logo-print

Άρθρο 16 - Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 - Κοινά πρωτόκολλα και υποστηριζόμενοι μορφότυποι δεδομένων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

24/05/2016

Κωδικοποιημένο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Όλες οι διαβιβάσεις δεδομένων PNR από αερομεταφορείς στις ΜΣΕ για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας γίνεται ηλεκτρονικά, διότι με τον τρόπο αυτό παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις όσον αφορά τα μέτρα τεχνικής ασφάλειας και οργάνωσης της επεξεργασίας που πρέπει να διενεργηθεί. Σε περίπτωση τεχνικής βλάβης, τα δεδομένα PNR μπορούν να διαβιβασθούν με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο εφόσον διατηρείται το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.

2. Μετά παρέλευση ενός έτους από την ημερομηνία της θέσπισης για πρώτη φορά των κοινών πρωτοκόλλων και των υποστηριζόμενων μορφοτύπων δεδομένων από την Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 3, όλες οι διαβιβάσεις δεδομένων PNR που πραγματοποιούνται από τους αερομεταφορείς προς τις ΜΣΕ για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας γίνονται ηλεκτρονικά με τη χρήση ασφαλών μεθόδων συμφώνων προς τα εν λόγω κοινά πρωτόκολλα. Τα πρωτόκολλα αυτά είναι κοινά για όλες τις διαβιβάσεις, ώστε να κατοχυρώνεται η ασφάλεια των δεδομένων PNR κατά τη διαβίβαση. Τα δεδομένα PNR διαβιβάζονται με υποστηριζόμενο μορφότυπο δεδομένων, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγνωσιμότητα των δεδομένων από όλους τους ενδιαφερομένους. Όλοι οι αερομεταφορείς είναι υποχρεωμένοι να επιλέγουν και να γνωστοποιούν στη ΜΣΕ το κοινό πρωτόκολλο και τον μορφότυπο δεδομένων που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν για τις διαβιβάσεις τους.

3. Ο κατάλογος των κοινών πρωτοκόλλων και των υποστηριζομένων μορφοτύπων δεδομένων καταρτίζεται και, αν χρειαστεί, αναπροσαρμόζεται με εκτελεστικές πράξεις. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 17 παράγραφος 2.

4. Η παράγραφος 1 παραμένει σε εφαρμογή για όσο χρονικό διάστημα δεν είναι διαθέσιμα τα κοινά πρωτόκολλα και οι υποστηριζόμενοι μορφότυποι δεδομένων οι οποίοι προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3.

5. Εντός έτους από την ημερομηνία θέσπισης των κοινών πρωτοκόλλων και των εγκεκριμένων μορφότυπων δεδομένων που προβλέπονται στην παράγραφο 2, κάθε κράτος μέλος φροντίζει ώστε να θεσπιστούν τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω κοινά πρωτόκολλα και οι μορφότυποι δεδομένων.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
send