1. Η εκπαίδευση στη Σ.Μ.Υ.Α. κατανέμεται σε εκπαιδευτικά έτη. Κάθε εκπαιδευτικό έτος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου ημερολογιακού έτους, με διακοπές στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και κατά τη θερινή περίοδο, ανάλογα με τις ανάγκες της Σ.Μ.Υ.Α. Το ακαδημαϊκό έτος έχει την ίδια χρονική διάρκεια με το εκπαιδευτικό έτος και οργανώνεται σε δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα (χειμερινό - εαρινό). Το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους και λήγει την ημέρα περάτωσης των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου. Το εαρινό εξάμηνο αρχίζει αμέσως μετά την περάτωση των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου και λήγει την 31η Αυγούστου του ιδίου ακαδημαϊκού έτους.
2. Με εισήγηση του Ε.Σ. και έγκριση της Δ.Α.Ε. μπορεί να ορισθεί διαφορετική ημερομηνία έναρξης και λήξης του εκπαιδευτικού έτους – ακαδημαϊκών εξαμήνων.
3. Κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας και δύο (2) εβδομάδες εξετάσεων.
4. Οι σπουδές αναλύονται στο Γενικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης (Γ.Π.Ε.) για κάθε σειρά Δοκίμων που εισέρχεται στη Σ.Μ.Υ.Α., μέχρι πέρατος της εκπαίδευσής τους, και για κάθε κατεύθυνση και ειδικότητα. Το Γ.Π.Ε. υποβάλλεται για έγκριση στη Δ.Α.Ε. από το Ε.Σ., το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους, και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα παρακάτω:
α. Τους τίτλους και το περιεχόμενο των μαθημάτων Ακαδημαϊκής, Στρατιωτικής και Πτητικής Εκπαίδευσης.
β. Τις εβδομαδιαίες, εξαμηνιαίες και συνολικές ώρες διδασκαλίας, ανάλογα με το είδος της εκπαίδευσης.
γ. Τη χρονική αλληλουχία και αλληλεξάρτηση μεταξύ των μαθημάτων Ακαδημαϊκής και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και των εξεταστικών περιόδων.
5. Το εγκεκριμένο από τη Δ.Α.Ε. Γ.Π.Ε. ισχύει από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος. Τροποποιήσεις του Γ.Π.Ε. γίνονται με έγκριση της Δ.Α.Ε. κατόπιν εισήγησης του Ε.Σ. και ισχύουν ομοίως από το επόμενο έτος σπουδών.
6. Για την κατάρτιση του Γ.Π.Ε. ανά ειδικότητα, το Ε.Σ. λαμβάνει υπόψη του τις κατευθυντήριες οδηγίες του Γ.Ε.Α.
7. Μετά την έγκριση του Γ.Π.Ε. και μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, το Ε.Σ., κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή της Δ.Ε.Δ., υποβάλει στη Δ.Α.Ε. για έγκριση τα Αναλυτικά Προγράμματα Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν, για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος, τον διαχωρισμό των Δοκίμων σε εκπαιδευτικά τμήματα και το χρονοδιάγραμμα κάλυψης όλων των αντικειμένων της εκπαίδευσης που παρέχει η Σ.Μ.Υ.Α. για κάθε τμήμα, κατεύθυνση και ειδικότητα.
8. Ανά εκπαιδευτικό έτος και μετά από την έγκριση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης από τη Δ.Α.Ε., ο Διευθυντής της Δ.Ε.Δ. εισηγείται προς το Ε.Σ. την έγκριση του Οδηγού Σπουδών της Σ.Μ.Υ.Α.
9. Ο Οδηγός Σπουδών περιέχει, κατ’ ελάχιστο, τα εξής θέματα:
α. Την ιστορία της Σ.Μ.Υ.Α.
β. Την παρεχόμενη εκπαίδευση (Ακαδημαϊκή, Στρατιωτική και Πτητική ).
γ. Τις ειδικότητες της Σχολής ανά Κατεύθυνση.
δ. Το πρόγραμμα των μαθημάτων και τα αντικείμενα της εκπαίδευσης ανά ειδικότητα.
ε. Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής
στ. Το οργανόγραμμα εκπαιδευτικής λειτουργίας της.
ζ. Λοιπές δραστηριότητες (εκπαιδευτικές επισκέψεις-αθλητικοί αγώνες-τελετές κ.λ.π.).
10. Το σύνολο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς και τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις των Δοκίμων, παρακολουθούνται και καταχωρίζονται σε έντυπα, ανάλογα με το είδος της εκπαίδευσης και σε κατάλληλο μηχανογραφημένο πρόγραμμα.
11. Επιτρέπεται μάθημα εξαμήνου να διδάσκεται από διαφορετικά μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ο Διευθυντής της Δ.Ε.Δ. σε συνεργασία με τους Τμηματάρχες των Τμημάτων Ακαδημαϊκής ή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης, ανάλογα με το είδος της εκπαίδευσης στο οποίο ανήκει το υπόψη μάθημα, συντονίζει την ομοιομορφία της διδασκαλίας ως προς το περιεχόμενο και την έκταση της διδακτέας ύλης, των ασκήσεων, των εργαστηρίων, των εξετάσεων (κοινά θέματα από όλους του διδάσκοντες) και την ενιαία πολιτική βαθμολόγησης αυτών.
12. Στους Δοκίμους, εκτός από την εκπαίδευση που προβλέπεται να τους παρασχεθεί μέσα από τα προγράμματα της ειδικότητάς τους, μετά την ολοκλήρωση του 2ου έτους σπουδών, μπορεί να τους παρασχεθεί και ειδική εκπαίδευση σε συγκεκριμένα μέσα, εργασίες και διαδικασίες που περιλαμβάνονται μέσα στον κύκλο δραστηριοτήτων της ειδικότητάς τους. Η εκπαίδευση αυτή έχει σκοπό παράλληλα με τις γενικές γνώσεις και κατευθύνσεις των Δοκίμων στην ειδικότητά τους, να τους εφοδιάσει και με εξειδικευμένες γνώσεις, ώστε να καταστούν ικανοί να αναλάβουν εργασίες εξειδικευμένης μορφής.
13. Οι ως άνω ειδικές εκπαιδεύσεις, καθώς επίσης και η ποσοτική κατανομή των Δοκίμων σε αυτές, καθορίζονται με απόφαση του Α.Α.Σ., ανάλογα με τις ανάγκες της Π.Α.
14. Η ονομαστική κατανομή και ένταξη των Δοκίμων στις ειδικές εκπαιδεύσεις γίνεται με πρωταρχικό κριτήριο την επιθυμία. Σε περίπτωση που οι επιθυμούντες υπερβαίνουν τις διαθέσιμες θέσεις, κριτήριο επιλογής αποτελεί η σειρά αρχαιότητας.
15. Με απόφαση του Α.Α.Σ., η εκπαίδευση μιας από τις κατευθύνσεις ή μέρος της εκπαίδευσης ορισμένων ειδικοτήτων, μπορεί να πραγματοποιείται και σε εγκαταστάσεις άλλης Μονάδας ή εκπαιδευτικού κέντρου της Π.Α.