logo-print

Άρθρο 44 - Προεδρικό Διάταγμα 1/2017 - Διαδικασία επιλογής - Επιτροπές

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

17/01/2017

Κωδικοποιημένο
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Η επιλογή γίνεται με μεικτό σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και αξιολόγησης ειδικότερων προσόντων από τις ακόλουθες επιτροπές οι οποίες συγκροτούνται κάθε φορά με απόρρητη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Ε.Υ.Π.:

1. Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου των δικαιολογητικών που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Γραμματείας του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. ως Πρόεδρο και δύο Προϊσταμένους Τμημάτων της Ε.Υ.Π., μετά των ισαρίθμων αναπληρωματικών μελών του αντίστοιχου φορέα.

Η Επιτροπή μετά την πρωτοκόλληση των αιτήσεων ελέγχει την εμπρόθεσμη υποβολή τους, την πληρότητα των δικαιολογητικών και προϋποθέσεων σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην προκήρυξη και συντάσσει πρακτικό στο οποίο αναφέρονται όσοι ορθώς και εμπροθέσμως υπέβαλαν αιτήσεις και δικαιολογητικά καθώς και αυτοί, τα δικαιολογητικά των οποίων δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις και όρους της προκήρυξης, παραθέτοντας πλήρη αιτιολογία. Το πρακτικό αυτό μαζί με τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων διαβιβάζονται στην Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού.

Η Επιτροπή Ελέγχου των δικαιολογητικών δύναται να συστήνει Ομάδα/ες Εργασίας για την υποβοήθηση του έργου της.

2. Τριμελή Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού, η οποία αποτελείται από τον Υποδιοικητή που είναι αρμόδιος για τα θέματα προσωπικού, ένα μέλος του Α.Σ.Ε.Π. και το Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή εκπρόσωπό του, που ορίζεται από αυτόν, μετά ισαρίθμων αναπληρωματικών μελών του αντίστοιχου φορέα. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Υποδιοικητής της Ε.Υ.Π.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής πραγματοποιούνται στην έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ε.Υ.Π. και ως γραμματέας ορίζεται υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ της Υπηρεσίας, με τον αναπληρωτή του.

Η Επιτροπή έχει τη γενική εποπτεία και μέριμνα της διαδικασίας επιλογής. Ειδικότερα:

α) Μετά τη διαβίβαση σε αυτή του πρακτικού της επιτροπής Ελέγχου των δικαιολογητικών συντάσσει Αλφαβητικό Πίνακα Αποκλειομένων, με τα στοιχεία των υποψηφίων τα δικαιολογητικά των οποίων διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις - απαιτήσεις της προκήρυξης αιτιολογώντας πλήρως τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό και Αλφαβητικό Πίνακα Συμμετεχόντων Υποψηφίων στην περαιτέρω διαγωνιστική διαδικασία κατά Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα με τα στοιχεία των υποψηφίων, των οποίων τα δικαιολογητικά διαπιστώθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις - απαιτήσεις της προκήρυξης.

Ο τρόπος ενημέρωσης των Αποκλειομένων ή και των Συμμετεχόντων Υποψηφίων στην περαιτέρω διαγωνιστική διαδικασία καθορίζεται στην προκήρυξη.

Οι αποκλειόμενοι δύνανται να ασκήσουν ένσταση κατά του αποκλεισμού σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45 του παρόντος.

β) Μοριοδοτεί τα αντικειμενικά κριτήρια των υποψηφίων και καταρτίζει πίνακες μοριοδότησης ανά Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας όπως αυτή προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους κριτηρίων.

γ) Καλεί, με τον τρόπο που θα καθορίζεται στην προκήρυξη, από τους πίνακες μοριοδότησης αριθμό υποψηφίων αυξημένο τουλάχιστον στο πενταπλάσιο του αριθμού των προκηρυσσομένων θέσεων για κάθε Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα, πλην των υποψηφίων των Κλάδων Μεταφραστών - Διερμηνέων - Ακροατών όλων των Κατηγοριών σε γλώσσες για τις οποίες ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 41 του παρόντος, οι οποίοι καλούνται στο σύνολο τους, να συμμετέχουν στην περαιτέρω διαγωνιστική διαδικασία.

δ) Καταρτίζει το πρόγραμμα διεξαγωγής των γραπτών ή και προφορικών εξετάσεων των υποψηφίων για τη διακρίβωση των βασικών νοητικών δεξιοτήτων, της ικανότητας κατανόησης γραπτού λόγου, της κριτικής ικανότητας, της επεξεργασίας πληροφοριών, της ταχύτητας και ακρίβειας αντίληψης, του βαθμού γνώσης της ξένης γλώσσας ή και ειδικότερων γνωστικών αντικειμένων.

ε) Πραγματοποιεί τις προαναφερθείσες εξετάσεις, δύναται δε να ορίσει ειδικούς εισηγητές, εξεταστές, βαθμολογητές και επιτροπές, όπου κατά την κρίση της είναι απαραίτητο για την υποβοήθηση του έργου της.

Ο τρόπος βαθμολόγησης της γραπτής ή και προφορικής εξέτασης, ο καθορισμός βάσης επιτυχίας, οι τυχόν συντελεστές βαρύτητας ανά εξεταζόμενο μάθημα ή για ορισμένα ερωτήματα του αυτού μαθήματος καθώς και κάθε άλλο συναφές με τη γραπτή και προφορική εξέταση ζήτημα, καθορίζονται με την εκάστοτε προκήρυξη. Οι υποψήφιοι που δεν λαμβάνουν τουλάχιστον τη βάση στην οριζόμενη κάθε φορά με την προκήρυξη κλίμακα βαθμολόγησης, σε καθένα από τα αντικείμενα των γραπτών ή και προφορικών εξετάσεων ή δεν προσήλθαν στις εξετάσεις, αποτυγχάνουν.

στ) Συντάσσει αλφαβητικούς Πίνακες Επιτυχόντων της διαδικασίας των γραπτών ή και προφορικών εξετάσεων ανά Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα, όπου αναγράφονται έναντι του ονόματος έκαστου υποψηφίου, ο βαθμός κατά εξεταστικό αντικείμενο και το άθροισμα τους, και Αποτυχόντων της προαναφερθείσας διαδικασίας κατά Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα, όπου 

αναγράφονται έναντι του ονόματος έκαστου υποψηφίου ο βαθμός κατά εξεταστικό αντικείμενο ή στην περίπτωση που ο υποψήφιος δεν προσήλθε στις εξετάσεις η ένδειξη «απέτυχε» καθώς και ο λόγος αποτυχίας του. Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Αποτυχόντων αποκλείονται οριστικά του διαγωνισμού και ενημερώνονται σχετικά με τον τρόπο που κάθε φορά καθορίζεται στην προκήρυξη.

ζ) Καταρτίζει το πρόγραμμα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών στις οποίες συμμετέχουν οι περιλαμβανόμενοι στον Πίνακα Επιτυχόντων.

η) Συντάσσει Πίνακες Κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα βάσει της συνολικής βαθμολογίας η οποία προκύπτει από το άθροισμα του αποτελέσματος της διαδικασίας των γραπτών και προφορικών εξετάσεων και της μοριοδότησης των αντικειμενικών κριτηρίων των υποψηφίων που κρίθηκαν Κατάλληλοι από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή.

Η συνολική βαθμολογία ελέγχεται μέχρι του δεύτερου δεκαδικού της μονάδας ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας επιλέγεται ο υποψήφιος με την καλύτερη επίδοση στη γραπτή δοκιμασία και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό του βασικού τίτλου σπουδών και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση.

θ) Καταρτίζει τους πίνακες διοριστέων και επιλαχόντων κατά Κατηγορία, Κλάδο και Ειδικότητα. Οι πίνακες υπογράφονται από τα μέλη της επιτροπής και υποβάλλονται με μέριμνα του Προέδρου της μαζί με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων στη Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνων Πόρων της Ε.Υ.Π.

3. Τριμελή Ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς διαπίστωση των διανοητικών και ψυχικών προσόντων των υποψηφίων, η οποία αποτελείται από αξιωματικούς Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) ή των Σωμάτων Ασφαλείας ειδικότητας ψυχιάτρου ή και ψυχολόγου, μετά των ισαρίθμων αναπληρωματικών μελών. Πρόεδρος ορίζεται ο αρχαιότερος αξιωματικός.

Όποιος κρίνεται ακατάλληλος από την ψυχοτεχνική δοκιμασία ή δεν παρουσιάστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκλείεται από το διαγωνισμό.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31