logo-print

Παράρτημα - Κανονισμός 45/2001/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2000

1. Ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων δύναται να διατυπώνει συστάσεις, για τη βελτίωση της προστασίας δεδομένων από πρακτική άποψη, προς το όργανο ή τον οργανισμό της Κοινότητας που τον διόρισε και να τα συμβουλεύει, καθώς και τον υπεύθυνο της εκάστοτε επεξεργασίας, σχετικά με θέματα που άπτονται της εφαρμογής των διατάξεων περί της προστασίας δεδομένων. Πέραν αυτού, μπορεί να προβαίνει, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε κατόπιν αιτήσεως του οργάνου ή του οργανισμού της Κοινότητας που τον διόρισε, του υπευθύνου της επεξεργασίας, της οικείας επιτροπής προσωπικού ή κάθε φυσικού προσώπου, στη διερεύνηση ζητημάτων και περιστατικών που σχετίζονται ευθέως με τα καθήκοντά του και που υποπίπτουν στην αντίληψή του και να αναφέρει στο πρόσωπο το οποίο ζήτησε την έρευνα ή στον υπεύθυνο της επεξεργασίας.

2. Είναι δυνατόν να ζητείται άμεσα η γνώμη του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, χωρίς να ακολουθηθεί η επίσημη οδός, σχετικά με οποιοδήποτε θέμα άπτεται της ερμηνείας ή της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, από το όργανο ή τον οργανισμό της Κοινότητας που τον διόρισε, τον υπεύθυνο της επεξεργασίας ή την οικεία επιτροπή προσωπικού ή ακόμα από κάθε φυσικό πρόσωπο.

3. Ουδείς επιτρέπεται να υποστεί ζημία διότι φέρει εις γνώσιν του υπευθύνου προστασίας δεδομένων που είναι αρμόδιος, γεγονός το οποίο ισχυρίζεται ότι συνιστά παραβίαση των διατάξεων του παρόντος κανονισμού.

4. Κάθε αφορώμενος υπεύθυνος επεξεργασίας υποχρεούται να επικουρεί τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων στην εκπλήρωση των καθηκόντων του και να του παρέχει τις πληροφορίες που ζητάει. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων έχει πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, στα δεδομένα που αποτελούν αντικείμενο των εργασιών επεξεργασίας, σε όλους τους χώρους, εγκαταστάσεις επεξεργασίας δεδομένων και υποθέματα πληροφοριών.

5. Ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων απαλλάσσεται από άλλα καθήκοντα στο βαθμό που τούτο είναι αναγκαίο. Ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων και το προσωπικό του, στους οποίους εφαρμόζεται το άρθρο 287 της συνθήκης, υποχρεούνται να μην κοινολογούν πληροφορίες ή έγγραφα τα οποία περιέρχονται εις γνώσιν ή στην κατοχή τους στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ