logo-print

Άρθρο 42 - Κανονισμός 45/2001/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2000 - Διορισμός

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

12/01/2001

Κωδικοποιημένο
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο διορίζουν, με κοινή συμφωνία, τον ευρωπαίο επόπτη προστασίας δεδομένων για πέντε έτη, βάσει καταλόγου που συντάσσει η Επιτροπή κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης για υποβολή υποψηφιοτήτων.

Διορίζεται αναπληρωτής επόπτης σύμφωνα με την ίδια διαδικασία και για την ίδια χρονική διάρκεια. Επικουρεί τον επόπτη στο σύνολο των καθηκόντων του και τον αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.

2. Ο ευρωπαίος επόπτης προστασίας δεδομένων επιλέγεται μεταξύ προσώπων τα οποία παρέχουν εχέγγυα ανεξαρτησίας και διαθέτουν αξιόλογη εμπειρία και ικανότητες για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ευρωπαίου επόπτη προστασίας δεδομένων, πχ. διότι συμμετέχουν ή είχαν συμμετάσχει στις αρχές ελέγχου που αναφέρονται στο άρθρο 28 της οδηγίας 95/46/ΕΚ.

3. Η θητεία του ευρωπαίου επόπτη προστασίας δεδομένων δύναται να ανανεωθεί.

4. Εκτός από την κανονική ανανέωση και τον θάνατο, η θητεία του ευρωπαίου επόπτη προστασίας δεδομένων λήγει σε περίπτωση παραίτησης ή υποχρεωτικής συνταξιοδότησης σύμφωνα με την παράγραφο 5.

5. Το Δικαστήριο δύναται να απαλλάξει τον ευρωπαίο επόπτη προστασίας δεδομένων από τα καθήκοντά του ή να τον κηρύξει έκπτωτο από το δικαίωμα παροχής συντάξεως ή άλλων ευεργετημάτων που εξομοιούνται με σύνταξη, κατόπιν αιτήσεως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου ή της Επιτροπής, εάν παύσει να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων του ή εάν διαπράξει βαρύ παράπτωμα.

6. Στις περιπτώσεις κανονικής ανανέωσης και εκούσιας παραίτησης, ο ευρωπαίος επόπτης προστασίας δεδομένων παραμένει ωστόσο εν υπηρεσία μέχρι την αντικατάστασή του.

7. Τα άρθρα 12 έως και 15 και 18 του πρωτοκόλλου περί των προνομίων και ασυλιών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ισχύουν και για τον ευρωπαίο επόπτη προστασίας δεδομένων.

8. Οι παράγραφοι 2 έως 7 ισχύουν και για τον αναπληρωτή επόπτη.

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ