logo-print

Άρθρο δεύτερο - Νόμος 4490/2017 - Επιπρόσθετοι Ορισμοί

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

11/10/2017

Υπό κωδικοποίηση
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

1. Για τους σκοπούς του παρόντος, οι ακόλουθοι όροι έχουν τις ακόλουθες έννοιες, επιπροσθέτως των ορισμών της ΠΣΑΑ:

α. Ο όρος «Εξαιρούμενος Όμιλος Πολυεθνικών Επιχειρήσεων» σημαίνει ο Όμιλος, ο οποίος δεν υποχρεούται να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα, επειδή ο ετήσιος ενοποιημένος κύκλος εργασιών του που έχει πραγματοποιηθεί κατά το φορολογικό έτος το αμέσως προηγούμενο από το Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων, όπως αποτυπώνεται στις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του για το εν λόγω προηγούμενο φορολογικό έτος, είναι κατώτερος των 750.000.000 ευρώ. Το όριο αυτό τροποποιείται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την Έκθεση του 2015 του ΟΟΣΑ, όπως δύναται να τροποποιηθεί μετά την επανεξέταση που προβλέπεται για το 2020.

β. Ο όρος «Αναφέρουσα Οντότητα» σημαίνει τη Συνιστώσα Οντότητα που υποχρεούται να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου πέμπτου, στην περιοχή Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας της εκ μέρους του Ομίλου ΠΕ. Η Αναφέρουσα Οντότητα μπορεί να είναι η Τελική Μητρική Οντότητα ή οποιαδήποτε οντότητα περιγράφεται στην παράγραφο 2 του άρθρου τρίτου.

γ. Ο όρος «Τελική Μητρική Οντότητα» σημαίνει τη Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ, η οποία πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

γα. κατέχει άμεσα ή έμμεσα επαρκές μετοχικό κεφάλαιο σε μία ή περισσότερες άλλες Συνιστώσες Οντότητες του εν λόγω Ομίλου ΠΕ, ώστε να απαιτείται να συντάσσει Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις, σύμφωνα με τις αρχές λογιστικής που εφαρμόζονται γενικά στη δικαιοδοσία της φορολογικής κατοικίας της ή θα υπήρχε αυτή η απαίτηση εάν το μετοχικό της κεφάλαιο αποτελούσε αντικείμενο συναλλαγής σε χρηματιστήριο στη Δικαιοδοσία της φορολογικής κατοικίας της και

γβ. δεν υπάρχει άλλη Συνιστώσα Οντότητα του εν λόγω Ομίλου ΠΕ, που να κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχικό κεφάλαιο, όπως περιγράφεται στην υποπερίπτωση βα΄ στην πρώτη αναφερόμενη Συνιστώσα Οντότητα.

δ. Ο όρος «Παρένθετη Μητρική Οντότητα» σημαίνει Συνιστώσα Οντότητα του Ομίλου ΠΕ, στην οποία έχει ανατεθεί από τον εν λόγω Όμιλο ΠΕ, ως μοναδική αντικαταστάτρια της Τελικής Μητρικής Οντότητας, να υποβάλλει την Έκθεση ανά Χώρα στην περιοχή Δικαιοδοσίας της φορολογικής κατοικίας αυτής της Συνιστώσας Οντότητας, εκ μέρους του εν λόγω Ομίλου ΠΕ, όταν ισχύουν μία ή περισσότερες από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου τρίτου.

ε. Ο όρος «Φορολογικό Έτος» σημαίνει την ετήσια λογιστική περίοδο, για την οποία η Τελική Μητρική Οντότητα του Ομίλου ΠΕ συντάσσει τις οικονομικές καταστάσεις της.

στ. Ο όρος «Φορολογικό Έτος Υποβολής Εκθέσεων» σημαίνει εκείνο το Φορολογικό Έτος, του οποίου τα οικονομικά και επιχειρησιακά αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται στην Έκθεση ανά Χώρα, που αναφέρεται στο άρθρο πέμπτο.

ζ. Ο όρος «Ειδική Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών» σημαίνει συμφωνία μεταξύ εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων Δικαιοδοσιών, οι οποίες είναι Συμβαλλόμενα Μέρη σε Διεθνή Συμφωνία, με την οποία απαιτείται η αυτόματη ανταλλαγή των Εκθέσεων ανά Χώρα μεταξύ των Δικαιοδοσιών των Συμβαλλόμενων Μερών.

η. Ο όρος «Διεθνής συμφωνία» σημαίνει την Πολυμερή Σύμβαση σχετικά με την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Φορολογικά Θέματα, οποιαδήποτε διμερή ή πολυμερή φορολογική σύμβαση ή οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, στην οποία είναι Συμβαλλόμενο Μέρος η Δικαιοδοσία και με τους όρους της παρέχει κατά νόμο εξουσία για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των διάφορων Δικαιοδοσιών, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής αυτών των πληροφοριών.

θ. Ο όρος «Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις» σημαίνει τις οικονομικές καταστάσεις ενός Ομίλου ΠΕ, στις οποίες τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, τα έσοδα, τα έξοδα και οι ταμειακές ροές της Τελικής Μητρικής Οντότητας και των Συνιστωσών Οντοτήτων εμφανίζονται ως εάν να επρόκειτο για ενιαία οικονομική οντότητα.

ι. Ο όρος «Συστημική Αδυναμία» όσον αφορά σε Δικαιοδοσία σημαίνει είτε ότι μια Δικαιοδοσία διαθέτει εν ισχύ Ειδική Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών με την Ελλάδα, αλλά έχει αναστείλει την αυτόματη ανταλλαγή (για λόγους άλλους από αυτούς που προβλέπονται σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω Συμφωνίας) ή ότι μια Δικαιοδοσία κατ’ εξακολούθηση παρέλειψε άλλως να παράσχει αυτόματα στην Ελλάδα τις Εκθέσεις ανά Χώρα που βρίσκονται στην κατοχή της για Ομίλους ΠΕ που έχουν Συνιστώσες Οντότητες στην Ελλάδα.

ια. Ο όρος «Αρμόδια Αρχή της Ελλάδας», που ενεργεί ως ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της ΠΣΑΑ, σημαίνει την Αρμόδια Αρχή της παρ. 1 των άρθρων 4 και 5 του ν. 4170/2013 (Α΄163), μέχρι την έκδοση της κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4153/2013 (Α΄ 116) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
send