logo-print

Άρθρο - Υπουργική Απόφαση 0544/Μ.7039/ΑΣ 41320

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/08/2017

Κωδικοποιημένο
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ότι με τις ανταλλαγείσες, υπ’ αριθ. 130/ΡΟL/17 από 19 Μαΐου 2017, και 365/33795 από 7 Ιουλίου 2017 ρηματικές διακοινώσεις μεταξύ της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, αντίστοιχα, η Συμφωνία περί αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 8 Ιουλίου 1990, και κυρώθηκε με το ν. 1893/1990, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 106 φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τεύχος Α΄ της 16ης Αυγούστου 1990, παρατάθηκε (σύμφωνα με το άρθρο XII παράγραφος 1 αυτής) για ένα εισέτι έτος, ήτοι από τις 6 Νοεμβρίου 2017 έως τις 6 Νοεμβρίου 2018.

Το κείμενο των ανταλλαγεισών ρηματικών διακοινώσεων σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

Βλέπε ΦΕΚ (σελ. 2216 - 2219)

ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ TRADUCTION OFFICIELLE OFFICIAL TRANSLATION

No Φ.092.22/4925 Aρ. 130/POL/17

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής παρουσιάζει τις προσρήσεις της στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και έχει την τιμή να αναφερθεί στις διατάξεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου 1990 και τέθηκε σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου 1990. Το άρθρο XII της Συμφωνίας προβλέπει ότι η Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο οκτώ ετών, η οποία έληξε στις 6 Νοεμβρίου 1998.

Το άρθρο XII επίσης προβλέπει ότι οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελληνικής Δημοκρατίας δύνανται να συμφωνήσουν να παρατείνουν την ισχύ της Συμφωνίας για ένα έτος μέσω μίας ανταλλαγής διακοινώσεων έξι μήνες πριν το τέλος της αρχικής περιόδου της Συμφωνίας και εάν συμφωνήσουν σε αυτό, για κάθε επόμενο έτος. Μέσω ανταλλαγής διακοινώσεων στις 31 Μαΐου 2016 και τις 29 Ιουλίου 2016 μεταξύ της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, η ισχύς της Συμφωνίας παρατάθηκε για μία περίοδο ενός έτους η οποία περίοδος λήγει τώρα στις 6 Νοεμβρίου 2017.

Η Πρεσβεία έχει την τιμή να προτείνει εκ μέρους της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, την παράταση της ισχύος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για ένα έτος, από τις 6 Νοεμβρίου 2017 έως τις 6 Νοεμβρίου 2018.

Εάν η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεχτεί αυτήν την πρόταση, η Πρεσβεία έχει περαιτέρω την τιμή να προτείνει ότι η παρούσα διακοίνωση και η καταφατική απαντητική διακοίνωση του Υπουργείου θα αποτελέσουν συμφωνία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία της απάντησης του Υπουργείου.

Η Πρεσβεία επωφελείται της παρούσας ευκαιρίας για να ανανεώσει τις βεβαιώσεις της ύψιστης εκτίμησης της προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Αθήνα, 19 Μαΐου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Α7 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Αριθ. πρωτ. 365/33795

ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας παρουσιάζει τις προσρήσεις της στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και έχει την τιμή να αναφερθεί στην διακοίνωση της Πρεσβείας με αριθ. 130/POL/17 της 19ης Μαΐου 2017, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής παρουσιάζει τις προσρήσεις της στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και έχει την τιμή να αναφερθεί στις διατάξεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου 1990 και τέθηκε σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου 1990.

Το άρθρο XII της Συμφωνίας προβλέπει ότι η Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο οκτώ ετών, η οποία έληξε στις 6 Νοεμβρίου 1998. Το άρθρο XII επίσης προβλέπει ότι οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελληνικής Δημοκρατίας δύνανται να συμφωνήσουν να παρατείνουν την ισχύ της Συμφωνίας για ένα έτος μέσω μίας ανταλλαγής διακοινώσεων έξι μήνες πριν το τέλος της αρχικής περιόδου της Συμφωνίας και εάν συμφωνήσουν σε αυτό, για κάθε επόμενο έτος. Μέσω ανταλλαγής διακοινώσεων στις 31 Μαΐου 2016 και τις 29 Ιουλίου 2016 μεταξύ της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, η ισχύς της Συμφωνίας παρατάθηκε για μία περίοδο ενός έτους η οποία περίοδος λήγει τώρα στις 6 Νοεμβρίου 2017.

Η Πρεσβεία έχει την τιμή να προτείνει εκ μέρους της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, την παραίτηση της ισχύος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για ένα έτος, από τις 6 Νοεμβρίου 2017 έως τις 6 Νοεμβρίου 2018.

Εάν η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεχτεί αυτήν την πρόταση, η Πρεσβεία έχει περαιτέρω την τιμή να προτείνει ότι η παρούσα διακοίνωση και η καταφατική απαντητική διακοίνωση του Υπουργείου θα αποτελέσουν συμφωνία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία της απάντησης του Υπουργείου.

Η Πρεσβεία επωφελείται της παρούσας ευκαιρίας για να ανανεώσει τις βεβαιώσεις της ύψιστης εκτίμησής της προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επίσης την τιμή να επιβεβαιώσει ότι η πρόταση στη διακοίνωση της Πρεσβείας είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επομένως, η διακοίνωση της Πρεσβείας και η διακοίνωση του Υπουργείου θα αποτελέσουν συμφωνία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων η οποία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία της διακοίνωσης του Υπουργείου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επωφελείται της παρούσας ευκαιρίας για να ανανεώσει προς την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τις βεβαιώσεις της υψηλής εκτίμησής του.

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2017

Προς: την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Ενταύθα

Ακριβής μετάφραση από το συνημμένο έγγραφο στα αγγλικά.

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2017

Η μεταφράστρια ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΚΟΥΡΑ

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Προσωπικές Εταιρείες