logo-print

Άρθρο 5 - Νόμος 4519/2018 - Διοικητικό Συμβούλιο των ΦΔΠΠ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/02/2018

Υπό κωδικοποίηση
Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

1.α) Οι ΦΔΠΠ των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 διοικούνται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από:

αα) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον αναπληρωτή του,

ββ) έναν (1) εκπρόσωπο του οικείου δήμου, ο οποίος ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,

γγ) έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας Περιφέρειας, ο οποίος ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,

δδ) δύο (2) εκπροσώπους της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και εν γένει επιστημονικής κοινότητας ή στελέχη δημόσιων υπηρεσιών και φορέων, με εμπειρία σε σχετικά θέματα, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

εε) έναν (1) εκπρόσωπο μη κυβερνητικών οργανώσεων, που σύμφωνα με το καταστατικό τους έχουν ως αντικείμενο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διαθέτουν προηγούμενη τεκμηριωμένη εμπειρία σε σχετικά θέματα, με τον αναπληρωτή του, 

στστ) έναν (1) εκπρόσωπο των παραγωγικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του προστατευτέου αντικειμένου, με τον αναπληρωτή του.

β) Για την υποπερίπτωση ββ’ της περίπτωσης α’, όπου οι εμπλεκόμενοι δήμοι είναι περισσότεροι του ενός, ο εκπρόσωπος με τον αναπληρωτή του ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ). Σε περίπτωση εμπλοκής περισσοτέρων της μίας ΠΕΔ, ο εκπρόσωπος των δήμων ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, στην επικράτεια της οποίας εντοπίζεται το μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα των προστατευόμενων περιοχών του συγκεκριμένου φορέα, ο δε αναπληρωτής του ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, στην επικράτεια της οποίας εντοπίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα των προστατευόμενων περιοχών του συγκεκριμένου φορέα.

γ) Για την υποπερίπτωση γγ’ της περίπτωσης α’, όπου οι εμπλεκόμενες Περιφέρειες είναι περισσότερες της μίας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας ορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας, στην επικράτεια της οποίας εντοπίζεται το μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα των προστατευόμενων περιοχών του συγκεκριμένου φορέα, ο δε αναπληρωτής του ορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας, στην επικράτεια της οποίας εντοπίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα των προστατευόμενων περιοχών του συγκεκριμένου φορέα.

δ) Τα προτεινόμενα μέλη Δ.Σ. και οι αναπληρωτές τους πρέπει να είναι διαφορετικά πρόσωπα ανά ΦΔΠΠ, με εξαίρεση τα μέλη της υποπερίπτωσης αα’ της περίπτωσης α’.

2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. ένα από τα μέλη της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 με αναγνωρισμένη επιστημονική επάρκεια, εμπειρία και ενεργό δράση σε ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν μπορεί να οριστεί πρόεδρος ή μέλος πρόσωπο που έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα ή πλημμέλημα που προβλέπεται στη νομοθεσία προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων, στη δασική νομοθεσία και για οποιοδήποτε οικονομικό έγκλημα.

3. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να ορίσει τα μέλη του Δ.Σ. των ΦΔΠΠ, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 6 του ν. 2839/2000 (Α’ 196), αποστέλλει σχετική έγγραφη πρόσκληση υπόδειξης μελών στις αρμόδιες αρχές και στους φορείς της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1. Οι ανωτέρω οφείλουν, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη λήψη της πρόσκλησης, να υποδείξουν πρόσωπα για τις θέσεις του Δ.Σ.. Αν παραλείψουν ή αρνηθούν να υποδείξουν μέλος ή μέλη και τους αναπληρωτές τους μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζει στη θέση των ελλειπόντων μελών πρόσωπα εγνωσμένης εμπειρίας σε αντικείμενα συναφή με το έργο των ΦΔΠΠ. Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζει με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα μέλη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΦΔΠΠ. Η θητεία του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης.

4. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ., που συγκαλείται με ευθύνη του Προέδρου του, συγκροτείται αυτό σε σώμα με εκλογή μεταξύ των μελών Αντιπροέδρου και Γραμματέα.

5. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά το μήνα και εκτάκτως όταν ζητηθεί από τον Πρόεδρο ή από τρία (3) μέλη. Η σύγκλησή του γίνεται με πρόσκληση του Προέδρου του προς όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, η οποία περιλαμβάνει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. προσκαλούνται όλοι οι Δήμοι που έχουν χωρική αρμοδιότητα εντός των ορίων ευθύνης του ΦΔΠΠ. Μέλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτο κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. και αντικαθίσταται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θέματα που δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη μπορεί να συζητηθούν εφόσον συμφωνεί η πλειοψηφία των παριστάμενων μελών του Δ.Σ.. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορεί να πραγματοποιούνται και μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

6. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία, αν είναι παρόντα τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

7. Σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. τηρούνται πρακτικά, σε ειδικό βιβλίο, στα οποία καταγράφονται οι απόψεις ή και οι προτάσεις των μελών και οι λαμβανόμενες αποφάσεις. Τα πρακτικά υπογράφονται από όλα τα παρόντα μέλη, σε περίπτωση δε άρνησης μέλους να υπογράψει γίνεται σχετική μνεία και αναγράφονται οι λόγοι της άρνησής του. Τα πρακτικά μπορεί να τηρούνται και με τη μέθοδο της μαγνητοφώνησης, οπότε υπογράφονται στην επόμενη συνεδρίαση.

8. Ο Πρόεδρος: α) συγκαλεί και διευθύνει τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. και καταρτίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και β) εκπροσωπεί τον ΦΔΠΠ ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής και άλλης δημόσιας αρχής, πιστωτικών ιδρυμάτων και γενικά τρίτων. Με απόφαση του Δ.Σ. η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο μέλος του Δ.Σ. ή σε άλλο όργανο του φορέα. Ο Πρόεδρος αναπληρώνεται στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του κάθε φορά που κωλύεται από τον Αντιπρόεδρο και αν αυτός κωλύεται από άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ..

9. Η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον ορισμό των μελών Δ.Σ. των ΦΔΠΠ της παραγράφου 4 του άρθρου 2 εκδίδεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους 2018.

10. Τα μέλη των Δ.Σ. των ΦΔΠΠ δεν αμείβονται για το έργο τους. Κατά τον ορισμό των μελών του Δ.Σ., εξαιτίας του ειδικού αντικειμένου των ΦΔΠΠ και της σχετικής εμπειρίας και γνώσης της περιοχής ευθύνης που οφείλουν να έχουν τα μέλη των Δ.Σ., δεν τηρείται η διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4369/2016 (Α’ 33).

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ