logo-print

Άρθρο 106 - Νόμος 4504/2017 - Μετασχηματισμός του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων (Κ.Ε.Π.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/11/2017

Υπό κωδικοποίηση
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

1. Από 30.9.2018, και μόνο για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στους εξουσιοδοτημένους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργανισμούς (νηογνώμονες), σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 4113.297/01/2012 (Β΄ 334), καθώς και την απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου 4113.311/01/2013 (Β΄ 3049), παύει η έκδοση των προβλεπόμενων από την εθνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία πιστοποιητικών των ελληνικών πλοίων από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων (Κ.Ε.Π.), τις Λιμενικές Αρχές, καθώς και τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων, και από 30.9.2018, θα εκδίδονται από τους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς (νηογνώμονες) της παρούσας παραγράφου. Από τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται: α) o έλεγχος των ναυτιλιακών εταιρειών στον τομέα ασφαλούς διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) και του Κανονισμού αριθ. 336/2006/ΕΚ, όπως ισχύουν, και η έκδοση των σχετικών εγγράφων συμμόρφωσης, β) o έλεγχος των πλοίων στον τομέα ασφαλούς διαχείρισης στο πλαίσιο του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) και του Κανoνισμού 336/2006/ΕΚ, όπως ισχύουν, και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών ασφαλούς διαχείρισης, γ) η επιθεώρηση των πλοίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εθνική νομοθεσία, δ) ο έλεγχος των πλοίων, ο έλεγχος της αξιολόγησης και η έγκριση των σχεδίων ασφάλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ISPS και του Κανονισμού 725/ 2004/ΕΚ, όπως ισχύουν ή και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών. Τα ήδη εκδοθέντα και ευρισκόμενα σε ισχύ πιστοποιητικά εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης ή ετήσιας θεώρησής τους, αλλά όχι μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2018. Οι εξουσιοδοτημένοι από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργανισμοί (νηογνώμονες) του παρόντος άρθρου δύνανται να επανεκδίδουν για τα ελληνικά πλοία τα πιστοποιητικά που εμπίπτουν στο πεδίο εξουσιοδότησής τους, βάσει των σε ισχύ πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί από τον Κ.Ε.Π., τις Λιμενικές Αρχές και τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων μέχρι την ημερομηνία λήξης ή ετήσιας θεώρησής τους. Για την επανέκδοση των πιστοποιητικών, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, καταβάλλονται μόνο τα αναλογούντα παράβολα και τέλη.

2. Από 30.9.2018, ο Κ.Ε.Π., οι Λιμενικές Αρχές, καθώς και τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων δεν ασκούν καθήκοντα και αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στους εξουσιοδοτημένους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργανισμούς (νηογνώμονες), σύμφωνα με την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία και τις αντίστοιχες πρότυπες συμφωνίες, όπως εκάστοτε ισχύουν.

3. Ο Κ.Ε.Π. διατηρεί το δικαίωμα να διαπιστώνει κατά πόσον ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός εκπληρώνει πράγματι, κατά τρόπο ικανοποιητικό, τα καθήκοντα που προβλέπει η αντίστοιχη πρότυπη συμφωνία, σύμφωνα με τα αναλυτικά οριζόμενα σε αυτήν, καθώς και το άρθρο 25 του π.δ. 103/2014 (Α΄170). Εντός δυο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος, εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία καθορίζεται και ρυθμίζεται το ύψος των επιβαλλόμενων τελών για τις υπηρεσίες του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και η διαδικασία είσπραξης αυτών.

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send