logo-print

Άρθρο 19 - Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 - Λειτουργία συστεγαζόμενων σχολείων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/08/2017

Κωδικοποιημένο
Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση

1. Τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία και τα συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία έχουν τη διοικητική τους αυτοτέλεια και λειτουργούν με τις ίδιες προϋποθέσεις, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Προνομιακή λειτουργία κάποιου από τα συστεγαζόμενα σχολεία σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται. Τα συστεγαζόμενα σχολεία λειτουργούν με τις ίδιες συνθήκες ωραρίου εργασίας, χρήσης γραφείων, αιθουσών, λοιπών χώρων και παίρνονται τα μέτρα εκείνα που εξασφαλίζουν την ισοτιμία των σχολείων και τη φοίτηση των μαθητών σε ισοπληθή τμήματα.

2. Διαφοροποίηση των συνθηκών λειτουργίας συστεγαζόμενων σχολείων επιτρέπεται ύστερα από γνώμη των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των σχολείων, του Συλλόγου Διδασκόντων, του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εφόσον αυτό εξυπηρετεί τους μαθητές και τους γονείς /κηδεμόνες τους.

3. Επιπλέον λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα, με τα οποία εξασφαλίζονται οι ίδιες συνθήκες διδασκαλίας στους μαθητές αλλά και οι ίδιες εργασιακές συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τμήμα ή τμήματα ενός σχολείου έχουν παράλληλη λειτουργία με άλλο σχολείο. Στα συστεγαζόμενα σχολεία με κοινό ή όχι ωράριο εργασίας με απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται κοινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

4. Όταν ο αριθμός των μαθητών στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία δεν επιτρέπει τη λειτουργία όλων των τμημάτων, λόγω μείωσης του αριθμού των μαθητών, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία τμήματος/τμημάτων, με προτεραιότητα αναστολής στα νηπιαγωγεία που έχουν τα περισσότερα τμήματα. Σε περίπτωση συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων με ίδιο αριθμό τμημάτων που προκύπτει αναγκαιότητα αναστολής τμήματος/ τμημάτων, αναστέλλεται το/τα τμήμα/τα του σχετικά προσφάτως ιδρυμένου νηπιαγωγείου. Η κατανομή των μαθητών των τμημάτων των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Όταν ο αριθμός των μαθητών στα συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία δεν επιτρέπει τη λειτουργία όλων των τμημάτων, λόγω μείωσης του αριθμού των μαθητών, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία τμήματος/τμημάτων με προτεραιότητα την αναστολή τμήματος στα σχολεία των οποίων οι τάξεις έχουν τα περισσότερα τμήματα. Εφόσον στα συστεγαζόμενα σχολεία λειτουργεί ίδιος αριθμός τμημάτων στην ίδια τάξη και προκύπτει αναγκαιότητα αναστολής τμήματος/των αναστέλλεται το τμήμα του πιο προσφάτως ιδρυμένου σχολείου. Η κατανομή των μαθητών των τμημάτων των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

6. Όταν στα συστεγαζόμενα σχολεία φοιτούν μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. τσιγγανόπαιδες, παλιννοστούντες και αλλοδαποί, μαθητές που φιλοξενούνται σε ιδρύματα), αυτοί κατανέμονται ισομερώς σε όλα τα τμήματα των συστεγαζόμενων σχολείων.

7. Το ΕΩΠ των συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων και το ΕΩΠ των συστεγαζόμενων Δημοτικών Σχολείων καταρτίζονται στο πλαίσιο της κοινής λειτουργίας τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα α) συμπλήρωσης του ωραρίου των εκπαιδευτικών από το ένα σχολείο στο άλλο, β) συγκρότησης κοινών τμημάτων Ολοήμερου Προγράμματος.

8. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των συστεγαζόμενων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων συνεδριάζουν και ύστερα από εισήγηση των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των σχολείου, ορίζουν από κοινού: α) τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι διδάσκουν και συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και β) τον εκπαιδευτικό που θα φέρει την ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος ανά ημέρα. Σε περίπτωση διαφωνίας, εκδίδεται κοινή απόφαση του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

9. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων καθώς και τα Σχολικά Συμβούλια των συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων συνέρχονται σε κοινές συνεδριάσεις σύμφωνα με τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 15 του παρόντος. Στις κοινές αυτές συνεδριάσεις προεδρεύουν εκ περιτροπής οι Διευθυντές ή οι Προϊστάμενοι των σχολείων.

10. Στις περιπτώσεις που συστεγάζονται δημοτικά σχολεία με νηπιαγωγεία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε τα σχολεία (νηπιαγωγείο/γεία - δημοτικό/ά) να λειτουργούν με τα ίδια δικαιώματα ως προς τη χρήση του αύλειου και λοιπών χώρων. Προνομιακή λειτουργία ενός από τα συστεγαζόμενα σχολεία με το αιτιολογικό ότι σε αυτό ανήκει το διδακτήριο δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση διαφωνίας, αποφασίζει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Αγωγή περί κλήρου
send