logo-print

Άρθρο 2 - Προεδρικό Διάταγμα 87/2017 - Προϋποθέσεις καταβολής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

21/08/2017

Κωδικοποιημένο
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

1. Τα έξοδα καταβάλλονται στους δικαιούχους υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Για όσους φέρουν την ιδιότητα του κατηγορουμένου απαιτείται:

αα) Να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους για ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

αβ) Να έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, με την οποία οι ανωτέρω κατηγορούμενοι κηρύσσονται αθώοι ή απαλλάσσονται των κατηγοριών, ή τελεσίδικο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, με το οποίο παύει οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον τους, ή πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, με την οποία η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

β. Για όσους φέρουν την ιδιότητα του εναγομένου, να έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η οποία απορρίπτει την σε βάρος τους ασκηθείσα αγωγή ως προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξαιτίας αυτών.

γ. Για όσους φέρουν την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος:

γα) Nα έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, από την οποία να προκύπτει ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος τους υπό την ιδιότητα του μέλους του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξαιτίας αυτών.

γβ) Ο δικαιούμενος αποζημίωσης ή χρηματικής ικανοποίησης να έχει ασκήσει πολιτική αγωγή ενώπιον δικαστηρίου.

2. Στην έννοια των εξόδων, για την εφαρμογή του παρόντος, δεν εμπίπτουν οι δαπάνες που έμμεσα συνδέονται με τη διεξαγωγή της δίκης, όπως οι δαπάνες μετάβασης από και προς το δικαστήριο, σε περίπτωση κατοικίας του δικαιούχου σε διαφορετικό τόπο από την έδρα του δικαστηρίου.

3. Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες διατάσσεται η επιστροφή δικαστικής δαπάνης στους δικαιούχους, δυνάμει δικαστικής απόφασης, η δαπάνη αυτή κατά το μέρος που αφορά στα δικαστικά έξοδα, κατά την έννοια του παρόντος διατάγματος, υπόκειται σε συμψηφισμό.

4. Επί τυχόν μερικής αθώωσης, απαλλαγής ή αποδοχής της αγωγής στις περιπτώσεις πολλαπλού κατηγορητηρίου ή σώρευσης νομικών αιτιών σε αγωγή αντίστοιχα, το δικαιούμενο χρηματικό ποσό προσαρμόζεται ανάλογα.

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση