logo-print

Άρθρο 23 - Νόμος 4482/2017 - Εξαγορά του Ο.Α.Σ.Θ. και προσωρινή ανάθεση συγκοινωνιακού έργου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

25/07/2017

Υπό κωδικοποίηση
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Εξαγοράζεται από το Ελληνικό Δημόσιο το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (Ο.Α.Σ.Θ.).

2. Η επιχείρηση εξαγοράζεται ως σύνολο, εξαιρουμένης της περιουσίας που κατά το άρθρο 22 περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει συμβατικού όρου της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ.. 

Για το τίμημα της εξαγοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία της επιχείρησης που οφείλεται στο μονοπωλιακό της χαρακτήρα.

3. Η εξαγορά του Ο.Α.Σ.Θ. συντελείται και τελειούται από και διά του παρόντος νόμου, από τη θέση του οποίου σε ισχύ περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού. Από τη θέση του παρόντος σε ισχύ, τη Γενική Συνέλευση του Ο.Α.Σ.Θ. απαρτίζουν, ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.

4. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία εκδίδεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διορίζονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γενικός Διευθυντής και ορκωτός λογιστής – ελεγκτής του Ο.Α.Σ.Θ. και καθορίζονται οι αμοιβές τους, καθώς και κάθε ζήτημα δαπάνης από την άσκηση των καθηκόντων τους. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης: α) τίθεται ο Ο.Α.Σ.Θ. σε εκκαθάριση εν λειτουργία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, και β) ορίζεται η προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την εκκαθάριση, για την εκτέλεση του μεταβατικού συγκοινωνιακού έργου σύμφωνα με τους σκοπούς του παρόντος νόμου.

5. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα (9) μέλη, ένα (1) εκ των οποίων είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ένα (1) προτείνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ένα (1) από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Για τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και τις αρμοδιότητες Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου, εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3429/2005 (Α΄314). Ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα τέσσερα (4) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκ των οποίων ένα (1) εκτελεστικό, ο Γενικός Διευθυντής και ο ορκωτός ελεγκτής προτείνονται στη Γενική Συνέλευση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων εκλέγεται, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, από το σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους ως μέτοχοι του Οργανισμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 τουν. 3429/2005. Το Δ.Σ. συγκροτείται και λειτουργεί νομίμως και χωρίς τον εκπρόσωπο των εργαζομένων και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου. Τα μέλη παύονται αζημίως και αντικαθίστανται ελεύθερα, πλην του εκπροσώπου των εργαζομένων.

6. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και μέχρι τον κατά την παράγραφο 4 διορισμό οργάνων, η δράση και οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων κατά τη δημοσίευση του παρόντος οργάνων του Ο.Α.Σ.Θ. περιορίζονται μόνο σε όσες είναι απολύτως αναγκαίες για την εκτέλεση του προσωρινού συγκοινωνιακού έργου σύμφωνα με τους σκοπούς του παρόντος νόμου. Κάθε είδους αποφάσεις των υφιστάμενων κατά τη δημοσίευση του παρόντος οργάνων που εκδόθηκαν από την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή και οι οποίες συνεπάγονται ανάλωση της περιουσίας του Ο.Α.Σ.Θ. ή προκαλούν δαπάνη άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, πλην της δαπάνης μισθοδοσίας, προμήθειας καυσίμων και καταβολών στο πλαίσιο ρυθμίσεων προς το Δημόσιο ή οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, αναστέλλονται και δεν εκτελούνται έως ότου επικυρωθούν από τα όργανα που διορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 4.

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η Διαμεσολάβηση