logo-print

Άρθρο 46 - Νόμος 4504/2017 - Διαδικασία ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/11/2017

Υπό κωδικοποίηση
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

1. Με την έναρξη της συνεδρίασης, εμφανίζεται ενώπιον του Συμβουλίου ο εγκαλούμενος, κατόπιν εντολής του Προέδρου, και παρίσταται στη συνεδρίαση μέχρι το πέρας της διαδικασίας, έχοντας το δικαίωμα να παρίσταται με ή να εκπροσωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο. Σε περίπτωση μη εμφάνισης του εγκαλούμενου και, εφόσον η απουσία του είναι δικαιολογημένη, το Συμβούλιο μπορεί να αναβάλει την κρίση της υπόθεσης σε εύλογο χρόνο, όχι μεγαλύτερο των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, διαφορετικά η διαδικασία προχωρά κανονικά.

2. Ο εισηγητής, με εντολή του Προέδρου, διαβάζει την παραπεμπτική διαταγή, την απόφαση που εκδόθηκε επί αίτησης εξαίρεσης, καθώς και κάθε άλλο ουσιώδες έγγραφο της υπόθεσης. Ομοίως, ο Πρόεδρος μπορεί να παραγγείλει την ανάγνωση και άλλων εγγράφων, ύστερα από αίτηση του εγκαλούμενου ή των μελών του Συμβουλίου.

3. Ο Πρόεδρος, στη συνέχεια, καλεί τους μάρτυρες που έχουν νομίμως κλητευθεί, καθώς και εκείνους που προτείνει στη συνεδρίαση ο εγκαλούμενος.

4. Αν κάποιοι μάρτυρες απουσιάζουν, ο Πρόεδρος ελέγχει το νόμιμο της κλήτευσής τους και, εφόσον έχουν κληθεί νομίμως, συνεχίζει τη διαδικασία, εκτός αν πιθανολογείται ότι η μαρτυρία τους είναι ουσιώδης για την αξιολόγηση της υπόθεσης, οπότε αναβάλει τη συνεδρίαση σε εύλογο χρόνο, όχι μεγαλύτερο των δέκα (10) ημερών.

5. Το Συμβούλιο μπορεί, και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, να καλέσει και να εξετάσει κάθε πρόσωπο που κρίνεται αναγκαίο να καταθέσει.

6. Οι μάρτυρες εξετάζονται ενόρκως, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

7. Τους μάρτυρες εξετάζει ο Πρόεδρος, ύστερα από αυτόν τα μέλη του Συμβουλίου και τελευταίος απευθύνει ερωτήσεις ο εγκαλούμενος. Οι μάρτυρες μπορεί να εξετάζονται και κατ’ αντιπαράσταση.

8. Οι καταθέσεις των μαρτύρων καταχωρούνται περιληπτικά σε ιδιαίτερο πρακτικό που υπογράφεται αμέσως από τον μάρτυρα, τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα.

9. Τελευταίος εξετάζεται και απολογείται ο εγκαλούμενος.

10. Κατόπιν τούτων, ο Πρόεδρος ερωτά τα μέλη του Συμβουλίου αν έχουν να ζητήσουν κάποια διευκρίνιση από τους μάρτυρες ή τον εγκαλούμενο, και εφόσον αυτοί απαντήσουν αρνητικά, κηρύσσει το πέρας της συνεδρίασης και ο εγκαλούμενος και οι παρευρισκόμενοι μάρτυρες αποσύρονται.

Ανώνυμες Εταιρίες
Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση