logo-print

Άρθρο 137 - Νόμος 4504/2017 - Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./ Π.-Μ. Μακεδονίας και Δ.Σ.Ε.Ν./Σ.Π.Μ. Οινουσσών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/11/2017

Υπό κωδικοποίηση
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Ιδρύονται Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων και Μηχανικών Μακεδονίας (Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π.Μ. Μακεδονίας), με έδρα τη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, τα οποία αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σκοπός της λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π.Μ. Μακεδονίας είναι η κατάλληλη επιμόρφωση των υποψηφίων για την απόκτηση των Διπλωμάτων Πλοιάρχων και Μηχανικών Α΄ και Β΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού.

2. Ιδρύεται Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων (Δ.Σ.Ε.Ν./Σ.Π.Μ.), με έδρα τις Οινούσσες. Σκοπός λειτουργίας της Δ.Σ.Ε.Ν. του προηγούμενου εδαφίου είναι η παρεχόμενη εκπαίδευση να καταστήσει τους ναυτικούς ικανούς στην ορθή και γρήγορη χρήση των σωστικών και πυροσβεστικών μέσων των πλοίων, σε περίπτωση ανάγκης.

3. Η παρ. 2 του άρθρου 78 του π.δ. 103/2014 (Α’ 170), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4429/2016 (Α΄ 199), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Οι θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού και της Σχολής Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων, ανέρχονται συνολικά σε τριάντα δύο (32), στις ακόλουθες κατηγορίες: Διευθυντού Σπουδών τρεις (3) θέσεις, Καθηγητών - Εκπαιδευτών είκοσι τέσσερις (24) θέσεις, Βοηθών Καθηγητών - Εκπαιδευτών δύο (2) θέσεις και Καθηγητών αγγλικής γλώσσας τρεις (3) θέσεις.».

4. Η παρ. 6 του άρθρου 79 του π.δ. 103/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«6.Α. Τα προσόντα πρόσληψης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Πλοιάρχων, Μηχανικών και Ραδιοηλεκτρονικών/Ραδιοεπικοινωνιών ορίζονται ως κατωτέρω:

α) Καθηγητής - Εκπαιδευτής, ναυτικών μαθημάτων Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π.Μ.:

αα) Πτυχίο ή δίπλωμα ναυτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμο της αλλοδαπής.

ββ) Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας (Α.Ν.Ι.), ειδικότητας Πλοιάρχου ή Μηχανικού Α΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού σε ισχύ.

γγ) ααα) Τριετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία με ειδικότητα Πλοιάρχου Α΄ ή Β΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), από την οποία η μισή τουλάχιστον σε πλοία ολικής χωρητικότητας (ο.χ.) πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000)κ.ο.χ. ή τριετής διδακτική εμπειρία με την ειδικότητα του Πλοιάρχου A΄ Ε.Ν., όσον αφορά την ειδικότητα του Πλοιάρχου Ε.Ν..

βββ) Τριετής πραγματική θαλάσσια υπηρεσία με ειδικότητα Α΄ ή Β΄ Μηχανικού σε πλοία που κινούνται με μηχανές ισχύος πάνω από 750 ΚW/ή τριετής διδακτική εμπειρία με την ειδικότητα του Μηχανικού A΄ Ε.Ν., όσον αφορά την ειδικότητα της θέσης του Μηχανικού Ε.Ν..

δδ) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και αγγλικής ναυτικής ορολογίας.

β) Καθηγητής - Εκπαιδευτής, ναυτικών μαθημάτων Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./ΡΗΡΕ:

αα) Δίπλωμα ή Πτυχίο Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Ραδιοτηλεγραφητών ή ισότιμης σχολής.

ββ) Δίπλωμα Ραδιοτηλεγραφητή Α΄ Τάξης Ε.Ν..

γγ) Δίπλωμα Ραδιοηλεκτρονικού (REO) Β΄ Τάξης ή Πιστοποιητικό G.O..

δδ) Πενταετής τουλάχιστον θαλάσσια υπηρεσία με την ειδικότητα Αξιωματικού Ασυρμάτου.

εε) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και της αγγλικής ναυτικής και τεχνικής ορολογίας. 

Ελλείψει υποψηφίων με τα ανωτέρω προσόντα μπορεί να προσλαμβάνονται ως Καθηγητές - Εκπαιδευτές ναυτικών μαθημάτων Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./ΡΗΡΕ, υποψήφιοι με:

αα) Πτυχίο ή δίπλωμα ναυτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμο της αλλοδαπής.

ββ) Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας (Α.Ν.Ι.), ειδικότητας Πλοιάρχου Α΄ Τάξης Εμπορικού Ναυτικού ή Πλοιάρχου Β΄ Τάξης σε ισχύ.

γγ) Πιστοποιητικό G.O..

δδ) Εξαετή θαλάσσια υπηρεσία σε καθήκοντα αξιωματικού καταστρώματος από την οποία τουλάχιστον ένα (1) έτος σε καθήκοντα Πλοιάρχου Α΄ Τάξης Ε.Ν. ή Πλοιάρχου Β΄ Τάξης Ε.Ν..

εε) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και αγγλικής ναυτικής ορολογίας.

γ) Καθηγητής - Εκπαιδευτής, γενικών μαθημάτων Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π.Μ.:

αα) Πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι., ή ισότιμο και αντίστοιχο ιδρύματος του εξωτερικού.

ββ) Τετραετής επαγγελματική προϋπηρεσία, συναφής με την ειδικότητα της θέσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και τυχόν διδακτική προϋπηρεσία.

γγ) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.δ) Βοηθός Καθηγητή Εργαστηρίων Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./ΡΗΡΕ:

αα) Πτυχίο ή Δίπλωμα Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα) ή ισότιμο και αντίστοιχο ιδρύματος εξωτερικού, ειδικότητας Ηλεκτρονικού ή Ηλεκτρολόγου - Μηχανικού.

ββ) Συναφής προς την ειδικότητα επαγγελματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών (3) ετών στην οποία συμπεριλαμβάνεται και τυχόν διδακτική προϋπηρεσία.

γγ) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, ή

αα) δίπλωμα Ραδιοτηλεγραφητή Α΄ ή Β΄ τάξης Ε.Ν..

ββ) Εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά αποδεικνυόμενη με κατάλληλο πιστοποιητικό.

γγ) Τριετής θαλάσσια υπηρεσία σε καθήκοντα αξιωματικού ασυρμάτου.

δδ) Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας.

ε) Καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π.Μ.:

αα) Πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή ισότιμο και αντίστοιχο ιδρύματος του εξωτερικού, ειδικότητας αγγλικής γλώσσας.

ββ) Τριετής επαγγελματική προϋπηρεσία, συναφής με την ειδικότητα της θέσης ή τριετής διδακτική εμπειρία, συναφής με την ειδικότητα της θέσης.

γγ) Άριστη γνώση της αγγλικής ναυτικής ορολογίας.

Β. Ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται η γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς και της αγγλικής τεχνικής ή ναυτικής ορολογίας στο επίπεδο που απαιτείται ως προσόν πρόσληψης διαπιστώνεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην 2901.1/38121/2016/5.5.2016 (Β΄ 1361) απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γ. Προσόντα διορισμού του με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) εκπαιδευτικού προσωπικού των Σ.Σ.Π.Μ. ορίζονται τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του β.δ. 631/1972 (Α΄ 180), σε συνδυασμό με την 152091/7891/12.12.1975 (Β΄ 1482) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.».

5. Η παρ. 2 του άρθρου 3 του β.δ. 631/1972, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4429/2016, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για τη θέση Διευθυντού Σπουδών των Δ.Σ.Ε.Ν./ Σ.Π.Μ. Ασπροπύργου, Δ.Σ.Ε.Ν./Σ.Π.Μ. Μακεδονίας και Δ.Σ.Ε.Ν./Σ.Π.Μ. Οινουσσών απαιτούνται:

α) Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας (Α.Ν.Ι.), ειδικότητας Πλοιάρχου Α΄ Τάξης Εμπορικού Ναυτικού σε ισχύ.

β) Τριετής τουλάχιστον πραγματική θαλασσια υπηρεσία, μετά την κτήση του αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας Πλοιάρχου Α΄ Τάξης Εμπορικού Ναυτικού, σε καθήκοντα Πλοιάρχου Α΄ Τάξης Ε.Ν..

γ) Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και αγγλικής ναυτικής ορολογίας.

Σε περίπτωση έλλειψης Διευθυντού Δ.Σ.Ε.Ν./Σ.Π.Μ., δύναται να ανατίθενται τα καθήκοντα αυτά, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατόπιν γνώμης του Διοικητού, σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) εκπαιδευτικό εκ των υπηρετούντων στην οικεία εκπαιδευτική μονάδα, κάτοχο Αποδεικτικού Ναυτικής Ικανότητας (Α.Ν.Ι.) Πλοιάρχου Α΄ τάξεως Ε.Ν.. Εάν στην οικεία εκπαιδευτική μονάδα δεν υπηρετούν εκπαιδευτικοί με το ανωτέρω Α.Ν.Ι., τα καθήκοντα Διευθυντού Δ.Σ.Ε.Ν./Σ.Π.Μ. ανατίθενται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε μόνιμο ή Ι.Δ.Α.Χ. εκπαιδευτικό άλλης μονάδας δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που διαθέτει το απαιτούμενο Α.Ν.Ι..».

6. α) Ο Διευθυντής των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Πλοιάρχων, Μηχανικών και ΡΗ/ΡΕ ορίζεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της οικείας Σχολής, εκ του υπηρετούντος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής, για τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά. Η πρόταση περιλαμβάνει εκπαιδευτικό ή εκπαιδευτικούς ειδικότητας Πλοιάρχου για Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π., ειδικότητας Μηχανικού για Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Μ. και ειδικότητας Πλοιάρχου Α΄ Τάξης Ε.Ν. και, ελλείψει αυτού, Πλοιάρχου Β΄ Τάξης Ε.Ν. ή Ραδιοτηλεγραφητή κατόχου διπλώματος Ραδιοηλεκτρονικού (REO) Β΄ τάξης ή Πιστοποιητικού G.O. για Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./ΡΗΡΕ. 

Ο Βοηθός Διευθυντή είναι εκπαιδευτικός με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκ των υπηρετούντων στα Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Πλοιάρχων, Μηχανικών και ΡΗ/ΡΕ και ορίζεται, με απόφαση του Διοικητή, ύστερα από πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της οικείας Σχολής για ένα (1) εκπαιδευτικό έτος. Ο Διοικητής μπορεί είτε να αποκρούσει τη σχετική πρόταση με ειδική αιτιολογία και να απέχει από την έκδοσή της μία και μόνο φορά είτε να την αποδεχτεί και να προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης βάσει της πρότασης.

β) Αν στην οικεία εκπαιδευτική μονάδα Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./ΡΗΡΕ δεν υπηρετούν εκπαιδευτικοί με τις προαναφερόμενες ειδικότητες, τα καθήκοντα Διευθυντή Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./ΡΗΡΕ ανατίθενται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε μόνιμο ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκπαιδευτικό των ειδικοτήτων αυτών άλλης μονάδας δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.).

γ) Έως τη θέσπιση του πλαισίου για τη στελέχωση, διοίκηση, λειτουργία των Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π.Μ. Μακεδονίας, τα καθήκοντα Διευθυντή δύναται να ανατίθενται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε μόνιμο ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκπαιδευτικό άλλης μονάδας ναυτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κάτοχο:

αα) Αποδεικτικού Ναυτικής Ικανότητας (Α.Ν.Ι.) Πλοιάρχου Α΄ Τάξεως Ε.Ν., για το Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Πλοιάρχων.

ββ) Αποδεικτικού Ναυτικής Ικανότητας (Α.Ν.Ι.) Μηχανικού Α΄ Τάξεως Ε.Ν. ή διπλώματος Α.Ε.Ι. ειδικότητας Ναυπηγού - Μηχανολόγου - Μηχανικού ή Μηχανολόγου - Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου - Μηχανικού ή Χημικού - Μηχανικού, για το Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. Μηχανικών.

7. Στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορούν να λειτουργούν ειδικά τμήματα Πλοιάρχων Γ΄ Τάξης και Κυβερνητών Β΄ ή Γ΄ Τάξης, Μηχανικών Γ΄ Τάξης και Ηλεκτρολόγων Ε.Ν.. Η διάρκεια φοίτησης, τα διδασκόμενα μαθήματα, η διδακτέα ύλη, οι ώρες διδασκαλίας θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, τα θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας, ο τύπος του χορηγούμενου τίτλου σπουδών, διοικητικά θέματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό εκπαιδευτικό θέμα καθορίζονται με Κανονισμό Σπουδών, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

8. Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος, καταργούνται οι εξής διατάξεις:

α) η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 63/1974 (Α΄ 24),

β) η περίπτωση γ΄ του άρθρου 3 του π.δ. 63/1974, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4429/2016 (Α΄ 199),

γ) το άρθρο 3 του π.δ. 110/1986 (Α΄ 40), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του π.δ. 50/1997 (Α΄ 45) και

δ) η παρ. I του άρθρου 4 του π.δ. 110/1986, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του π.δ. 50/1997.

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send