logo-print

Οδηγίες σχετικά με τη διενέργεια των συνεντεύξεων πολιτογράφησης (Εγκύκλιος)

12/12/2017

12/12/2017

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Με νέα εγκύκλιό της η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με ζητήματα τα οποία παρατηρήθηκαν από την μέχρι τώρα εξέταση των φακέλων πολιτογράφησης.

Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι με βάση την εμπειρία των επιτροπών κάποιες ερωτήσεις έχουν κριθεί, και ορθώς, ως σημαντικές και άκρως ενδεικτικές για την ένταξη των αιτούντων, τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια εναλλαγή, σε τμήμα των ερωτήσεων.

Για παράδειγμα, ενώ ερωτήσεις όπως «πότε έγινε η Ελληνική Επανάσταση/πότε έγινε ανεξάρτητο κράτος η Ελλάδα», «ποιος είναι ο πρωθυπουργός», «ποιος είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είναι αναμφισβήτητα ορθές και ενδεχομένως η κάθε επιτροπή κρίνει ότι είναι αναγκαίο αυτές να ερωτώνται σταθερά, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες ερωτήσεις, ειδικά στο Γ΄ πεδίο, θα πρέπει να είναι ίδιες κάθε φορά.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ερωτήσεις των επιτροπών δεν στοχεύουν στην ουσιαστική γνώση του αιτούντος. Ειδικότερα, ενώ αριθμοί και ημερομηνίες με ιδιαίτερη σημασία, ακόμη και συμβολική, είναι αποδεκτό και θεμιτό να ερωτώνται (π.χ. [ερωτήσεις με απάντηση] «300 βουλευτές», «28 Οκτωβρίου 1940»), άλλες δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία (ιστορική, συμβολική, αξιακή).

Για παράδειγμα, δεν είναι ουδόλως σημαντική ως κριτήριο πολιτικής ένταξης η ερώτηση «πόσα άρθρα έχει το Σύνταγμα» (αντίθετα με την αμερικανική περίπτωση όπου ο αριθμός των τροπολογιών έχει σημαντικό πολιτειακό και αξιακό συμβολισμό) ή ακόμη και το πόσα κόμματα υπάρχουν στην ελληνική βουλή (σε αντίθεση με το ποια είναι αυτά).

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11