανουαρίου 2018 (από 1 Ιουλίου 2017) στη σχετική διάταξη - Μόνο με ηλεκτρονικά μέσα οι διοικητικές πράξεις, αλλιώς δεν εκτελούνται

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Απόφαση για παράταση της έναρξη ισχύος της διάταξης σχετικά με την διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο Δημόσιο αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), έλαβαν τα αρμόδια Υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής.

Η απόφαση, η οποία δυστυχώς δεν προκαλεί καμία έκπληξη, ελήφθη «προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή δράση της Διοίκησης, εκκρεμούσης της διαδικασίας αναμόρφωσης των Οργανισμών των Υπουργείων και της πλήρους θέσης σε λειτουργία του Ψηφιακού Οργανογράμματος (άρθρο 16 Ν. 4440/2016).

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 24 του Νόμου 4440/2016 ( Ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο δημόσιο τομέα), το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 12 του Νόμου 3979/2011 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ρύθμιση θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή για το σύνολο των Υπουργείων την 1η Ιουλίου 2017 με δυνατότητα παράτασης έως την 1η Ιανουάριου 2018 μόνο για εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις.

Όπως επισημαίνεται στη εν λόγω διάταξη, με την παρέλευση των ανωτέρω ημερομηνιών κάθε πράξη και κάθε απόφαση που εκδίδονται κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου δεν εκτελούνται.

Μεταξύ άλλων, το εν λόγω άρθρο ορίζει πως «με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων όλες οι διαδικασίες για την έκδοση διοικητικών πράξεων και λοιπών εγγράφων από τους φορείς του Δημοσίου, όπως η σύνταξη, η προώθηση για υπογραφή, η θέση υπογραφής, η χρέωση προς ενέργεια εισερχομένων εγγράφων, η εσωτερική διακίνηση, καθώς και η αρχειοθέτησή τους πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), με χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής και εγκεκριμένης ηλεκτρονικής χρονοσφραγίδας».

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2014, με την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί δημοσιονομική εξοικονόμηση της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ κατά έτος.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, δεδομένου ότι από το 2001 υφίσταται το νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής χωρίς να έχει καταστεί ενεργό και χωρίς να έχει θωρακισθεί περαιτέρω, το ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει τα τελευταία 15 έτη περίπου 6 δις ευρώ, εμμένοντας στην χρήση χαρτιού και έντυπης διαδικασίας δημιουργίας και ροής εγγράφων.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη νέα ρύθμιση μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ το άρθρο 24 του Ν. 4440/2016 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ