logo-print

Άρθρο 19 - Νόμος 4504/2017 - Τροποποιήσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/11/2017

Υπό κωδικοποίηση
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η παρ. 1 του άρθρου 63 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Διαγράφονται από το οικείο μητρώο:α. όσοι δεν συγκεντρώνουν ή μετά την απογραφή έχουν απολέσει τα κατά τις οικείες διατάξεις προσόντα εγγραφής, αναδρομικώς από την ημερομηνία κατά την οποία έπαψαν να συγκεντρώνουν ή απώλεσαν τα παραπάνω προσόντα,

β. όσοι ζητούν τη διαγραφή,

γ. όσοι απογράφηκαν για δεύτερη φορά από λάθος, στην περίπτωση δε αυτή η διαγραφή αφορά τη δεύτερη εγγραφή τους στο μητρώο.».

2. Η παρ. 4 του άρθρου 63 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που προστέθηκε με το άρθρο 35 του ν. 1085/ 1980 (Α΄ 255) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2575/1998 (Α΄ 23), αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Διαγράφονται αυτοδίκαια από τα οικεία μητρώα απογραφέντες ναυτικοί, εφόσον δεν πραγματοποίησαν τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες υπηρεσίας επί πλοίου εντός πενταετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή τους.».

3. Το άρθρο 208α του ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), με το οποίο κυρώθηκε ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, και το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν. 1711/1987 (Α΄ 109), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 208α

Εικονική ναυτολόγηση - Ναυτολόγηση συνταξιούχων

Ναυτικός που έχει απογραφεί και ναυτολογηθεί ή καταχωριστεί στις καταστάσεις πλοίου με ξένη σημαία ασφαλισμένου στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), αν δεν εργάζεται στο πλοίο, καθώς και συνταξιούχος του πρώην Ν.Α.Τ. ή άλλου ενταχθέντος στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, αν επαναλαμβάνει το ναυτικό επάγγελμα χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο πλοίαρχος που τον ναυτολόγησε ή υπέγραψε την κατάσταση του πληρώματος του συμβεβλημένου πλοίου, ο πλοιοκτήτης, ο κατά το καταστατικό της εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι αντιπρόσωποί τους που έχουν δηλωθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή στο Ν.Α.Τ., καθώς και ο υπάλληλος με την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα που έχει συνεργήσει. Το εν λόγω αδίκημα τιμωρείται μόνο εκ δόλου.».

4. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 19 του ν. 4150/ 2013 (Α΄ 102) αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταρτίζεται «Μητρώο Ενεργών Ναυτικών». Το Μητρώο περιλαμβάνει, ιδίως, τα στοιχεία των ναυτικών, τις ειδικότητες και τις ναυτολογήσεις.

2. Ενεργός θεωρείται ο ναυτικός που έχει τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες υπηρεσίας επί πλοίου εντός πενταετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή του.».

Πολιτειολογία
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ