logo-print

Άρθρο 102 - Νόμος 4497/2017 - Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και των Κ.Ε.Υ.Δ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

13/11/2017

Υπό κωδικοποίηση
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Το άρθρο 81 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αποτελείται από το Γραφείο Ειδικού Τομεακού Γραμματέα, την Κεντρική Υπηρεσία, η οποία περιλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αυτοτελή Τμήματα, καθώς και Περιφερειακές Υπηρεσίες.

2. Τα αυτοτελή τμήματα, υπαγόμενα απευθείας στον Ειδικό Τομεακό Γραμματέα, είναι τα ακόλουθα:

α) Τμήμα Επικοινωνίας, Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

β) Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου-Εσωτερικών Υποθέσεων.

3. Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περιλαμβάνει τις εξής Διευθύνσεις:

α) Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού, η οποία αποτελείται από τα κάτωθι Τμήματα:

αα) Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης.

ββ) Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης.

γγ) Τμήμα Πληροφορικής.

β) Διεύθυνση Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, η οποία αποτελείται από τα κάτωθι Τμήματα:

αα) Τμήμα Τηλεφωνικής Υποστήριξης.

ββ) Τμήμα Επιχειρησιακής Υποστήριξης Εφαρμογών.

γγ) Τμήμα Παρακολούθησης-Υποστήριξης Κ.Ε.Υ.Δ..

γ) Διεύθυνση Σχεδιασμού και Υποστήριξης, η οποία αποτελείται από τα κάτωθι Τμήματα:

αα) Τμήμα Στρατηγικής και Συντονισμού.

ββ) Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης και Συμβουλών.

γγ) Τμήμα Νομικής Υποστήριξης και Συμβουλών.

4. Ως περιφερειακές υπηρεσίες, σε επίπεδο τμήματος, υπαγόμενες στη Διεύθυνση Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών ορίζονται τριάντα (30) Κέντρα Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ.).».

2. Το άρθρο 83 του ν. 4389/2016 (Α΄94) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 83

Διεύθυνση Σχεδιασμού και Υποστήριξης

1. Επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Υποστήριξης είναι η εκπόνηση και παρακολούθηση Εθνικής Στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και η παροχή ουσιαστικής πληροφόρησης νομικής και οικονομικής φύσεως στους δανειολήπτες.

2. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Υποστήριξης είναι οι ακόλουθες:

α. Τμήμα Στρατηγικής και Συντονισμού: 

αα. Η συγκέντρωση και επεξεργασία όλων των διαθέσιμων πληροφοριών και κάθε πρόσφορου στοιχείου, που αφορούν σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της υπερχρέωσης.

ββ. Η δημιουργία βάσης στατιστικών δεδομένων και πληροφοριών, η οποία αξιοποιείται για το σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

γγ. Η διεξαγωγή μελετών και ερευνών για θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της υπερχρέωσης.

δδ. Η ανάπτυξη καινοτομικών εργαλείων ή υπηρεσιών για την πρόληψη ή την καταπολέμηση της υπερχρέωσης.

εε. Η προετοιμασία του επικαιροποιημένου κειμένου της Εθνικής Στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς και των τριμηνιαίων αναφορών και της ετήσιας έκθεσης κατά την περίπτωση ιστ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 79.

στστ. Ο συντονισμός του έργου των κρατικών φορέων και υπηρεσιών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, συνδράμοντας στον διυπουργικό συντονισμό και την έγκαιρη υλοποίηση των δράσεων.

ζζ. Η γραμματειακή υποστήριξη και τεχνική εξυπηρέτηση του ΚΥ.Σ.Δ.Ι.Χ. και της Συντονιστικής Επιτροπής.

ηη. Η διοικητική υποστήριξη της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 του άρθρου 96 συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος.

β. Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης και Συμβουλών: 

Η παροχή οικονομικών συμβουλών στις μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

γ. Τμήμα Νομικής Υποστήριξης και Συμβουλών: 

Η παροχή συμβουλευτικής νομικής υποστήριξης στις υπόλοιπες μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας, καθώς και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες.».

3. Το άρθρο 84 του ν. 4389/2016 (Α΄94) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 84

Διεύθυνση Διοικητικής και ΟικονομικήςΥποστήριξης

1. Επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης είναι ο σχεδιασμός και η υποστήριξη εφαρμογής των οικονομικών, διαχειριστικών και διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, καθώς και για την ηλεκτρονική και τεχνολογική της υποστήριξη, ενώ συμμετέχει στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης δραστηριότητας που υποβάλλει η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. στο ΚΥ.Σ.Δ.Ι.Χ., κατά τα προβλεπόμενα στην περίπτωση ι΄ του άρθρου 79.

2. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης ΔιοικητικούΟικονομικού είναι οι ακόλουθες:

α. Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης:

αα. Την οργάνωση και τήρηση του Γενικού Πρωτοκόλλου και του Αρχείου πρωτοτύπων και εξερχομένων εγγράφων, καθώς και τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας.

ββ. Την αρχειοθέτηση, ταξινόμηση και λειτουργία, κατά τον πλέον αποδοτικό τρόπο, του Γενικού Αρχείου της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., την ηλεκτρονική ή με άλλο τρόπο καταγραφή, καθώς και την εκκαθάρισή του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

γγ. Τη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας και τη λειτουργία των λοιπών μέσων επικοινωνίας των οργανικών μονάδων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

δδ. Τη βεβαίωση της ακρίβειας αντιγράφων, φωτοαντιγράφων, εγγράφων και δικαιολογητικών, καθώς και τη βεβαίωση του γνησίου υπογραφής.

εε. Την επισκευή, ανακύκλωση, εκποίηση ή καταστροφή υλικού και εξοπλισμού, κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

στστ. Την εφαρμογή των προβλεπομένων στο ν. 3850/ 2010 (Α΄ 84) μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. σε συνεργασία με τα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού και Πληροφορικής, Τεχνολογικών Εφαρμογών και Τηλεπικοινωνιών.

ζζ. Την οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης με εκδόσεις, ελληνικές και ξενόγλωσσες, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, σχετικές με την εφαρμογή της νομοθεσίας του Ιδιωτικού Χρέους και τα αντικείμενα εργασιών των επιμέρους οργανικών μονάδων, ομάδων εργασίας, επιτροπών της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., καθώς και με οποιοδήποτε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, που υποβοηθά το έργο της.

ηη. Την παρακολούθηση της κάλυψης των οργανικών θέσεων και τη σύνταξη εισηγήσεων για το πρόγραμμα αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. σε συνεργασία με τις επιμέρους υπηρεσιακές μονάδες αυτής. Τη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών για τη στελέχωση των οργανικών μονάδων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και γενικά το χειρισμό των θεμάτων που αφορούν προσλήψεις, αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού.

θθ. Το χειρισμό των θεμάτων της υπηρεσιακής κατάστασης και εξέλιξης των εργαζομένων στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., με κάθε σχέση εργασίας, όπως η ένταξη και κατάταξη σε βαθμούς και κλιμάκια, οι τοποθετήσεις, μετακινήσεις, προαγωγές, αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού.

ιι. Την τήρηση του προσωπικού μητρώου και των ατομικών φακέλων των εργαζομένων στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., τη συνεχή ενημέρωση και επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών και την ενημέρωση των συναρμοδίων υπηρεσιών της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για την τακτοποίηση θεμάτων που αφορούν την εργασία και τη μισθοδοσία κάθε εργαζομένου. 

ιαια. Κάθε θέμα που αφορά το διορισμό και την υπηρεσιακή κατάσταση του Ειδικού Γραμματέα κατά τη θητεία του στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.. 

ιβιβ. Τη μέριμνα για την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων του προσωπικού της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

ιγιγ. Τη μέριμνα για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας των εργαζομένων στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.. 

ιδιδ. Το χειρισμό των θεμάτων που αφορούν τη χορήγηση των κάθε φύσης αδειών των εργαζομένων στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις αποφάσεις των κατά περίπτωση αρμόδιων οργάνων και την έκδοση των σχετικών πράξεων. 

ιειε. Την κατάρτιση και διαχείριση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργαζομένων στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες οργανικές μονάδες και φορείς. 

ιστιστ. Τη μέριμνα για τη συγκρότηση των απαιτούμενων εκ της νομοθεσίας επιτροπών.

β. Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης:

αα. Τη σύνταξη, υποβολή προς έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού στη Γ.Δ.Ο.Υ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ββ. Τη σύνταξη και αποστολή στη Γ.Δ.Ο.Υ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης της ετήσιας στοχοθεσίας δαπανών, καθώς και τις τριμηνιαίες ενημερώσεις σε περιπτώσεις αποκλίσεων.

γγ. Τη σύνταξη και αποστολή αιτημάτων δεσμεύσεων στη Γ.Δ.Ο.Υ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, συνοδευόμενα με αναλυτικά ενημερωτικά σημειώματα στο διατάκτη.

δδ. Την τήρηση του Αρχείου προμηθευτών αγαθών και υπηρεσιών.

εε. Τη διατύπωση γνώμης για την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων που αφορούν οικονομικά θέματα του προσωπικού της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

στστ. Τη σύνταξη των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για αμοιβές ειδικών και εμπειρογνωμόνων.

ζζ. Τη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη μετακίνηση των εργαζομένων στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για εκτέλεση υπηρεσίας ή παρακολούθηση σεμιναρίων ή και συνεδρίων, κατόπιν έγκρισης της Υπηρεσίας, και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

ηη. Την κατάρτιση, παρακολούθηση και εκτέλεση του προγράμματος προμηθειών και των συμβάσεων αυτών.

θθ. Τη διενέργεια προμηθειών αγαθών, παροχής υπηρεσιών και μελετών της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και αποστολή στη Γ.Δ.Ο.Υ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης των φακέλων των υποθέσεων προς εκκαθάριση και πληρωμή.

ιι. Την παραλαβή, τον έλεγχο και την καταγραφή των υλικών που προμηθεύεται η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., καθώς και την ελεγχόμενη διάθεσή τους. 

ιαια. Τη λειτουργία αποθήκης αναλώσιμων και μη υλικών, την παρακολούθηση των αποθεμάτων και τη μέριμνα για την έγκαιρη διενέργεια των προμηθειών. 

ιβιβ. Την καταγραφή, σήμανση και διασφάλιση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. σε συνεργασία με τα Τμήματα Οικονομικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής Υποστήριξης και Τηλεπικοινωνιών. 

ιγιγ. Κάθε άλλο θέμα που αφορά την οικονομική διαχείριση της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

γ. Τμήμα Πληροφορικής, Τεχνολογικών Εφαρμογών:

αα. Τη μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής και του τηλεφωνικού κέντρου της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. σε σχέση με τον εξοπλισμό, το λειτουργικό σύστημα, τα συστήματα διαχείρισης των βάσεων δεδομένων και τα δίκτυα σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

ββ. Την ανάπτυξη, επιμέλεια και συντήρηση του ιστότοπου (website) και της ενδοδικτυακής πύλης (intranet) της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

γγ. Την επίβλεψη και τον έλεγχο των λογισμικών εφαρμογών που εκπονούνται από τρίτους, για λογαριασμό της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., αναφορικά με την ηλεκτρονική υποστήριξη των υπαλλήλων και των Κέντρων ΕξυπηρέτησηςΥποστήρι Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) και των Γραφείων Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ).

δδ. Την υποστήριξη και ενημέρωση των χρηστών των πληροφοριακών συστημάτων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.. και την εκπαίδευσή τους σε θέματα χειρισμού και αξιοποίησης των συστημάτων αυτών.

εε. Την αρχειοθέτηση και τήρηση των αρχείων προγραμμάτων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.. 

στστ. Τη βελτίωση των διαδικασιών ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών με από κοινού επιμέλεια με την Γ.Γ.Π.Σ..

ζζ. Τη μέριμνα για την ένταξη της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., σε αναπτυξιακά, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διοικητικής μεταρρύθμισης, ψηφιακής σύγκλισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τις εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιες οργανικές μονάδες της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., καθώς και την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

ηη. Το σχεδιασμό λογισμικών εφαρμογών σύμφωνα με τις ανάγκες των υπηρεσιακών μονάδων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., καθώς και τις αναγκαίες επεκτάσεις και βελτιώσεις των πληροφοριακών συστημάτων.

θθ. Τη διερεύνηση και υποβολή προτάσεων, σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσιακές μονάδες για θέματα πληροφοριακών συστημάτων, την παρακολούθηση της εφαρμογής τους, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους και την εισήγηση για τις αναγκαίες τροποποιήσεις και προσαρμογές.

ιι. Τη διερεύνηση και σύνταξη εισηγήσεων για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών που αφορούν στη χρήση, την επέκταση, τη βελτίωση των Πληροφοριακών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, καθώς και των Συστημάτων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικού Ελέγχου της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και την παρακολούθηση των σχετικών διαδικασιών.».

4. Το άρθρο 85 του ν. 4389/2016 (Α΄94) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 85

Διεύθυνση Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών

1. Επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Ενημέρωσης Δανειοληπτών είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο συντονισμός και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των περιφερειακών υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο συντονισμός για τη συγκέντρωση και τη διάχυση του πληροφοριακού υλικού για το προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών και των δανειοληπτών, καθώς και η εξασφάλιση της εύρυθμης επιχειρησιακής λειτουργίας των Πληροφοριακών Συστημάτων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

2. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης ΕνημέρωσηςΥποστήριξης Δανειοληπτών είναι οι ακόλουθες:

α. Τμήμα Τηλεφωνικής Υποστήριξης:Η ευθύνη λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου για:

αα. Την καθοδήγηση του προσωπικού των περιφερειακών υπηρεσιών (ΚΕΥΔ και ΓΕΥΔ) και των δανειοληπτών για την επίλυση πολύπλοκων και εξειδικευμένων ζητημάτων και των εν γένει ενδιαφερομένων για λήψη δανείου σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας.

ββ. Την καθοδήγηση των πολιτών για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων/αιτημάτων στα πληροφοριακά συστήματα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

β. Τμήμα Επιχειρησιακής Υποστήριξης Εφαρμογών:

αα. Η ευθύνη διαχείρισης του Μητρώου Συντονιστών για την υποστήριξη του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

ββ. Η ευθύνη παρακολούθησης της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. όπως Π.Σ. εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, Π.Σ. επιδότησης στεγαστικού δανείου από το δημόσιο, Π.Σ. των περιφερειακών υπηρεσιών (ΚΕΥΔ και ΓΕΥΔ) κ.λπ..

γγ. Η παραγωγή στατιστικών αναφορών για την ενημέρωση του Ειδικού Γραμματέα και για τον εντοπισμό προβλημάτων στη λειτουργία των Πληροφοριακών Συστημάτων.

δδ. Η εκπόνηση πληροφοριακού υλικού, προκειμένου αυτό να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της περίπτωσης ιε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 79.

εε. Η εκπόνηση έντυπου πληροφοριακού υλικού, το οποίο θα παρέχει συνοπτικά τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ανωτέρω ιστοσελίδα και θα διανέμεται, ιδίως μέσω των Κέντρων Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών και των υποκαταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

γ. Τμήμα Παρακολούθησης-Υποστήριξης ΚΕΥΔ:

αα. Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η επίβλεψη και ο συντονισμός των διαδικασιών για τη σύσταση των περιφερειακών Υπηρεσιών του άρθρου 92.

ββ. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώνουν τις περιφερειακές υπηρεσίες.

γγ. Η διαχείριση και παρακολούθηση της λειτουργίας και εν γένει υποστήριξης των περιφερειακών υπηρεσιών.

δδ. Η ενημέρωση του Γραμματέα για προβλήματα που παρατηρούνται αναφορικά με την αποδοτική λειτουργία των ΚΕΥΔ.

εε. Η κατάρτιση προτάσεων προς τον Γραμματέα για την αποδοτικότερη λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών ή για διεύρυνση των παρεχόμενων από αυτά υπηρεσιών.».

5. Τα άρθρα 86 και 87 του ν. 4389/2016 (Α΄94) καταργούνται.

6. Η περίπτωση δ΄ του άρθρου 88 του ν. 4389/2016 (Α΄94) αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) Η επιμέλεια του περιεχομένου της ιστοσελίδας κατά την περίπτωση ιε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 79.».

7. Το άρθρο 89 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 89

Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων 

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι οι ακόλουθες:

α. Η διενέργεια ελέγχων στις μονάδες, όπου υπάρχουν περιθώρια κινδύνου κατάχρησης της ορθής διαχείρισης και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων ή παραβίασης των αρχών της χρηστής διοίκησης.

β. Η διενέργεια ελέγχων για την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας από τους υπαλλήλους της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

γ. Η εξέταση παραπόνων για τη συμπεριφορά υπαλλήλων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

δ. Η ενημέρωση, η καθοδήγηση και η συμμόρφωση των υπηρεσιών της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για την ορθή εφαρμογή και τήρηση του πλαισίου και της πολιτικής ασφαλείας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και του Υπουργείου Οικονομικών που εφαρμόζονται στις συνεργασίες, διαδικασίες και λειτουργίες της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

ε. Ο καθορισμός των κανόνων ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και τα οποία αφορούν στα δεδομένα και στο λογισμικό των εφαρμογών, καθώς και η μέριμνα για την πιστή τήρησή τους από όλες τις υπηρεσίες αυτής που τα χρησιμοποιούν.

στ. Η μέριμνα για:

αα. Την προαγωγή της ευαισθητοποίησης, την ενημέρωση των στελεχών και της Διοίκησης σε θέματα ασφαλείας των εφαρμογών, την περιγραφή των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, καθώς και για την επεξεργασία και τη διάθεση των δεδομένων (έντυπων ή μηχανογραφικών) αρμοδιότητας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα και η εμπιστευτικότητα.

ββ. Την αρχική και την περιοδική εκπαίδευση, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., υπαλλήλων αυτής σχετικά με την επεξεργασία και την ασφάλεια των δεδομένων, καθώς και για την παροχή επαρκούς και κατάλληλης εκπαίδευσής τους σχετικά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε θέματα ασφαλείας, τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό και τις κυρώσεις, σε περιπτώσεις μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησης αυτού.

ζ. Η λήψη των απαιτούμενων διοικητικών και τεχνικών μέτρων για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση, σύμφωνα με τους κανόνες του Πλαισίου Ασφαλείας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και του Υπουργείου Οικονομικών.

η. Η μέριμνα:

αα. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για την περιοδική ανασκόπηση των αρχείων καταγραφής που προκύπτουν από το λογισμικό των εφαρμογών και των αρχείων προσβάσεων χρηστών εφαρμογών.

ββ. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., για την ορθή απόδοση ρόλων και δικαιωμάτων σε εφαρμογές ή σε αντικείμενα της βάσης δεδομένων αποκλειστικής διαχείρισης της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.. και η περιοδική ανασκόπησή τους.

γγ. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων ασφαλείας σε υφιστάμενο και νέο λογισμικό της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ..

θ. Η μέριμνα για:

αα. Τη διασφάλιση του απορρήτου της επικοινωνίας με τους συναλλασσομένους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας που επιβάλλει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

ββ. Τη χορήγηση σχετικών πληροφοριών και δεδομένων από το Τμήμα Ασφάλειας του Υπουργείου Οικονομικών είτε στα πλαίσια διερεύνησης περιστατικών παραβίασης κανόνων ασφαλείας είτε στα πλαίσια τακτικού ή έκτακτου ελέγχου τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

γγ. Την έγκριση αιτημάτων για εξ αποστάσεως, εκτός χώρου εργασίας, πρόσβαση και την προώθησή τους αρμοδίως.».

8. Η παρ. 1 του άρθρου 90 του ν. 4389/2016 (Α΄94) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Στην Κεντρική Υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνιστώνται εκατόν δεκαπέντε (115) θέσεις, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

α. Δύο (2) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού ειδικότητας νομικών.

β. Πενήντα οκτώ (58) θέσεις κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), εκ των οποίων:

αα. πενήντα δύο (52) θέσεις του κλάδου ΠΕ διοικητικού – οικονομικού,

ββ. τρεις (3) θέσεις του κλάδου ΠΕ μηχανικών,

γγ. τρεις (3) θέσεις του κλάδου ΠΕ πληροφορικής.

γ. Τριάντα δύο (32) θέσεις κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), εκ των οποίων:

αα. τριάντα (30) θέσεις του κλάδου ΤΕ διοικητικού - λογιστικού,

ββ. δύο (2) θέσεις του κλάδου ΤΕ πληροφορικής.

δ. Δώδεκα (12) θέσεις κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), εκ των οποίων:

αα. εννέα (9) θέσεις του κλάδου ΔΕ διοικητικών γραμματέων,

ββ. μία (1) θέση του κλάδου ΔΕ πληροφορικής,

γγ δύο (2) θέσεις του κλάδου ΔΕ οδηγών.

ε. Δύο (2) θέσεις κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) επιμελητών.

στ. Οκτώ (8) θέσεις νομικών συνεργατών με σχέση έμμισθης εντολής.

ζ. Μία (1) θέση γενικού διευθυντή.».

9. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 90 ν. 4389/2016 (Α΄94) προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Από τη σειρά αξιολόγησης των νομικών συνεργατών που θα προκύψει κατόπιν της ατομικής συνέντευξης σύμφωνα με τη διαδικασία της περίπτωσης ζ΄ της παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) δύνανται όπως διοριστούν επιλαχόντες νομικοί συνεργάτες, μετά την τυχόν μη αποδοχή διορισμού υποψηφίων που έχουν καταλάβει τις, ισάριθμες με τους διορισθέντες, θέσεις στη σειρά αξιολόγησης.».

10. Το άρθρο 93 του ν. 4389/2016 (Α΄94) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι αρμοδιότητες των Κ.Ε.Υ.Δ. είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη φυσικών και νομικών προσώπων (νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), με την παροχή οικονομικών και νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ζητήματα σύναψης δανείων, διαχείρισης ενήμερων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι πιστωτικών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και εταιριών τουν. 4354/2015, καθώς και εν γένει για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

2. Προς τούτο τα Κ.Ε.Υ.Δ. παρέχουν στους ενδιαφερόμενους πολίτες τις κατωτέρω υπηρεσίες:

α. Ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο και τους γενικούς όρους των δανειακών συμβάσεων και των συμφωνιών ρύθμισης οφειλών σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη.

β. Διάθεση τυποποιημένων υποδειγμάτων του ν. 3869/2010, του ν. 4307/2014, του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, του ν. 4224/2013, καθώς και άλλων συναφών εντύπων, και παροχή συνδρομής ως προς τη συμπλήρωσή τους.

γ. Συνδρομή σε υποψήφιους δανειολήπτες ή σε οφειλέτες για την κατανόηση των προταθέντων προς αυτούς όρων δανειακών συμβάσεων ή συμφωνιών ρύθμισης οφειλών λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις ιδιαίτερες ατομικές τους ιδιότητες.

δ. Παροχή συνδρομής προς ενδιαφερόμενους δανειολήπτες αναφορικά με την κατάρτιση οικογενειακών, ατομικών ή και επιχειρηματικών προϋπολογισμών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό ιδίως την τήρηση ρυθμίσεων αποπληρωμής οφειλών.

ε. Ενημέρωση για τις παρεχόμενες δυνατότητες διαμεσολάβησης και εξωδικαστικής εναλλακτικής επίλυσης διαφορών για τη ρύθμιση οφειλών και τυχόν παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες νομικής και οικονομικής συμβουλευτικής σύμφωνα με την παράγραφο 93 Α του παρόντος.

στ. Παραλαβή των καταγγελιών της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3869/2010, και διαβίβασή τους στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ή και άλλων καταγγελιών, αναφορών ως προς τις πρακτικές πιστωτικών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων ή άλλων φορέων έναντι των δανειοληπτών και διαβίβασή τους στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στον Συνήγορο του Καταναλωτή ή σε κάθε άλλη αρμόδια εποπτική αρχή, υπηρεσία.

3. Τα Κ.Ε.Υ.Δ. υποστηρίζονται στο έργο τους από τα Τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας.

4. Ο Γραμματέας εκδίδει οδηγίες προς τα Κ.Ε.Υ.Δ. για τον ειδικότερο τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων.».

11. Μετά το άρθρο 93 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) προστίθεται άρθρο 93Α ως εξής:

«Άρθρο 93Α

Εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες

1. Εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται σε εξωδικαστικές εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών με σκοπό τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων, όπως ο κατά το ν. 3869/2010 προδικαστικός συμβιβασμός ή η προβλεπόμενη διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών του ν. 4224/2013 προς δικαιούχους οφειλέτες πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, εταιριών του ν. 4354/2015, φορολογικής διοίκησης και φορέων κοινωνικής ασφάλισης από ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους και οικονομολόγους, κατά τους όρους του παρόντος άρθρου.

2. Οι εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες της προηγούμενης παραγράφου παρέχονται σε χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς με νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα (2/3)των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

3. Πάροχοι των συμβουλευτικών υπηρεσιών της παραγράφου 1 είναι, ως προς τις νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, δικηγόροι, μέλη δικηγορικών συλλόγων της χώρας, και ως προς τις οικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, λογιστές Α΄ και Β΄ τάξης.

4. Αρμόδια αρχή για την εξέταση της αίτησης παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Οι πάροχοι της παραγράφου 3 από την υποβολή σχετικής αίτησης ορίζονται μέσα σε τρείς (3) εργάσιμες ημέρες σε συγκεκριμένη υπόθεση με πράξη του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από το «Ειδικό Μητρώο Παροχών Εξειδικευμένων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» που τηρείται για το σκοπό αυτόν στην Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και καταρτίζεται ανά κατηγορία συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανά περιφερειακή ενότητα, μετά από έκδοση ετήσιας προσκλήσεως του Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. και στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα Διαύγεια). Δεν επιτρέπεται οι πάροχοι της παραγράφου 3 να χρεωθούν πάνω από μία αίτηση δικαιούχου, αν προηγουμένως δεν εξαντληθεί η δυνατότητα διορισμού των υπολοίπων εγγεγραμμένων του ανωτέρω μητρώου. Όσοι δε, πάροχοι αρνηθούν να αναλάβουν ή εγκαταλείψουν το έργο τους χωρίς σπουδαίο λόγο διαγράφονται κατά την κρίση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από το τηρούμενο μητρώο.

5. Αρμόδιο όργανο για τη συλλογή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των δικαιούχων, καθώς και για την εκκαθάριση των σχετικών δαπανών είναι το Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η δαπάνη για την κάλυψη της αποζημίωσης των παρόχων της παραγράφου 3 βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στον οποίον και εγγράφεται προς τούτο κατ’ έτος ειδική πίστωση.

6. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ύστερα από εισήγηση του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ορίζονται η διαδικασία υποβολής της αίτησης, τα σχετικά δικαιολογητικά, οι ειδικότεροι όροι διορισμού των παρόχων, συμπεριλαμβανομένης της παύσης ή ανάκλησης των δικηγόρων και των οικονομολόγων, το περιεχόμενο της εξειδικευμένης συμβουλευτικής υπηρεσίας και το ύψος του ποσού της αποζημίωσης των παρόχων ανάλογα με τη διαδικασία για την οποία παρέχεται η υπηρεσία ή με άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποθέσεων, το πλαίσιο και η διαδικασία εκκαθάρισης και είσπραξης της αποζημίωσης των διοριζόμενων παρόχων, η κατάρτιση και λειτουργία του «Ειδικού Μητρώου Παροχών Εξειδικευμένων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών» και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση μπορεί να καθορίζεται ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης και ελέγχου για τη συνδρομή στην παροχή εξειδικευμένης νομικής και οικονομικής συμβουλευτικής σύμφωνα με το παρόν άρθρο.».

12. Η παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 4389/2016 (Α΄94) τροποποιείται ως εξής:

«3. Οι θέσεις που δεν καλύπτονται με μετατάξεις, μεταφορές και αποσπάσεις της παραγράφου 2, καταλαμβάνονται από εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ειδικότερα από πτυχιούχους νομικών ή οικονομικών επιστημών. Η άσκηση καθηκόντων εξειδικευμένου εξωτερικού συμβούλου είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος και συνεπάγεται αναστολή της άσκησής του.».

13. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 95 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια για τη διαχείριση και τις αναμορφώσεις των πιστώσεων του προϋπολογισμού, την έκδοση αποφάσεων δέσμευσης του προϋπολογισμού, την εκκαθάριση και πληρωμή δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (άρθρο 14 του π.δ. 116/2014).»

14. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου. 97 του ν. 4389/2016 (Α΄94) αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Με απόφασή του ΚΥ.Σ.Δ.Ι.Χ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να συνιστώνται, να μετακινούνται, να καταργούνται και να συγχωνεύονται Κ.Ε.Υ.Δ. ή και να ορίζεται η κατά τόπον αρμοδιότητά τους. Με όμοια απόφαση μπορούν να συνιστώνται σε επίπεδο γραφείου ως περιφερειακές υποστηρικτικές των Κ.Ε.Υ.Δ. υπηρεσιακές δομές με τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες του άρθρου 93 του παρόντος, τα Γραφεία Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών. Με την ανωτέρω απόφαση προβλέπονται οι θέσεις του προσωπικού των Γ.Ε.Υ.Δ., οι οποίες και κατανέμονται ανά Γ.Ε.Υ.Δ. με απόφαση του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Τα Γ.Ε.Υ.Δ. στεγάζονται αποκλειστικά σε δημόσια ή μισθωμένα από το Δημόσιο κτίρια και η πλήρωση των θέσεών τους γίνεται αποκλειστικά με μετατάξεις, μεταφορές ή αποσπάσεις προσωπικού, κατά τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 94. Οι παράγραφοι 2, 6 και 7 του άρθρου 90 και η παράγραφος 4 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για το προσωπικό των Γ.Ε.Υ.Δ..

4. Με απόφαση του Ειδικού Τομεακού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μπορεί να καθορίζονται οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και των Κ.Ε.Υ.Δ., εντός του πλαισίου του άρθρου 1 της από 29.12.1980 πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α΄ 299), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1157/1981 (Α΄126) και ισχύει, καθώς και τις ημέρες και τις ώρες εισόδου του κοινού στα Κ.Ε.Υ.Δ..».

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

send