logo-print

Άρθρο 62 - Υπουργική Απόφαση 91354/24.8.2017 - Σήμανση προϊόντων από δέρμα, πλαστικό ή άλλα υλικά

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

19/09/2017

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Βιομήχανοι και βιοτέχνες κατεργασίας δερμάτων, δηλαδή σολοδερμάτων, επανωδερμάτων και εσωδερμάτων, υποχρεούνται στην επιφάνεια κάθε δέρματος να αναγράφουν με ακρίβεια το εμβαδόν του σε τετραγωνικά μέτρα και υποπολλαπλάσια του τετραγωνικού μέτρου ή όταν πρόκειται για σολοδέρματα, το βάρος τους σε κιλά.

Το ίδιο ισχύει και για τα εισαγόμενα κατεργασμένα επανωδέρματα, εσωδέρματα και σολοδέρματα, δηλ. θα αναγράφεται σε καθένα από αυτά η επιφάνεια με ακρίβεια σε τετραγωνικά μέτρα και υποπολλαπλάσια του τ.μ. ή σε κιλά για τα σολοδέρματα.

2. Όλοι όσοι κατέχουν ή πωλούν κατεργασμένα δέρματα είναι συνυπεύθυνοι με τους παραπάνω για την αναγραφή της επιφάνειας ή των κιλών με ακρίβεια σε κάθε δέρμα.

3. Συνυπεύθυνοι επίσης για την αναγραφή επιφάνειας, είναι και αυτοί που μετρούν τα δέρματα, εφόσον οι βιομήχανοι-βιοτέχνες κατεργασίας δερμάτων δεν έχουν δικές τους μετρικές μηχανές.

4. Οι κατασκευαστές ειδών όπως βαλίτσες, τσάντες, ζώνες κ.τ.λ., υποχρεούνται να επικολλούν σε αυτά ετικέτα στην οποία με ανεξίτηλη μελάνη θα αναγράφουν μόνο τις λέξεις «ΔΕΡΜΑ», «ΠΛΑΣΤΙΚΟ», ή «ΥΦΑΣΜΑ», ανάλογα.

Στην ίδια υποχρέωση υπόκεινται και οι βιβλιοδέτες.

Σε περίπτωση που για την κατασκευή κάποιου είδους ή για την βιβλιοδεσία χρησιμοποιείται και δέρμα και πλαστικό ή κάποια άλλη ύλη και δέρμα, στην ετικέτα πρέπει να σημειώνεται το μέρος στο οποίο χρησιμοποιήθηκε το δέρμα ή το πλαστικό π.χ. σε βαλίτσα που έχει κατασκευαστεί από ύφασμα και η οποία έχει γωνιές από δέρμα ή πλαστικό, θα αναγράφονται οι λέξεις «ΓΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑ» ή «ΓΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ» ανάλογα.

5. Οι λιανοπωλητές μπορούν, αντί των ενδείξεων «ΔΕΡΜΑ», «ΠΛΑΣΤΙΚΟ», «ΥΦΑΣΜΑ», να χρησιμοποιούν εναλλακτικά για την επισήμανση των προϊόντων που εμπίπτουν στο παρόν άρθρο τα σύμβολα – εικονογράμματα της παραγράφου 3 του άρθρου 63 και του Παραρτήματος ΙΙΙ, υπό την προϋπόθεση ότι στο χώρο πώλησης θα υπάρχει αναρτημένη πινακίδα με τις επεξηγήσεις των ανωτέρω συμβόλων – εικονογραμμάτων.

6. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

Α. Για μη ύπαρξη σήμανσης, χίλια ευρώ (1.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

Β. Για ελλιπή σήμανση, πεντακόσια ευρώ (500€) ανά κωδικό προϊόντος.

Γ. Για ανακριβή-παραπλανητική σήμανση, δύο χιλιάδες ευρώ (2.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ